JADŁOSPIS JESIENNO - ZIMOWY

 

L.p.

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

 

Kanapka: bułka żytnia (mąka pszenna, żytnia, woda, rozdrobnione ziarna żyta, ziarno słonecznika, siemię lniane, drożdże),  masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana), kiełbasa żywiecka  ( mięso wieprzowe, sól, pieprz naturalny, czosnek, cukier, azotyn sodu) ,

rzodkiewka, papryka

kawa zbożowa (żyto (gluten), jęczmień (gluten), cykoria, burak cukrowy)  z mlekiem

dieta: masło roślinne ( olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, mleko w proszku, odtłuszczony, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) ,

kawa czarna

przekąska: pomarańcz

Zupa: Krem z marchewki/dyni z pestkami słonecznika (Skład: marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki, cebula, por, śmietana (śmietanka, kultury bakterii), skrzydła z indyka, pestki słonecznika, sól, pieprz, lubczyk)  pietruszka zielona

II danie: Gulasz mięsno-warzywny, (Skład: łopatka, marchewka, seler, pietruszka, cebula, sól, pieprz, majeranek),

kasza (gluten), 

surówka z ogórka kiszonego, marchewki, jabłka i musztardy (gorczyca) z olejem,  

kompot wieloowocowy ( Skład: śliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki)

dieta: zupa bez zabielenia

Budyń czekoladowy (skrobia, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu) na mleku,

chrupki kukurydziane,

gruszki

dieta: budyń (skrobia, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu)  na mleku roślinnym (woda, owies bezglutenowy, olej słonecznikowy, sól, wapń, Wit. B2, B12, D)

 

 

 

 

Wtorek

Kanapka: bułka grahamka (mąka pszenna (gluten), żytnia, (gluten)woda, rozdrobnione ziarna żyta (gluten), ziarno słonecznika, siemię lniane, drożdże),

masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana),

pieczeń mięsno-warzywna (wyrób własny) (Skład: mięso wieprzowe, jaja, marchewka, seler, cebula, bułka tarta (mąka pszenna (gluten), woda, mąka żytnia (gluten), drożdże, sól),

pomidor, sałata zielona

kawa zbożowa (żyto (gluten), jęczmień (gluten), cykoria, burak cukrowy)  z mlekiem

dieta: masło roślinne ( olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, mleko w proszku, odtłuszczony, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) , kawa na mleku roślinnym  (woda, owies bezglutenowy, olej słonecznikowy, sól, wapń, Wit. B2, B12, D)

przekąska: jabłka

Zupa:  Buraczkowa z ziemniakami  zabielana jogurtem (mleko, żywe kultury bakterii), (Skład: woda, buraki, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, skrzydła z indyka, cebula, por, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek/czosnek granulowany),pietruszka zielona

II danie: Kotlet pożarski z pieca, (Skład: medaliony z indyka, jajka, bułka (gluten), bułka  tarta (gluten), cebula, sól, pieprz)

ryż mieszany (ryż basmati, ryż brązowy),

surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka z oliwą z oliwek

kompot wieloowocowy (Skład: śliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki, woda, cukier)  

dieta: zupa bez zabielania

Płatki kukurydziane na mleku (mleko, płatki kukurydziane,  

bułka pszenna ( mąka pszenna (gluten), woda, olej rzepakowy, jaja,  drożdże,  sól, cukier)[1],

masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana),

banany

herbata 

dieta: masło roślinne (olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól,  odtłuszczony, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten), ryż  na mleku roślinnym (woda, owies bezglutenowy, olej słonecznikowy, sól, wapń, Wit. B2, B12, D)

 

 

Środa

 

Kanapka: chleb słonecznikowy ( mąka żytnia (gluten), woda, mąka pszenna (gluten), ziarno słonecznika10%, ekstrakt słodu żytniego (gluten), sól, drożdże, płatki ziemniaczane) , masło  ( śmietanka (mleko) pasteryzowana),

kabanos ( mięso wieprzowe, sól, pieprz naturalny, cukier, czosnek),

ogórek zielony, rzodkiewka,

kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoriaz mlekiem

dieta: masło roślinne  ( olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, mleko w proszku, odtłuszczony, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) , kawa czarna

przekąska: gruszka

Zupa: Fasolowa  z ziemniakami, (Skład:  woda, ziemniaki, fasola, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, ziemniaki, skrzydła z indyka, sól, pieprz), pietruszka zielona

II danie: Makaron (semolina z pszenicy (gluten) durum, woda) z twarogiem (Skład: makaron, twaróg (mleko))  , sos jogurtowo-truskawkowy z jagodami (Skład: jogurt   ( mleko, żywe kultury bakterii),  cukier, cukier waniliowy, truskawki, jagody),

sok owocowy 100%

dieta: makaron (gluten) z musem owocowym/sos mięsny

Pizza z mąki pszennej z wędliną       ( kiełbasa żywiecka:  mięso wieprzowe, sól, pieprz naturalny, czosnek, cukier, azotyn sodu ), serem żółtym (mleko pasteryzowane, sól, chlorek wapnia, kultury bakterii), papryką, kukurydzą i  keczupem (pasta pomidorowa, woda, sól),

napar owocowy

dieta: pizza bez sera żółtego (mleko) (mleko pasteryzowane, sól, chlorek wapnia, kultury bakterii)

 

Czwartek

 

Kanapka: bułka grahamka(woda, mąka pszenna, mąka graham, drożdże, olej, sól) ,

masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana),

polędwiczka wieprzowa pieczona (polędwica wieprzowa, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól peklująca),

rukola, pomidor,

kawa Inka ( jęczmień (gluten), żyto (gluten), cykoria) z mlekiem

dieta: kawa czarna, masło roślinne (olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, mleko w proszku, odtłuszczony, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten)

przekąska: nektarynka

Zupa: Brokułowa z makaronem zabielana śmietaną,  (Skład:  woda, brokuły, makaron ( semolina z pszenicy durum (gluten), marchewka, seler, pietruszka, por, cebula, skrzydła z indyka, śmietana ( śmietanka (mleko), sól, pieprz), pietruszka zielona

II danie: Knedle z mięsem i cebulką ( Skład: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), jaja, mięso, marchewka, seler, pietruszka, cebula, olej, sól, pieprz),  buraczki z jabłkiem, marchewką i olejem,

kompot wieloowocowy (Skład: śliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki, woda, cukier)  

dieta: zupa bez zabielania

Pudding z kaszy manny ( Skład: kasza manna (gluten), mleko, cukier) , mus jagodowy,

 jabłka,

herbata czarna z cytryną

dieta: kasza manna (gluten) na mleku roślinnym (woda, owies bezglutenowy, olej słonecznikowy, sól, wapń, Wit. B2, B12, D)

Piątek

 

 

Zupa mleczna: płatki owsiane (Skład: mleko, woda, płatki owsiane, sól)

Kanapka: bułka żytnia ( mąka żytnia, pszenna (gluten), woda, drożdże, margaryna, sól, cukier)

masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana),

plastry jaja,

rzodkiewka, szczypiorek

kawa zbożowa ( jęczmień (gluten), żyto (gluten), cykoria, buraki cukrowe)   

dieta: kawa czarna, masło roślinne(olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, mleko w proszku, odtłuszczony, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten), kiełbasa żywiecka ( mięso wieprzowe, sól, pieprz naturalny, czosnek, cukier, azotyn sodu)

przekąska: banany

Zupa: Rosół z zacierką , (Skład: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, makaron (semolina z pszenicy durum (gluten), skrzydła z indyka, sól, pieprz, lubczyk),  pietruszka zielona

II danie: Kotlet rybny, (Skład: ryba, jaja, marchew, seler, cebula,  pietruszka, bułka tarta (gluten),  sól, pieprz cytrynowy),

ziemniaki,

surówka z pora, marchewki i jabłka z jogurtem (mleko, żywe kultury bakterii)

kompot wieloowocowy ( Skład: śliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki)

dieta: surówka bez jogurtu (mleko)

Ciasto drożdżowe z kruszonką, (Skład: mąka pszenna (gluten),  jaja, mleko, cukier, masło, drożdże, cukier waniliowy),

jabłka,

kakao (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, węglan potasu) (Skład:  mleko, kakao, cukier)

dieta: kakao na mleku roślinnym  (woda, owies bezglutenowy, olej słonecznikowy, sól, wapń, Wit. B2, B12,

 

 

 

L.p.

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

 

Zupa mleczna: makaron ( Skład: mleko, semolina z pszenicy durum (gluten) , woda)

Kanapka: chleb wieloziarnisty (woda, mąka żytnia (gluten), ziarna słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, cukier, mąka pszenna (gluten), płatki owsiane (gluten), sól) ,  masło ( śmietanka (mleko) pasteryzowana),

kiełbasa żywiecka  ( mięso wieprzowe, sól, pieprz naturalny, czosnek, cukier, azotyn sodu),

papryka, sałata zielona

herbata owocowa

dieta: masło roślinne (olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) 

przekąska melon

Zupa: Koperkowa z ziemniakami zabielana jogurtem (Skład: woda, ziemniaki, marchewka, skrzydła z indyka, seler, pietruszka, cebula, por, koper,  sól, pieprz),

pietruszka zielona

II danie: Makron z sosem mięsno-warzywnym, (Skład: łopatka, marchewka, seler, pietruszka, cebula, sól, pieprz, majeranek),

kasza (gluten),

słupki ogórka kiszonego,  

kompot wieloowocowy (Składśliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki, woda, cukier)  

dieta: zupa  bez zabielenia

Ryż z jabłkami, jogurtem greckim i cynamonem (Skład: ryż (gluten), jabłka, cynamon, jogurt grecki (mleko, żywe kultury bakterii)

pomarańcz

herbata owocowa

dieta: ryż bez jogurtu

 

Wtorek

 

Kanapka: bułka żytnia (mąka pszenna, żytnia, woda, rozdrobnione ziarna żyta, ziarno słonecznika, siemię lniane, drożdże),  

masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana),

pieczeń mięsno-warzywna (wyrób własny) (Skład: mięso wieprzowe, jaja, marchewka, seler, cebula, bułka tarta (mąka pszenna (gluten), woda, mąka żytnia (gluten), drożdże, sól),

szczypior, pomidor,

kawa zbożowa (żyto (gluten), jęczmień (gluten), cykoria, burak cukrowy)  z mlekiem

dieta: masło roślinne ( olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) ,

kawa czarna

przekąska: banany

Zupa: Pomidorowa z ryżem  zabielana śmietaną (śmietanka (mleko), kultury bakterii)), (Skład: ryż, koncentrat pomidorowy pasta pomidorowa, woda, sól), pulpa pomidorowa, marchewka, seler, pietruszka, por, skrzydła z indyka, cebula, sól, pieprz),pietruszka zielona

II danie: Kotlet panierowany, ( Skład: schab, jaja, bułka tarta (gluten), mąka (gluten), olej),

ziemniaki, 

surówka z rzepy, marchewki , jabłka z jogurtem (mleko, żywe kultury bakterii)  ( Skład: rzepa sopel, marchewka, jabłka, jogurt (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz) , kompot wieloowocowy ( Skład: śliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki)

dieta: zupa  bez zabielenia

Bułka maślana (mąka pszenna, woda cukier, olej rzepakowy, drożdże, jaja, sól) masło ( śmietanka (mleko) pasteryzowana),

dżem ( brzoskwinie, cukier, woda, pektyny, kwas cytrynowy), gruszka,, mleko

dieta: masło roślinne ( olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól,  odtłuszczony, aromat, kwas cytrynowy, witamina A, D, karoten), herbata czarna

 

 

 

Środa

 

Kanapka: chleb słonecznikowy ( mąka żytnia (gluten), woda, mąka pszenna (gluten), ziarno słonecznika10%, ekstrakt słodu żytniego (gluten), sól, drożdże, płatki ziemniaczane) , masło  ( śmietanka (mleko) pasteryzowana),

Frankurterki/    parówki na ciepło ( mięso drobiowe, sól, pieprz naturalny, cukier, czosnek),

keczup (pasta pomidorowa, woda, sól),

rzodkiewka, ogórek zielony

kawa Inka (jęczmień, żyto, cykoriaz mlekiem

dieta: masło roślinne  ( olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) , kawa czarna

przekąska: pomarańcze

Zupa: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej  ( Skład: woda, kasza jęczmienna (gluten), skrzydła z indyka,  marchewka, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, lubczyk, majeranek),  pietruszka zielona

II danie: Leniwe, (Skład: ziemniaki, twaróg (mleko), mąka (gluten), mąka ziemniaczana, jaja, sól)

sos jogurtowo- truskawkowy, mus jagodowy, ( Skład: jogurt (mleko, żywe kultury bakterii), truskawki, jagody,  cukier, cukier waniliowy (cukier, aromat),

sok  100%

dieta: kopytka z cebulką,

 

Chleb czarnowieski  ( mąka żytnia (gluten), woda, sól)

masło (śmietanka (mleko)pasteryzowana),

szynka pieczona (wyrób własny)

papryka, sałata zielona

herbata z cytrynką

dieta: masło roślinne (olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, odtłuszczony, aromat, kwas cytrynowy, witamina A, D, karoten

 

Czwartek

Kanapka: chleb wieloziarnisty (woda, mąka żytnia (gluten), ziarna słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, cukier, mąka pszenna (gluten), płatki owsiane (gluten), sól) ,  masło ( śmietanka (mleko) pasteryzowana),

kiełbasa żywiecka  ( mięso wieprzowe, sól, pieprz naturalny, czosnek, cukier, azotyn sodu),

pomidor, szczypiorek

herbata owocowa

dieta: masło roślinne (olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten) 

przekąska melon

Zupa: Grochowa z ziemniakami (Skład: woda, ziemniaki, groch marchewka, seler, pietruszka, cebula, por, śmietana (mleko, kultury bakterii), skrzydła z indyka, sól, pieprz, lubczyk)  pietruszka zielona

II danie: Podudzia z kurczaka pieczone (Skład: podudzia z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka)

ryż mieszany (ryż brązowy, ryż basmati)

surówka z marchewki i jabłka z jogurtem (mleko, żywe kultury bakterii)

kompot wiśniowo-truskawkowy (Skład:

dieta: surówka z olejem

Racuchy drożdżowe z pieca,  (Skład: mąka pszenna, drożdże,

jaja, mleko, cukier, cukier waniliowy),

jabłka, 

kakao (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, węglan potasu) (Skład: kakao, mleko, cukier)

dieta: herbata czarna

 

Piątek

Kanapka: bułka grahamka(woda, mąka pszenna, mąka graham, drożdże, olej, sól) ,

masło (śmietanka (mleko) pasteryzowana),

twaróg z jagodami/brzoskwiniami ( Skład: twaróg  (mleko), jogurt (mleko), jagody/brzoskwinie, cukier), marchewka i kalarepa do pochrupania,

kawa Inka ( jęczmień (gluten), żyto (gluten), cykoria) z mlekiem

dieta: kawa czarna, masło roślinne (olej rzepakowy, palmowy i słonecznikowy, woda, sól, aromat, kawas cytrynowy, witamina A, D, karoten)

przekąska: gruszka

Zupa: Kalafiorowa z zacierką zabielana jogurtem , (Skład: woda, kalafior , zacierka (semolina z pszenicy durum, gluten), jogurt (mleko, żywe kultury bakterii) skrzydła z indyka,  marchew, pietruszka, seler, por, cebula, sól, pieprz, lubczyk),  pietruszka zielona

II danie: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym, (Skład: ryba, jaja, koncentrat pomidorowy, marchew, seler, cebula,  pietruszka, bułka tarta (gluten),  sól, pieprz cytrynowy),

ziemniaki,

surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka z oliwą z oliwek

kompot wieloowocowy ( Skład: śliwka, aronia, porzeczka czerwona, agrest, truskawki)

dieta: zupa bez zabielania

Frytki warzywne z pieca (Skład: ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, buraki, olej, sól, pieprz)

sos koperkowy  (jogurt (mleko), majonez (jaja), koper, sól, pieprz),

bawarka ( mleko, woda, herbata czarna cukier)

dieta: bawarka na mleku roślinnym (woda, owies bezglutenowy, olej słonecznikowy, sól, wapń Wit. B2, B12, D )

 

 

 Jadłospis może ulec zmianie.

 Alergeny zostały napisane pogrubioną czcionką.

 

 

 

                                                    

 

 

                                         

 

 

 

 

            

                                                    

 

 

                                         

 

 

 


ilość odwiedzin: [[licznik]] , aktualnie oglądających: [[online]]