Grupa VII - "Kokosy"

W grupie "KOKOSY" pracują:

Katarzyna Walińska - nauczyciel

Irena Puczko - nauczyciel

Anna Horosz - woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach:

7:15-16:15 (czw. i pt. 7:30-16:00)

(do godziny 7:15 lub 7:30 dzieci przyprowadzamy do Brzoskwinek i z tej grupy odbieramy po 16:00 lub 16:15)

Konsultacje indywidualne:

pierwszy czwartek każdego miesiąca o godz. 16:00 (p. Irena)

drugi czwartek każdego miesiąca o godz. 16:00 (p. Kasia)

Prosimy o wcześniejsze poinformowanie nauczyciela o chęci kontaktu.

Znalezione obrazy dla zapytania świąteczne obrazki

GRUDZIEŃ

Tematy tygodniowe:

1. Barbórka.

2. Zwierzęta domowe.

3. Święta tuż, tuż.

4.W świątecznym nastroju.

Wprowadzenie litery:    R, r

Poznamy liczbę i cyfrę:    5

Uczymy się piosenki:

„Panie Mikołaju na ciebie czekamy”

1. Chodźcie do mnie wszyscy,

Mam dla was nowinę.

Pan Mikołaj do nas jedzie,

Będzie tu za chwilę.

Ref. Panie Mikołaju na Ciebie czekamy,

Panie Mikołaju dla Ciebie śpiewamy.

1. Śpiesz się, śpiesz się Mikołaju,

Tu czekają smyki.

Cały rok byliśmy grzeczni,

Daj nam prezenciki.

Uczymy się wiersza:

„Wiesz, Mikołaju...”
Wiesz, Mikołaju, tak myślimy sobie,
że dobrze będzie, gdy powiemy Tobie,
że czasem ktoś z nas niegrzeczny bywa,
złości się, płacze, kogoś przezywa.
Nie słucha mamy, nie pije mleka,
Nie chce pomagać, tylko narzeka.
Dlatego dzisiaj, stojąc przed Tobą
Pragniemy połączyć się miłą zgodą.
Powiemy razem – tak, przepraszamy,
Od dzisiaj wszyscy się poprawiamy,
Żeby Mikołaj mógł w przyszłym roku
Znowu prezenty przynieść nam wokół.

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w grudniu:

1. Konsolidacja materiału leksykalnego. Rozwijanie sprawności komunikacyjnych w  zabawie Chit- chat.

2. British kids’ winter. Zajęcia kulturowe. Wprowadzenie i utrwalanie słownictwa związanego z zimą i życiem dzieci w Wielkiej Brytanii.

3. Merry Christmas. Utrwalenie znajomości słownictwa związanego z Świętami Bożego Narodzenia.

4. Revision- Winter and Christmas.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

Barbórka czyli święto górników

4 grudnia w grupie "Kokosy" odbyła się uroczystość związana ze świętem górnika. Dzieci miały możliwość obejrzenia brył węgla kamiennego oraz dowiedziały się o jego właściwościach. Następnie obejrzały film o pracy pod ziemią, o wydobyciu węgla. Na zakończenie wykonały czapkę, którą nosi górnik podczas uroczystości

Andrzejkowe wróżby

Zgodnie z tradycją naszych rodziców i dziadków a nawet pradziadków w grupie starszaków odbyły się zajęcia otwarte pt. "Andrzejkowe wróżby". Na miotle przyleciała czarownica, z którą dzieci i rodzice świetnie bawili się w wigilię Andrzeja , wróżąc i przepowiadając przyszłość. Przedszkolaki odgadywały zawody oraz poznawały co ich czeka w przyszłości uczestnicząc w różnych zabawach. Rodzice także mieli możliwość spróbować szczęścia wykonując zadanie na najdłuższą skórkę od jabłka. Wszyscy z uśmiechami na twarzy, opuszczali "zaczarowaną krainę". Dziękujemy za wspólną zabawę!

Skąd się bierze chleb?

Dzisiaj zastanawialiśmy się jak to z chlebem jest? Kupujemy go w sklepie, ale jak on tam trafia? Wypieka się go z mąki, ale skąd się bierze mąka zanim  trafi do sklepu? I tak powoli dotarliśmy na pole na wsi i do roślinek przypominających trawę, z których wyrasta zboże. Zobaczyliśmy jak wyglądają kłosy żyta, pszenicy i owsa. Dotykaliśmy ich i omawialiśmy dokąd wędruje ziarno z kłosów.

Poznajemy zawód kucharza

Z cyklu "Poznajemy zawody" grupa "Kokosy" zapoznała się z pracą kucharza. Najpierw dzieci obejrzały przedszkolną kuchnię i urządzenia służące do przygotowania posiłków. Potem Pani Ania (z zawodu - kucharz) zaprezentowała sposób wykonania zdrowego przysmaku. Oczywiście wszyscy mieli okazję czynnie uczestniczyć w produkcji pysznego koktajlu. Był pysznie!

Wyjazd do "Forum" na spektakl "Przegląd Kultur Europy"

W środę 21 listopada nasza grupa miała okazję uczestniczyć w pięknym przedstawieniu, w którym aktorzy zabrali nas w niezwykłą podróż po Europie. W czasie tej wyprawy dowiedzieliśmy się, ze największymi skarbami ludzi są: mądrość, przyjaźń, miłość, sztuka i nasze dzieci.

Quiz wiedzy o Polsce

Z okazji obchodów Święta Niepodległości w Przedszkolu Samorządowym Nr 85 odbyły się potyczki międzyprzedszkolne na temat wiedzy o naszym kraju. Naszą placówkę reprezentował zespół z grupy "Kokosy": Natalka M, Ignacy K. i  Jakub K. przygotowany przez panią Kasię. Miło nam poinformować, że zdobyliśmy nagrody i dyplomy. Gratulujemy!

Szpital Pluszaka w KOKOSACH

"Szpital Pluszaka" to zajęcia edukacyjne prowadzone dla dzieci w bardzo ciekawej formie, mające na celu uświadomienie, że każdy z nas , nawet ten najmłodszy może uratować komuś życie. KOKOSY na długo zapamiętają super ćwiczenia.

Pamiętamy!

Z okazji zbliżającego się święta, starszaki postanowiły uczcić pamięć powstańców poległych w  1920 roku. Wyruszyły na wycieczkę do pomnika - krzyża, znajdującego się na Dojlidach. Tam zapaliły znicze i odśpiewały hymn Polski. Pamiętamy!

Dzień Postaci z Bajek

5 listopada obchodzony jest Dzień Postaci z Bajek. Nie mogło go zabraknąć także w grupie "Kokosów". Były przebrania, zagadki i opowiastki o ulubionych bohaterach. Dzieci wykonały ilustracje do książeczki o swoich ulubionych bajkowych bohaterach.Każdy miał możliwość stworzenia własnej bajki i przedstawienia jej za pomocą mowy i ruchu ciała. Oj działo się działo!