Co się u nas ciekawego wydarzyło ?

Wtorek, 18 czerwca

Koło kulinarne - maj

Czwartek, 13 czerwca

Dzieci z "koła plastycznego" w Centrum Ludwika Zamenhofa!

Niedawno dzieci uczęszczające na zajęcia dodatkowe z „koła plastycznego” wybrały się na wycieczkę do Centrum Ludwika Zamenhofa w Białymstoku. Tam z wielkim zaciekawieniem obejrzały wystawę fotograficzną pt. „Białystok młodego Zamenhofa”  twórcy międzynarodowego języka esperanto. Zwiedzanie wystawy multimedialnej z przewodnikiem przybliżyło nam dawny Białystok i pozwoliło na porównanie: jak miasto wyglądało kiedyś, a jak wygląda dziś? Dzieci dowiedzą się, jakie narodowości mieszkały w Białymstoku w czasach Zamenhofa i jakimi językami wówczas rozmawiano? Zdobyte informacje posłużyły nam jako wspaniała inspiracja do stworzenia własnych kukiełek oraz scenariusza zabawnego spektaklu z Ludwikiem Zamenhofem w roli głównej. To była bardzo udana i niezapomniana wycieczka!

DMUCHAŃCE W BRZOSKWINIOWYM RAJU

W związku z pogodą na festynie, nasze kochane przedszkolaki nie mogły pobawić się na ich ulubionej atrakcji.
Dlatego we wtorek 11 czerwca, w ogrodzie przedszkolnym czekała na nich niespodzianka - DWA OGROMNE DMUCHAŃCE.
Wszystkie grupy bawiły się rewelacyjnie.

Wtorek, 11 czerwca

MAM TALENT

Wszystkim rodzicom dziękujemy za pomoc i przygotowanie dzieci do występu.

Piątek, 7 czerwca

"Rzepka" J. Tuwima w wykonaniu Poziomek

We wtorek 4 czerwca w ramach VIII Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom, gr. V "Poziomki" przedstawiła dla całego przedszkola wiersz Juliana Tuwima, pt. "Rzepka". Przed występem, aby dodać odwagi i otuchy aktorom, ale też uczcić tydzień czytania p. dyrektor przeczytała wiersz Doroty Gellner. Następnie Poziomki jak prawdziwi aktorzy za pomocą recytacji, gestów, tańców, muzyki
i radosnych min pięknie przekazały całą treść wiersza. Dziękujemy serdecznie za przybycie na występ i ogromne brawa :)

Festyn Rodzinny w Brzoskwiniowym Raju

7 czerwca w piątek odbył się długo wyczekiwany festyn rodzinny. Kiedy już wszystko było gotowe pogoda spłatała nam figla i deszcz nie pozwolił grupom na występy w ogrodzie przedszkolnym. Ale nasze kochane przedszkolaki tak szybko się nie poddają i chociaż trochę przemoknięte pięknie wyśpiewały dla swoich rodziców piosenki, wyrecytowały wierszyki oraz wytańczyły swoje wyrazy miłości  na sali gimnastycznej. Po występach można było zjeść ciepłą kiełbaskę, bigos, ogóreczka oraz ugasić pragnienie.
Po takich przygodach jeszcze lepiej wszystko smakowało.
Oczywiście po chwili pogoda pozwoliła nam jeszcze na zabawy na placu zabaw, a słońce napełniło nas pozytywną energią.
Dziękujemy wszystkim za wyrozumiałość i za uśmiechy na twarzach.

Wtorek, 4 czerwca

TVP Białystok z wizytą w naszym przedszkolu

Z okazji VIII Białostockiego Czytania Książek gościliśmy w naszym przedszkolu przedstawicieli TVP Białystok. Na początku Pani Dyrektor przeczytała dzieciom wiersze Juliana Tuwima a następnie dziennikarka Katarzyna Szatyłowicz recytowała wiersz "Lokomotywa" Jana Brzechwy. Oprócz obcowania z literaturą przedszkolaki mogły poznać zawód reportera, odpowiadały na pytania gości i przy tym świetnie się bawiły. Dziękujemy bardzo za ciekawe spotkanie a relację możemy obejrzeć w Obiektywie TVP Białystok z dnia 04.06.2019.