PUBLIKACJE

• Publikacja w Nieregularniku Stowarzyszenia "Nasze Dojlidy" nr 1(13)2018
    "Przedszkolaki sprzątają okolicę przedszkola"

• Publikacja w Życie Osiedla "Więcej przedszkolaków"

• Publikacja w Kurierze Porannym uroczystości "Patriotyczne śpiewanie" , która odbyła się w naszym przedszkolu

W związku z 99 rocznicą odzyskania niepodległości przez Polskę dnia 10.11.2017r.,  w „Brzoskwiniowym Raju” odbyła się wielka, podniosła uroczystość. W „Patriotycznym śpiewaniu” swoją obecnością zaszczycili nas: Prezydent Miasta Białegostoku Rafał Rudnicki, Ksiądz Proboszcz Parafii pod wezwaniem Jana Chrzciciela – Wiesław Szanciło, Przewodniczący Rady Osiedla Dojlidy Górne – Wojciech Żukowski, Honorowy Prezes Stowarzyszenia „Nasze Dojlidy” Halina Wasiak, Kierownik Domu Opieki Społecznej – Joanna Łabieniec w podopiecznymi. „Jesteśmy Polką i Polakiem” – tymi słowami powitały nas dzieci z Przedszkola Samorządowego nr 81 „Brzoskwiniowy Raj” w Białymstoku. Uroczystość rozpoczęła pani Dyrektor Anna Barbara Stopczyk, witając zaproszonych gości, dzieci i personel.  Nadrzędnym celem naszego spotkania było kształtowanie miłości i przywiązania do kraju ojczystego, jego kultury, tradycji oraz utrwalenia symboli narodowych naszego kraju.   Dzieci tego dnia były odświętnie ubrane a każdą małą pierś zdobił kotylion w ojczystych barwach. Przedszkolaki pięknie prezentowały pieśni patriotyczne oraz wiersze. Wtórowały im głosy zaproszonych gości, szczególnie tych, którzy uczestniczyli podczas II Wojny Światowej. Słowem i pieśnią oddawały  szacunek symbolom narodowym i waleczności poległych.
Na zakończenie personel przedszkola zaprezentował „Rotę i „Czerwone maki”. Takie inicjatywy pozwolą na przekazanie choć cząstki historii naszego kraju młodemu pokoleniu. Dzięki udziałowi w takich uroczystościach nasze maluchy  uczą się patriotyzmu, kształtowania pozytywnych postaw i uczuć empatycznych.

Nauczyciele PS 81:
Katarzyna Walińska
Beata Jakończuk

Relacja elektroniczna w linku poniżej:

Patriotyczne śpiewanie w Brzoskwiniowym Raju/ Kurier Poranny

• Publikacja w Nieregularniku Stowarzyszenia "Nasze Dojlidy" nr 1(12)2017
    "Wierszyki na zdrowie" - "Brzoskwiniowy Raj" Wam o nich powie!

„Wierszyki na zdrowie” to zbiór wierszy, który powstał w efekcie realizacji grantu czytelniczego pt. „Czytadełko” – promowanie czytelnictwa wśród dzieci i rodziców.
Jednym z podjętych działań w ramach projektu był konkurs poetycki o tematyce prozdrowotnej.
W efekcie powstało 28 wierszy, których autorami są przede wszystkim dzieci. Do tego przedsięwzięcia aktywnie włączyli się również rodzice, nauczyciele oraz pracownicy przedszkola. Szatę graficzną książki tworzą dziecięce rysunki.

Treści zawarte w niniejszej publikacji są niczym kodeks pozytywnych zachowań sprzyjających zdrowiu. Niech sprawią wiele radości każdemu dziecku i niejednemu dorosłemu. - zachęcamy wszystkie dzieci wraz z rodzicami do odwiedzania przedszkolnej biblioteki, gdzie czekają na Państwa rady przedszkolaków promujące zdrowy styl życia.

Nauczycielki PS 81:
Magdalena Łuckiewicz
Katarzyna Gawryluk

• Publikacja w Życie Osiedla Nr 5(14)/2017 "Nowa dyrektor"