Grupa VII - "Kokosy"

W grupie "KOKOSY" pracują:

Katarzyna Walińska - nauczyciel

Irena Puczko - nauczyciel

Anna Horosz - woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach:

7:15-16:15 (czw. i pt. 7:30-16:00)

(do godziny 7:15 lub 7:30 dzieci przyprowadzamy do Brzoskwinek i z tej grupy odbieramy po 16:00 lub 16:15)

Konsultacje indywidualne:

pierwszy czwartek każdego miesiąca o godz. 16:00 (p. Irena)

drugi czwartek każdego miesiąca o godz. 16:00 (p. Kasia)

Prosimy o wcześniejsze poinformowanie nauczyciela o chęci kontaktu.

Znalezione obrazy dla zapytania polskie tance

LUTY

Tematy tygodniowe:

1. Baśnie, bajki, bajeczki.

2. Polskie tańce ludowe.

3. W dawnych czasach.

4.Kosmos i inne rzeczy....

5. Zimowe zabawy w sali i ogrodzie.

Wprowadzenie litery:    N, P

Poznamy liczbę i cyfrę:    9, 10

Uczymy się piosenki:

"Witajcie w naszej bajce" J. Brzechwa, A. Korzyński

Witajcie w naszej bajce, słoń zagra na fujarce,
Pinokio nam zaśpiewa, zatańczą wkoło drzewa,
Tu wszystko jest możliwe, zwierzęta są szczęśliwe,
A dzieci wiem coś o tym latają samolotem.

Ref.:
Nikt tutaj nie zna głodu, nikt tu nie czuje chłodu
I nawet ja nie kłamię, nikt się nie skarży mamie.

Witajcie w naszej bajce, słoń zagra na fujarce,
Pinokio nam zaśpiewa, zatańczą wkoło drzewa,
Bo z wami jest weselej, ruszymy razem w knieje,
A w kniejach i dąbrowach przygoda już się chowa.

Ref.:
My ją znajdziemy sami, my chłopcy z dziewczętami,
A wtedy daję słowo, że będzie kolorowo.

Uczymy się wiersza:

"Wynalazki"

Wynalazki znajdziesz wszędzie

Bez nich nikt się nie obędzie.

Na suficie, w korytarzu,

w samochodzie i w garażu.

W kuchni , w torbie i w plecaku.

Znajdziesz nawet na wieszaku.

Wynalazki krążą wszędzie

w każdym domu i w urzędzie.

W satelicie, na orbicie.

Odkryć pełno w naszym życiu.

Starczy w koło się rozejrzeć,

by odszukać, odkryć więcej

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w lutym:

1. Planet of clothes. Wprowadzenie nazw ubrań i utrwalanie liczb w zakresie 1-10 w zabawach głosem, ruchowych i muzycznych.

2. Rozwijanie sprawności rozumienia ze słuchu poprzez słuchanie historyjki. Wprowadzenie struktury If you’re wearing…Put on…

3. Planet of food. Wprowadzenie przyimków miejsca oraz nazw warzyw i owoców w zabawach muzyczno- ruchowych.

4. Utrwalanie nazw produktów spożywczych, przyimków miejsca oraz liczb 1-10, poszerzenie słownictwa związanego z jedzeniem w zabawach rytmicznych, muzycznych, ruchowych i manipulacyjnych

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Żywe pionki czyli gramy w grę!

W pewne lutowe popołudnie odwiedzili nas młodsi koledzy. "Kokosy" postanowiły uprzyjemnić wizytę w naszej sali i wszyscy razem zagrali w dywanową grę planszową, gdzie pionkami były przedszkolaki a gracze musieli wykonywać zadania ruchowe i matematyczne. Śmiechu, radości i przyjemności było co niemiara!

Świętujemy Niepodległość!

Setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Białystok nasze przedszkolaki upamiętniły w szczególny sposób. Przy sali powstał patriotyczny kącik związany z historią miasta. W piątek dzieci wyruszyły uczcić pamięć poległych żołnierzy na terenach Dojlid, zapalając znicze pod Krzyżem Powstańców. Ale największym przeżyciem była wycieczka do miasta , pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego, gdzie uczestniczyły w miejskich obchodach rocznicowych. "Kokosy" stojąc w tłumie zebranych mieszkańców dumnie odśpiewały hymn państwowy i "Pieśń Legionów". Dodatkowo zobaczyły tam wystawione pojazdy wojskowe oraz przemarsz żołnierzy z różnych formacji. Najbardziej podobały się oczywiście konie, które pięknie prezentowały się w ten ciepły świąteczny dzień. To wydarzenie na pewno na długo zapisze się w ich pamięci!

Poznajemy pracę lekarza

Z cyklu "Poznajemy różne zawody" grupę "Kokosy" odwiedziła mama Kuby Korcha, która opowiedziała o pracy lekarza. Dzieci miały możliwość badania się stetoskopem, mierzenia temperatury, obserwowania budowy narządów. Utrwaliły wiadomości na temat zdrowego trybu życia i potrzeby szczepień. Największą frajdę sprawiło samodzielne wypisywanie recept i zabawa z pieczątkami. Dziękujemy bardzo za pouczające zajęcia!

Zawód - kierowca autobusu

"Kokosy" miały wizytę kolejnego gościa z cyklu "Poznajemy zawody". Odwiedziła nas Pani Magdalena Nitkowska, która przedstawiła pracę kierowcy. Dzieci dowiedziały się jak odpowiedzialna jest praca przewoźnika, jak należy zachowywać się podczas korzystania z komunikacji oraz utrwaliły zasady bezpieczeństwa. Były tez podarunki i słodka niespodzianka. Dziękujemy!

Poznajemy zawód bibliotekarza

W minionym tygodniu "Kokosy" przeniosły się w świat bajek, baśni i legend. W związku z tym 07.02.2019 r. udaliśmy się na wycieczkę do przedszkolnej biblioteki. Pani Magda, która opiekuje się biblioteką, opowiedziała jak wygląda praca bibliotekarza, w jaki sposób mogą być ułożone książki na półkach, jak zaznacza, kto wypożyczył którą książkę oraz przeczytała nam piękne opowiastki o zwierzętach. Zachęcała również dzieci do wypożyczania książek i poznawania z nimi świata fikcji i realizmu. Dziękujemy pani Magdo za ciekawe spotkanie.

Zimowa praca plastyczna

Dzieci z grupy "Kokosy" poznały z Panią Kasią nową technikę plastyczną z wykorzystaniem różnych ciekawych materiałów. W radosnym nastroju (my się nigdy nie nudzimy), przy śpiewie piosenki, wykonały zimowe dekoracje w słoiczkach przedstawiające bałwanka. Będą one na pewno długo ozdobą waszych domówsmiley

Wyróżnienie dla Marysi

Miło nam poinformować , że Marysia R. z naszej grupy zdobyła wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Nasz Przyjaciel Mikołaj". Gratulujemy!