Grupa VI - "Ananasy"

SERDECZNIE WITAMY

WSZYSTKIE MAŁE I DUŻE ANANASY!!!

Agnieszka Lubicz-Sienicka: nauczycielka

Iwona Romanowska: nauczycielka

Barbara Zubrycka: woźna oddziałowa

Konsultacje indywidualne z nauczycielkami grupy odbywają się:

Nauczycielka Agnieszka Lubicz-Sienicka – I wtorek każdego miesiąca od godziny 16.30
Nauczycielka Iwona Romanowska – III wtorek każdego miesiąca od godziny 16.30
Prosimy o wcześniejsze powiadamianie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje!

SERDECZNIE ZAPRASZAMY RODZICÓW Z GRUPY VI „ANANASY”

NA ZEBRANIE GRUPOWE, KTÓRE ODBĘDZIE SIĘ:

10.12.2019R. (wtorek) O GODZ. 16.30.

Głównym tematem zebranie będzie omówienie wyników                             wstępnej diagnozy 6-latków  i obserwacji pięciolatków.

Nauczycielki grupy:

Iwona Romanowska, Agnieszka Lubicz-Sienicka

GRUDZIEŃ

Tematy kompleksowe:

1. Zwierzęta domowe

2. Witamy Panią Zimę!

3. Czekamy na święta

4. W świątecznym nastroju...

Odkrywamy litery:

L,l; Y,y; R,r

Poznajemy zapis cyfrowy liczb:

WIERSZ DO NAUKI:

"W noc grudniową"

W noc grudniową księżyc świeci,

biały śnieg się skrzy.

Cicho wszędzie, śpią już dzieci

cudne mają sny.

Spiesz się, spiesz się Mikołaju

zejdź z wysokich wzgórz.

Grzeczne dzieci Cię czekają,

kiedy przyjdziesz już...?

PIOSENKA DO NAUKI:

"Śpij maluszku"

Śpij maluszku, śpij maluszku

z blaskiem gwiazdy na paluszku,

śpij pod niebem z aksamitu,

snem się otul, do snu przytul.

Anioł skrzydła ma jak motyl,

wyszywane światłem złotym,

a ty jeszcze nie wiesz o tym,

nie wiesz nic…

Śpij maluszku, śpij maluszku

z kroplą nocy na paluszku,

może w czarno-złotej ciszy

bicie naszych serc usłyszysz.

v

Tematyka zajęć - miesiąc DECEMBER

1. Konsolidacja materiału leksykalnego. Rozwijanie sprawności komunikacyjnych w  zabawie Chit- chat.
2. British kids’ Winter. Zajęcia kulturowe. Wprowadzenie i utrwalanie słownictwa związanego z zimą i życiem dzieci w Wielkiej Brytanii.
3.  Merry Christmas. Utrwalenie znajomości słownictwa związanego z Świętami Bożego Narodzenia.

Słownictwo kluczowe:

Winter, Christmas tree, Santa Claus, presents, angel , It’s snowing, Merry Christmas!

rytm

Tematyka zajęć - miesiąc GRUDZIEŃ

1. Ukłony – wprowadzenie zasad prawidłowej postawy.
2. Krok ozdobny w polce.
3. Cwał bokiem w polce.
4. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana.

Czytelniczo - matematyczne spotkanie w grupie "Ananasów"

W piątek „Ananasy” wysłuchały przepięknej bajki J. Horodeckiej – Wieczorek pt.: „W śnieżnej Krainie” przeczytanej nam przez mamę Ksawerego. Dzieci dowiedziały się gdzie mieszka Święty Mikołaj, co robi przez cały rok w swoim wielkim królestwie oraz kto pomaga mu pakować prezenty? Następnie same postanowiły sprawić niespodziankę Mikołajowi i wyruszyć w „matematyczną podróż” w poszukiwaniu zaginionych prezentów. Ekscytująca wyprawa oparta na liczeniu, odmierzaniu kroków i rozwiązywaniu zagadek zakończyła się wielkim zwycięstwem i wspólną wygraną!

Ananasy życzą wszystkim radosnych Mikołajek!

W tak ważnym dla dzieci dniu życzymy I tym dużym i tym małym wesołych Mikołajek i kolorowych upominków od Świętego Mikołaja!

Ananasy poznają "tradycje andrzejkowe"!

W tym roku szkolnym realizujemy innowację pedagogiczną pt. „Podlasie – moje miejsce na ziemi”, której głównym celem jest zapoznanie dzieci z tradycjami i wartościami kulturowymi naszego regionu. „Andrzejki” to ludowa tradycja związana z wróżbami, przekazywana z pokolenia na pokolenie. W piątek, my również postanowiliśmy w formie „zabawowej” (oczywiście z wielkim „przymrużeniem oka”) zobaczyć, co nas spotka w przyszłości? Dzieci przekłuwały szpilką papierowe serca, na których odwrocie widniały imiona ich przyszłych wybranków; odczytywały na gwiazdach swoje zawody; ustawiały w jednym szeregu buty, czekając z niecierpliwością, który pierwszy przekroczy próg sali; wybierały tajemnicze klucze sprawdzając swoje plany wakacyjne oraz wrzucały do miski z wodą jednogroszowe monety, aby spełniły się ich najskrytsze marzenia.

Występ "Ananasa" w Młodzieżowym Domu Kultury w Białymstoku!

Serdecznie gratulujemy Igorowi A. z grupy „Ananasy” niezwykle udanego występu na scenie Młodzieżowego Domu Kultury w Białymstoku podczas udziału w VIII edycji przeglądu piosenki przedszkolnej inspirowanej literaturą dla dzieci pt. „Witajcie w naszej bajce”. Nasz wychowanek dzielnie reprezentował nasze przedszkole i  przepięknie zaśpiewał piosenkę pt. „Była raz kózka”.

Zaczytani goście u Ananasów

Już golejni goście odwiedzili naszą zaczytaną grupę! Dziękujemy mamie i siostrze Wiktora, mamie Zuzi i tacie Kuby za poświęcony nam czas. :)

"Ananas" wyróżniony w ogólnopolskim konkursie!

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Luiza A. z grupy „Ananasy” zdobyła WYRÓŻNIENIE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Jestem Polak Mały”. W/w konkurs zorganizowany przez Przedszkole nr 27 w Zabrzu promuje i propaguje poznawanie przez najmłodsze pokolenie wartości patriotycznych, przynależności narodowej oraz miłości do Ojczyzny. Nasza wychowanka wykonała bardzo ładną pracę pt. „Warszawska Syrenka”.

Wycieczka "Ananasów" do Muzeum

20 października grupa „Ananasów” wybrała się na wycieczkę do Muzeum Historycznego w Białymstoku na bardzo ciekawe zajęcia edukacyjne pt. „Poznajemy Białystok”. Dzieci miały okazję wyruszyć w niepowtarzalną podróż w czasie, dzięki niezwykłemu multimedialnemu widowisku pt. „Wersal Północy”. Oczami wyobraźni przeszły się ulicami nieistniejącego już miasta by lepiej poznać jego historię i przestrzeń. Poznały warunki życia codziennego naszych przodków. Uczestniczyły w warsztatach plastycznych, podczas których wykonały własny plan Białegostoku z uwzględnieniem najważniejszych zabytków miasta.

WYRÓŻNIENIE dla "Ananasa"!

Składamy serdeczne gratulacje dla Franka T. z grupy „Ananasy” za otrzymanie WYRÓŻNIENIA w konkursie plastycznym o zasięgu miejskim pt. „Białystok – moje miasto”, którego organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 4 w Białymstoku. Nasz wychowanek wykonał bardzo ładną pracę przedstawiającą Pałac Branickich.

Najserdeczniejsze życzenia z okazji "Ogólnopolskiego Dnia Seniora"!

14 października obchodzony jest „Ogólnopolski Dzień Seniora”. Z okazji tak miłego święta „Ananasy” przygotowały podopiecznym Domu Opieki Społecznej w Białymstoku wielką laurkę, którą osobiście wręczyły podczas uroczystości z okazji „Patriotycznego Śpiewania”. Cieszymy się, że nasi wychowankowie już od najmłodszych lat zwracają szczególną uwagę na pogłębianie wzajemnych relacji z osobami starszymi, okazując im swoją miłość, wdzięczność i szacunek!!!

"Z matematyką na wesoło" - zabawy "Ananasów" z udziałem zaproszonego gościa

10 listopada „Ananasy” obchodziły „Dzień jeża”. Była to znakomita okazja do utrwalenia wiadomości na temat jego wyglądu, sposobu odżywiania i zwyczajów. Dzieci dowiedziały się, że jeże to bardzo towarzyskie zwierzątka, które szybko przywiązują się do człowieka pod warunkiem, że ten nie robi im krzywdy. W tym dniu dzieci wysłuchały również zabawnej bajki „O Kolczatku, kasztanie i wiewiórce” przeczytanej nam przez mamę Tosi i Franka. Przygoda głównego bohatera zainspirowała nas do układania i przeliczania kolorowych igiełek na sylwetach kartonowych jeżyków; wskazywania najmniejszego i największego zbioru oraz wykonania własnych jeżyków z papierowych talerzy.

"Bajka jest dobra na wszystko!" - spotkanie czytelnicze w grupie "Ananasy"

Z okazji „Międzynarodowego Dnia Postaci z Bajek” wszystkie „Ananasy” wzięły udział w spotkaniu czytelniczym, podczas którego wysłuchaliśmy przepięknej bajki  pt. „Królewna Śnieżka”, przeczytanej nam przez mamę Tomka. Następnie dzieci i nasi goście mogli sprawdzić swoją wiedzę oraz spostrzegawczość podczas udziału w różnych zabawach matematycznych z krasnoludkami w roli głównej. Okazało się, że potrafimy nieźle liczyć, klasyfikować i rozpoznawać zapisy cyfrowe poszczególnych liczb. Nawet młodsza siostra Tomka poradziła sobie wręcz znakomicie! Na koniec, czekała na nas jeszcze jedna niespodzianka przygotowana samodzielnie przez Tomka, a mianowicie puzzle obrazkowe z różnymi planetami!!!

Matematyczne zabawy "Ananasów"!

Nasze „Ananasy” doskonale wiedzą, że już niedługo wyruszą do szkoły aby tam rozpocząć swój kolejny etap edukacji. W związku z tym codziennie podejmują różnego rodzaju działania wpływające na kształtowanie różnych czynności umysłowych. Dzisiaj wiele czasu spędziliśmy podczas zabaw matematycznych z wykorzystaniem elementów metody Edyty Gruszczyk – Kolczyńskiej. Wychodząc z założenia, że najlepszym sposobem poznawania matematyki są osobiste doświadczenia dziecka, tak i my podczas zajęć manipulowaliśmy: szyszkami, kasztanami, spinaczami i guzikami, co nie tylko wprawiło nas w znakomity nastrój ale również wspaniale wpłynęło na rozwój logicznego myślenia. Taka „zabawa w liczenie” nie musi odbywać się tylko w przedszkolu, możemy policzyć wszystkie krzesła w domu, sztućce podczas jedzenia rodzinnego obiadu, czy też jabłka kupione przez mamę w sklepie. Drodzy Rodzice! spróbujcie wspólnie ze swoimi dziećmi pobawić się w „matematycznych detektywów”, a sami się przekonacie jak miło i pożytecznie możecie razem spędzić  czas!!!

"Kubeczkowy zawrót głowy" - zajęcia edukacyjne w grupie "Ananasów" i "Mandarynek"

W piątek w grupie „Ananasów” i „Mandarynek” odbyły się pierwsze w tym roku zajęcia edukacyjne z cyklu „Kodowanie na dywanie”. Podczas popołudniowego spotkania czkało na nas mnóstwo kolorowych kubeczków, z których tworzyliśmy tęczowe piramidy, rytmiczne jesienne szale; układaliśmy ciągi liczbowe, dodawaliśmy, odejmowaliśmy, a przede wszystkim bardzo wesoło się bawiliśmy. Wspólne działania doskonale wpłynęły na rozwój procesów logicznego myślenia, koncentrację uwagi, kształtowanie umiejętności odkodowywania informacji, doskonalenie poprawnego liczenia, jak również zgodną i owocną współpracę w zespole. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia, podczas których będziemy rozwijać nasze nowe umiejętności!