Grupa VII - "Kokosy"

"Przyjście lata"  Jan Brzechwa

I cóż powiecie na to
Że już się zbliża lato?

Kret skrzywił się ponuro:
„Przyjedzie pewnie furą”.

Jeż się najeżył srodze:
„Raczej na hulajnodze”.

Wąż syknął: „Ja nie wierzę.
Przyjedzie na rowerze”.

Kos gwizdnął: „Wiem coś o tym.
Przyleci samolotem”.

„Skąd znowu - rzekła sroka -
Nie spuszczam z niego oka
I w zeszłym roku, w maju,
Widziałam je w tramwaju”.

„Nieprawda! Lato zwykle
Przyjeżdża motocyklem!”

„A ja wam to dowiodę,
Że właśnie samochodem”.

„Nieprawda, bo w karecie!”
„W karecie? Cóż pan plecie?
Oświadczyć mogę krótko,
Przypłynie własną łódką”.

A lato przyszło pieszo -
Już łąki nim się cieszą
I stoją całe w kwiatach
Na powitanie lata.

Pożegnanie przedszkola

"A kiedy czerwiec jak woda płynie
Na dworze lata nadchodzi dzień
Dla wszystkich chłopców i dla dziewczynek
Przedszkole właśnie kończy się.....
"

VIII Białostocki Tydzień Czytania Książek

Pierwszy czerwcowy tydzień w grupie Kokosów obfitował w spotkania czytelnicze. Codziennie przedszkolaki słuchały wierszy, bajek i opowiadań przedstawianych im przez zaproszonych gości. A było ich wielu. Czytali dla nas: Zuzia i Maja - absolwentki naszego przedszkola, dziś uczennice IV klasy, potem Pani Dyrektor Anna Stopczyk, Katarzyna Szatyłowicz - dziennikarka TVP Białystok, Joanna Majdaniuk - bibliotekarka z Książnicy Podlaskiej oraz Anna Małyszko przedsiębiorca i Małgorzata i Robert Andrejczuk z firmy ARM "Lepsza Woda". Dziękujemy wszystkim za poświęcony czas i mile spędzone chwile z książką. Zapraszamy ponownie!

Wyróżnienie dla Marysi

Serdecznie gratulujemy naszej wychowance Marysi Radaszkiewicz zdobycia wyróżnienia w konkursie organizowanym przez SP 52 w Białymstoku pt. "Z Rodziną po zdrowie"!

KOKOSY poznają zawód ogrodnika

Przedszkolaki chcąc poznać zawód ogrodnika wybrały się na wycieczkę do zakładu hodowli roślin ozdobnych. Tam zobaczyły etapy wzrostu roślinek, od małej sadzonki do dużego kwiatka a także dowiedziały się o urządzeniach potrzebnych do uprawy roślin w tunelu. Poznały nazwy kwiatów a następnie wybrały ozdoby do naszej sali. Pani Ania przesadziła je do doniczek. Teraz w grupie "Kokosów" jest bardzo zielono i kolorowo!

Nagroda dla Kingi

Miło nam poinformować, że nasza przedszkolanka Kinga Kamińska zdobyła III miejsce w miejskim konkursie plastycznym pt "Prawa dziecka" organizowanym przez PS 79 "Konwaliowy zakątek" w Białymstoku. Gratulujemy !

Zabawy na pamięć i koncentrację

W piątek, 19 maja, "Kokosy" odwiedziły grupę "Poziomek" , gdzie Pani Agnieszka przygotowała dla nich zajęcia dydaktyczne ćwiczące pamięć, koncentrację i słuch muzyczny. Do zabaw przygotowała dużo ciekawych rekwizytów i przedmiotów. Były rytmiczne pląsy z gazetami i muzyką, układanie rytmów do muzyki i obrazków,  a także wspólne zabawy ruchowe. Dzieciom bardzo podobały się te zajęcia. Dziękujemy Pani Agnieszce!

Pszczelarz to bardzo ciekawy zawód

Grupę "Kokosy" odwiedziła 15 maja mama Tosi Żyłkiewicz, która przedstawiła dzieciom swój zawód - zawód pszczelarza. Opowiedziała o życiu i zwyczajach pszczół, o ich roli w świecie zwierząt i roślin oraz podkreśliła, że te owady pełnią bardzo ważną funkcję w ekosystemie. Przeczytała opowiadanie o wesołych i pracowitych pszczółkach. Dzieci miały możliwość oglądania , dotykania i wąchania plastrów z ula, gdzie pszczoły zostawiają miodek, a następnie próbowania różnych rodzajów miodów. Potem wykonały własnoręcznie świece z pszczelego wosku i otrzymały w podarunku od Pani Urszuli  słoiczki miodu. Na zakończenie wykonały pracę plastyczną o pracowitych owadach. To były bardzo, bardzo ciekawe warsztaty. Serdecznie dziękujemy!

Kodowanie na dywanie - spotkanie II "Wyprawa po zdrowie"

09.05.2019r. odbyły się na sali gimnastycznej kolejne zajęcia edukacyjne z cyklu „Kodowanie na dywanie”. Dzieci z grupy "Kokosy” i "Mandarynki" wybrały się tym razem na wspólną „Wyprawę po zdrowie”. Podczas ekscytujących zmagań z „kostką do gry” w roli głównej - miały do pokonania długa trasę, wypełnioną różnymi zagadkami i zadaniami do wykonania. A kiedy dotarły wreszcie do upragnionego celu, czekała na nich pyszna i bardzo zdrowa niespodzianka! W trakcie dzisiejszego spotkania nie tylko wspaniale i wesoło się bawiliśmy ale przy okazji utrwaliliśmy główne zasady zdrowego i aktywnego stylu życia.

Dzień Bibliotekarza i Bibliotek

Z okazji Dnia Bibliotekarza i Bibliotek dzieci z grupy Kokosy odwiedziły w środę filię Książnicy Podlaskiej na naszym osiedlu. Przygotowały wcześniej piękne podarunki i laurkę , którą wręczyły pani bibliotekarce. Wspólnie uczciły to wspaniałe święto czytaniem , oglądaniem i wypożyczeniem książek. Było super! Czekamy na następne spotkanie!

Wycieczka do Książnicy Podlaskiej

W poniedziałek 6 maja dzieci z grupy Kokosy odwiedziły bibliotekę, filię Książnicy Podlaskiej na naszym osiedlu. Poznały zawód bibliotekarza,  wygląd pomieszczeń  , układ książek na półkach. Opowiadały o swoich ulubionych bohaterach książkowych. Podarowały Pani bibliotekarce rysunki z wizerunkami postaci z bajek. Tak bardzo podobało się spotkanie, że już wkrótce umówiliśmy się na następne.

Wizyta w przychodni i aptece

Kokosy poznając zawody wybrały się na wycieczkę do przychodni lekarskiej. Zobaczyły tam pomieszczenia lekarza, dentysty, gabinet zabiegowy. Pani pielęgniarka opowiedziała o swojej pracy, o jej przyjemnościach i trudach. Przedszkolaki mogły zobaczyć, jak i czym robi się zastrzyki, mierzy ciśnienie, sprawdza wzrok. Następnie udały się do apteki, gdzie pani farmaceutka przekazała wiedzę o swoim zawodzie. Dzieci dowiedziały się o różnych przedmiotach sprzedawanych w aptece oraz to, że nie można zażywać leków bez osób dorosłych. To była bardzo pouczająca wycieczka.