Grupa VII - "Kokosy"

W grupie "KOKOSY" pracują:

Katarzyna Walińska - nauczyciel

Irena Puczko - nauczyciel

Anna Horosz - woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach:

7:15-16:15 (czw. i pt. 7:30-16:00)

(do godziny 7:15 lub 7:30 dzieci przyprowadzamy do Brzoskwinek i z tej grupy odbieramy po 16:00 lub 16:15)

PAŹDZIERNIK

Tematy tygodniowe:

1. Dary jesieni.

2. Dbamy o zdrowie.

3. Jesienią w parku i w lesie.

4. Zabawy na jesienne wieczory.

Wprowadzenie litery:   A, a/ I, i/ E, e

Poznamy liczbę i cyfrę:    2

Uczymy się piosenki:

"Hartuj ciało" sł. R. Dreger, muz. M. Bychowski

I. W zdrowym ciele zdrowy duch,

a dla ducha dobry ruch.

Siła, sprawność i odwaga

nie przeszkadza lecz pomaga.

Życie jak bieg z przeszkodami

trudne może być czasami.

Ref.: Zatem raz, dwa i trzy, i cztery,

wyłączamy komputery,

raz, dwa i trzy, i cztery,

wyłączamy komputery.

II. Hartuj ciało, hartuj ducha

od podeszwy aż do ucha.

Rower, deska, bieg na setkę,

ścieżka zdrowia, gra w kometkę.

Gdy rodzina się wygina,

to nie weźmie jej angina.

a jak dziadek nie da rady,

niech wykona dwa przysiady.

Ref.: Zatem raz, dwa i trzy, i cztery,

wyłączamy komputery,

raz, dwa i trzy, i cztery,

wyłączamy komputery.

Uczymy się wiersza:

"Jesienne drzewa" - D. Kossakowska

Jesienne drzewa pięknie się ubrały,

czerwone czapki powyciągały.

Żółte szaliki i buty brązowe,

a rękawiczki na pewno też nowe.

Może brązowe, może czerwone,

a może jeszcze zielone.

Wiatr hula w liściach, szarpie i dmucha,

będzie z tych liści dla jeża poduch.

Będzie kołderka na długą zimę,

już w ciepłych liściach ma wesołą minę.

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w październiku:

1. British kids' autumn. Zajęcia kulturowe. Wprowadzenie i utrwalenie słownictwa związanego z jesienią i życiem dzieci w Wielkiej Brytanii.

2. British Autumn. Zajęcia kulturowe. Utrwalenie słownictwa związanego z jesienią i życiem dzieci w Wielkiej Brytanii.

3. Planet od shapes. Zapoznanie z nazwami figur geometrycznych w zabawach ruchowych i manipulacyjnych. Przypomnienie kolorów podstawowych.

4. Poszerzenie i konsolidacja materiału leksykalnego. Wprowadzenie nazw kolejnych kolorów. Rozwijanie sprawności komunikacyjnych w zabawie tematycznej.

5. Revision

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

Odwiedziny Zosi, koleżanki z ubiegłorocznych "Mandarynek"

Dziś odwiedziła nas Zosia, która bawiła się z nami w ubiegłym roku w grupie "Mandarynki". Dzieci bardzo ucieszyły się z wizyty koleżanki i serdecznie ją powitały. A później pytaniom nie było końca. Dzieci były ciekawe jak jest w szkolnej zerówce, czy inne dzieci, które od nas odeszły są razem z Zosią, jaki Zosia ma plecak, jakie książki i wiele, wiele innych. Dziękujemy Zosi i jej mamie za odwiedziny i dostarczenie nam wielu emocji.

Makieta lasu

17 października grupa "Kokosów" postanowiła wykonać makietę lasu. Pracowaliśmy w zespołach - każdy stolik miał inne zadanie: I - robił drzewa, II - grzyby, III - zwierzęta i ptaki, IV - podłoże do makietowego lasu. Pracowaliśmy wykorzystując różnorodne materiały naturalne: skarby jesieni przyniesione przez dzieci ze spaceru z rodzicami, plastelinę, farby i wiele innych. Dzieci z zapałem zabrały się do pracy, a efektem współpracy powstała cudowna makieta lasu.

Urodziny Marchewki - zabawa inscenizacyjna

W piątek zakończyliśmy uroczyście tydzień z warzywami i owocami zabawą inscenizacyjną do piosenki "Na Marchewki urodziny". Dzieci wspaniale odgrywały swoje role świetnie się przy tym bawiąc. Bawiły się dzieci biorące udział w inscenizacji, jak i widzowie. Na koniec z zawiązanymi oczyma dzieci rozpoznawały warzywa i owoce po smaku i zapachu. Było dużo śmiechu jak to w "Dzień Uśmiechu"

Światowy Dzień Uśmiechu

5 października na świecie obchodzone jest święto UŚMIECHU. Nie mogło go zabraknąć też w Kokosach! Dzieci wykonały uśmiechnięte buźki dla swoich bliskich. Następnie obdarowały "uśmieszkami" gości w naszej grupie oraz rozdały je paniom kucharkom, paniom woźnym, nauczycielom w naszym przedszkolu. Uśmiech gości w naszej grupie na co dzień, ale dziś był wyjątkowy!

Kukiełki z warzyw

Dziś na zajęciach Kokosy robiły kukiełki z warzyw wcześniej przyniesionych do grupy. Każde dziecko wymyśliło inną kukiełkę, którą ubrało w kolorowe wdzianka. Kokosy wymyślały śmieszne imiona swoim kukiełkom.