Matematyczne zabawy "Ananasów"!

Nasze „Ananasy” doskonale wiedzą, że już niedługo wyruszą do szkoły aby tam rozpocząć swój kolejny etap edukacji. W związku z tym codziennie podejmują różnego rodzaju działania wpływające na kształtowanie różnych czynności umysłowych. Dzisiaj wiele czasu spędziliśmy podczas zabaw matematycznych z wykorzystaniem elementów metody Edyty Gruszczyk – Kolczyńskiej. Wychodząc z założenia, że najlepszym sposobem poznawania matematyki są osobiste doświadczenia dziecka, tak i my podczas zajęć manipulowaliśmy: szyszkami, kasztanami, spinaczami i guzikami, co nie tylko wprawiło nas w znakomity nastrój ale również wspaniale wpłynęło na rozwój logicznego myślenia. Taka „zabawa w liczenie” nie musi odbywać się tylko w przedszkolu, możemy policzyć wszystkie krzesła w domu, sztućce podczas jedzenia rodzinnego obiadu, czy też jabłka kupione przez mamę w sklepie. Drodzy Rodzice! spróbujcie wspólnie ze swoimi dziećmi pobawić się w „matematycznych detektywów”, a sami się przekonacie jak miło i pożytecznie możecie razem spędzić  czas!!!

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

oddzialy / grupa6