zadania na środę :)

 

Dzień dobry Poziomki :)

Zaczynamy na sportowo, jak zawsze: 

 

Krążymy sobie w tym tygodniu po Podlasiu... Zbliżają się obchody ważnych świąt narodowych: 1, 2 i 3 maja. Podlasie to taka nasza mała Ojczyzna... Co tak naprawdę o nim wiecie? Oto mały quiz :)

  • skąd pochodzi nazwa Podlasie?
  • wymień parę najważniejszych miast na Podlasiu;
  • jakie znasz rzeki płynące w naszym regionie?
  • czy umiecie wymienić znanych Polaków urodzonych na Podlasiu? (Jan Klemens Branicki, Romuald Traugutt, Stanisław August Poniatowski, Julian Ursyn Niemcewicz)
  • z jakimi województwami graniczy województwo podlaskie?
  • na jaką literę rozpoczynają się tablice rejestracyjne z Podlasia?
  • jak nazywa się najgłębsze jezioro w Polsce znajdujące się na Podlasiu?
  • a te największe na Podlasiu?
  • jak nazywają się 4 parki narodowe ulokowane na Podlasiu?
  • jak nazywa się wioska, którą zamieszkują bociany?
  • o jakiej miejscowości mówimy "biegun zimna"?

    Brawo, zobaczcie ile już wiecie o Podlasiu! Super! Zajrzyjcie sobie na stronę Fundacji Zapomniane Podlasie... Pamiętacie, kiedyś mieliśmy przepiękną wystawę z tej Fundacji... Obejrzyjcie fotografie p. Maćka Nowakowskiego, może znajdziecie tam miejsca w których byliście? 

    https://zapomnianepodlasie.pl/galeria/


    A co wiecie o kuchni Podlasia? Jakie znacie charakterystyczne potrawy tego regionu? Podlasie charakteryzuje się daniami z ziemniaków i mąki. Królują tu przepyszne pyzy i kartacze, placki ziemniaczane, babka, kiszka i kopytka. Ze słodkości: sękacz. 

     



    Kochani, zadanie na dziś jest kulinarne: zrobicie kopytka? :) 
     

Składniki:

1 kg ziemniaków

1,5 szkl. maki

1 jajo

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy jajo, łyżeczkę soli oraz około 1,5 szklanki mąki. Zagniatamy. Z masy odcinamy kawałek, rolujemy w wałek, spłaszczamy i ucinamy nożem kopytka. 

W garnku gotujemy wodę, solimy. Na wrzątek wrzucamy partiami kopytka, gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. Podajemy z usmażoną cebulką. 

POWODZENIA! :) 

 



ilość odwiedzin: [[licznik]] , aktualnie oglądających: [[online]]