Grupa VII - "Kokosy"

W grupie "KOKOSY" pracują:

Katarzyna Walińska - nauczyciel

Irena Puczko - nauczyciel

Anna Horosz - woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach:

7:15-16:15 (czw. i pt. 7:30-16:00)

(do godziny 7:15 lub 7:30 dzieci przyprowadzamy do Brzoskwinek i z tej grupy odbieramy po 16:00 lub 16:15)

Konsultacje indywidualne:

pierwszy czwartek każdego miesiąca o godz. 16:00 (p. Irena)

drugi czwartek każdego miesiąca o godz. 16:00 (p. Kasia)

Prosimy o wcześniejsze poinformowanie nauczyciela o chęci kontaktu.

KWIECIEŃ

Tematy tygodniowe:

1. Porządki w ogrodzie.

2. Praca rolnika.

3. Wielkanoc.

4. Dbamy o naszą planetę.

Wprowadzenie litery:    Ł, Z

Utrwalamy liczby i przeliczanie na konkretach

Uczymy się piosenki:

"Wielkanocna piosenka"  sł. M. Brykczyński, muz. J. Rochecki

I. Zając bardzo jest zajęty

jak co roku o tej porze

co dzień chowa gdzieś prezenty

które każdy znaleźć może

ref.  Patrzy kurka z zającem

a tu babki pachnące

i cukrowy baranek

na świąteczny poranek

II. Znosi kurka jajek sporo

głośno chwali się na grzędzie

wkrótce je do miski zbiorą

i pisanek mnóstwo będzie.

ref. Patrzy kurka z zającem...

III. Już baranek wita święta

budzi wcześnie wszystkich rano

żeby każdy zapamiętał

kto przynosi nam Wielkanoc!

Uczymy się wiersza:

"Co to jest ekologia?" D. Klimkiewicz

Ekologia - mądre słowo,

a co znaczy - powiedz sowo.

Sowa chwilę pomyślała

i odpowiedź taką dała.

"To nauka o zwierzakach,

lasach, rzekach, ludziach, ptakach.

Mówiąc krótko, w paru zdaniach,

o wzajemnych powiązaniach

między nami, bo to wszystko

to jest nasze środowisko.

Masz je chronić i szanować"

- powiedziała mądra sowa.

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w kwietniu:

1.  British kids’ Spring. Zajęcia kulturowe. Wprowadzenie słownictwa związanego z wiosną i życiem dzieci w Wilkiej Brytanii.

2.  Easter. Wprowadzenie w tematykę Świąt Wielkanocnych i zwyczajów wielkiej Brytanii.

3.  Utrwalenie słownictwa związanego z wiosną i  Świętami Wielkanocnymi.

4.  Powtórzenie nazw części ciała i rozwijanie sprawności rozumienia ze słuchu w zabawach poznawczych, manipulacyjnych oraz poprzez słuchanie historyjki.

W KWIETNIU:

1. Utrwalenie poznanych tańców : samba, rock and roll.

2. Walc angielski – wprowadzenie kroku podstawowego. Rytm ¾ na bazie kroku podstawowego.

3. Walc angielski – utrwalenie kroku podstawowego.

4. Utrwalenie poznanych kroków w walcu angielskim.

Kodowanie na dywanie

W piątek  „Kokosy” i "Mandarynki" uczestniczyły w zajęciach edukacyjnych z cyklu „Kodowanie na dywanie”. Dwie najstarsze grupy w trakcie pierwszego, integracyjnego spotkania opartego na nauce programowania: ćwiczyły logiczne myślenie, koncentrację, rozpoznawanie kierunków, tworzenie sekwencji, jak również umiejętność pokonywania trudności i zgodną współpracę w zespole. Wspólne poszukiwanie drogi do „uwięzionego” zajączka,  odczytywanie kolorowych kodów oraz łapanie przez kotka sprytnej myszki  sprawiły, że dzieci nie tylko wspaniale się bawiły ale przede wszystkim rozwijały kompetencje cyfrowe przydatne na każdym etapie ich rozwoju. Widząc wielkie zadowolenie i entuzjazm na twarzach naszych wychowanków, mamy zamiar w najbliższym czasie zorganizować kolejne zajęcia mające na celu przyswojenie nowej dawki wiedzy oraz rozwój nowych umiejętności!

Wycieczka do "Jeżykowego Przedszkola"

29 marca grupa starszaków uczestniczyła w przedstawieniu teatralnym w języku angielskim , które odbyło się w "Jeżykowym Przedszkolu". Imprez dotyczyła przyjścia nowej pory roku. Przedszkolaki z zaprzyjaźnionej placówki bardzo ciekawie przedstawiły nadejście wiosny, wspaniale mówiąc i śpiewając w języku angielskim. "Kokosy" mogły dzięki temu nauczyć się nowych słów oraz utrwalić już znane. Dziękujemy bardzo za zaproszenie na super przedstawienie!

Wiosna w przedszkolnym ogródku

Wraz z nadejściem wiosny w sali Kokosów zrobiło się żółto i zielono. To czas na założenie ogródka w sali. Przedszkolaki postanowiły posadzić własne warzywa, zioła oraz wysiały nasiona kwiatów. Utrwaliły wiadomości o tym, co jest potrzebne do wzrostu roślin i jakie właściwości mają warzywa i zioła. Teraz czekamy na wiosenne zbiory!

Spotkanie ze sztuką

We wtorek "Kokosy" uczestniczyły w warsztatach plastycznych prowadzonych przez Panią Joannę Szymborską - nauczyciela plastyki oraz młodych artystów z Osiedla Dojlidy Górne - Julię i Igora. Dzieci poznały różne techniki malarskie, narzędzia oraz sposoby tworzenia obrazów. Dowiedziały się o pasji nastolatków z naszego osiedla, która owocuje nagrodami na arenie międzynarodowej. Na zakończenie przedszkolaki obejrzały wystawę prac Julii i Igora, którą można podziwiać w naszej placówce. Dziękujemy Pani Joasi za bardzo ciekawe spotkanie, a młodym artystom życzymy dalszych sukcesów!

Muzeum Sztuki Drukarskiej i Papiernictwa

Grupa "Kokosy" wybrała się do Supraśla na wycieczkę do Muzeum Sztuki Drukarskiej i Papiernictwa. Juz sama jazda autokarem nadawała rangi wyprawie ale atrakcje na miejscu przerosły wszystkich oczekiwania. W muzeum dzieci poznały historię powstawania papieru i drukarstwa. Obejrzały maszyny, urządzenia do produkcji książek. Następnie każdy samodzielnie czerpał papier na którym potem wykorzystując stare maszyny drukarskie powstawał druk. Wszyscy dowiedzieli się jak trudna była kiedyś praca drukarza. Oczywiście przedszkolaki otrzymały własnoręcznie wykonane pamiątkowe karty i papier czerpany. To było niesamowite przeżycie!

Muzeum Ikon w Supraślu

W czwartek 14 marca przedszkolaki odwiedziły Muzeum Ikon w Supraślu. W tym pięknym podlaskim mieście znajduje się jedno z najciekawszych, bardzo oryginalnych muzeum w Polsce. Grupa "Kokosy" przeżyła tam bardzo ciekawe zajęcia z historii sztuki. Dzieci poznały kolejność pisania ikon, oglądały piękne zabytkowe ikony z Polski i Rosji, obejrzały filmy o powstawaniu obrazów oraz dzieje supraskiego Monastyru. Miały możliwość obcowania z niepowtarzalną sztuką sakralną i opuściły muzeum pełne zadumy i refleksji. Dziękujemy Pani Walentynie za wspólne zorganizowanie tej wycieczki - "Kokosy".