Grupa VI - "Ananasy"

SERDECZNIE WITAMY

WSZYSTKIE MAŁE I DUŻE ANANASY!!!

Agnieszka Lubicz-Sienicka: nauczycielka

Iwona Romanowska: nauczycielka

Barbara Zubrycka: woźna oddziałowa

Konsultacje indywidualne z nauczycielkami grupy odbywają się:

Nauczycielka Agnieszka Lubicz-Sienicka – I wtorek każdego miesiąca od godziny 16.30
Nauczycielka Iwona Romanowska – III wtorek każdego miesiąca od godziny 16.30
Prosimy o wcześniejsze powiadamianie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje!

PAŹDZIERNIK

Tematy kompleksowe:

1. Kto mieszka w lesie?

2. Złota jesień

3. Owocowo - warzywne przysmaki

4. Geometryczna kraina

Odkrywamy litery:

O,o; A,a; M,m; E,e

Poznajemy zapis cyfrowy liczb:

1, 2, 3

WIERSZ DO NAUKI:

,,Jeżyk"

To jest jeżyk, mały jeżyk

jeżyk z kolców ma kołnierzyk.

Z kolców czapkę, z kolców szalik,

tylko nosek, jak koralik!

Patrzcie, jeżyk wlazł pod krzaczek

i kolczasty zdjął kubraczek.

A z kubraczka: raz, dwa, trzy

wyjął trzy kolczaste sny!

"Pajacyk”

Hop – rączki w górę,

Hop – rączki w dół.

Co to za dziwny skaczący stwór?

Jest koło, kwadrat,

Prostokąt jest śliczny.

To nasz pajacyk geometryczny.

Głowa okrągła jest jak piłeczka,

a na tej głowie trójkątna czapeczka.

Kwadrat to brzuszek.

Oczy i nosek są okrąglutkie jak groszek.

Rączki i nogi pajaca – to prostokąciki,

na nich z trójkątów małe buciki.

Figur przeróżnych ułóż kilka

I już jest pajacyk , co skacze jak piłka.

PIOSENKA DO NAUKI

"Wiewióreczka"

Sąsiadeczko, wiewióreczko, co masz oczka czarne
nie bójże się, pokaż w lesie, gdzie masz swą spiżarnię.
Wszędzie mam, tu i tam, czego chcecie to wam dam.
Fik, myk! Hyc, hyc! Czego chcecie to wam dam.
II.
Sąsiadeczko, wiewióreczko, co masz rude łapki,
jeśli łaska, sypnij z góry orzeszków do czapki.
Dałabym nawet sześć lecz co w zimie będę jeść?
Fik, myk! Hyc, hyc! Były orzeszek, nie ma nic!
III
Sąsiadeczko, wiewióreczko, co masz rudy pyszczek,
tu na ziemię rzuć uprzejmie kilka ładnych szyszek.
Szyszki masz tu i tam, wejdź na sosnę, urwij sam.
Fik, myk! Hyc, hyc! Były szyszki, nie ma nic!

​​​

Tematyka zajęć - miesiąc PAŹDZIERNIK

1. British Kids’  Autumn. Zajęcia kulturowe Wprowadzenie słownictwa związanego z jesienią i życiem dzieci w wielkiej Brytanii.
2. British Kids’  Autumn. Zajęcia kulturowe. Utrwalenie słownictwa związanego z jesienią i życiem dzieci w wielkiej Brytanii.
3.  Planet of shapes. Zapoznanie z nazwami figur geometrycznych w zabawach ruchowych i manipulacyjnych. Przypomnienie kolorów podstawowych.
4.  Poszerzenie i konsolidacja materiału leksykalnego. Wprowadzenie nazw kolejnych kolorów. Rozwijanie sprawności komunikacyjnych w zabawie tematycznej.
5. Aktywne wykorzystanie poznanych wyrazów oraz wprowadzenie zwrotu Yes, I can w zabawach z minikartami.

Słownictwo kluczowe:
Autumn, conkers, fish & chips, It’s rainy, I play hide and seek, I play conkers. Lift, circle, triangle, square, star, telescope, space rocket, space robot, red, yellow, blue, pink, Purple, Yes, I can.

rytm

Tematyka zajęć - miesiąc PAŹDZIERNIK

1. Disco step – krok podstawowy.
2.
Utrwalenie kroku "disco step".
3. Krok polkowy – wprowadzenie.
4. Krok polkowy – utrwalenie.
5. Prezentacja par – wprowadzenie.

Mili goście w "Ananasach"!

W związku z realizacją programu własnego „Na zdrowie”,  w tym tygodniu dużo rozmawialiśmy o odżywczych właściwościach warzyw i owoców. Dzieci wzbogaciły  wiadomości  na  temat potrzeby dostarczania swojemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz uświadomiły sobie, że prawidłowe  odżywianie jest  bardzo ważnym czynnikiem warunkującym zdrowie.

"Święto Uśmiechu" w Ananasach

Dzisiaj w naszej grupie było bardzo wesoło! A to za sprawą obchodów „Światowego Dnia Uśmiechu!”, którego pomysłodawcą  był  Harvey  Ball, autor  znanego  na  całym  świecie  symbolu „smiley face”–  uśmiechniętej  żółtej  buźki.  Już od rana wszystkie „Ananasy” wraz ze swoimi rodzicami malowały promienny uśmiech na liściastych rączkach, którymi zapełniłyśmy wielkie jesienne drzewo. A tuż, po zajęciach zaczęły się zabawy, konkursy i tańce z „uśmiechem” w roli głównej! Pamiętajmy! Uśmiech, choć nic nie kosztuje, ma niezwykle magiczną moc!  Więc dzielmy się wzajemnie radością, a wówczas świat stanie się bardziej kolorowy i  ciekawy! A na koniec krótki wierszyk, który choć tak prosty – ma dość głębokie przesłanie:

"Ananasowe" niespodzianki dla Wyjątkowych Osób!

Dzisiaj nasze starszaki od samego rana zabrały się za przygotowanie niespodzianek pensjonariuszom Domu Opieki Społecznej w Białymstoku z okazji „Międzynarodowego Dnia Osób Starszych”. W związku z realizacją innowacji pedagogicznej pt. „Potrzebujemy siebie nawzajem” wszystkie dzieci z naszego  przedszkola doskonale wiedzą, jak ważne są bliskie relacje z osobami starszymi i jak wiele ciepła wnoszą w ich codzienne, często samotne życie. Mamy  nadzieję, że w myśl przysłowia: „Tak, jak skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąca…”, tak i nasi wychowankowie nauczeni od najmłodszych lat tolerancji i szacunku, będą kiedyś odpowiednio traktować innych ludzi wokół siebie!!!

"Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania" w Ananasach

29 września obchodzony jest „Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania”, ustanowiony w 2001 roku z inicjatywy „Polskiej Izby Książki”. Wszyscy dobrze wiemy, że czytanie wspaniale stymuluje rozwój dzieci, wzbogaca słownictwo i pobudza wyobraźnię, ponadto uczy logicznego myślenia, poszerza wiedzę i ułatwia naukę. A przede wszystkim, to dobry pomysł na spędzenie wolnego czasu z rodzicami, dziadkami lub starszym rodzeństwem. „Ananasy” chcąc włączyć się w obchody tak miłego święta, zaprosiły do swojej sali mamę Wiktorka. Pani Karolina przeczytała nam zabawną przygodę z serii książek o „Kubusiu Puchatku” pt. „Kichający prosiaczek”. Spotkanie z przemiłym gościem zainspirowało nas do przypomnienia i utrwalenia „Praw dzieci do słuchania bajek i opowiadań”. Pamiętajmy! „Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła…!” (Wisława Szymborska)

Ananasy poznają Małego Misia

Ananasy przyłączyły się dziś do ogólnopolskiej akcji "Mały Miś w Świecie Wielkiej Literatury". To bardzo wyjątkowe wydarzenie w ramach którego zaszczepiamy miłość do czytania już od najmłodszych lat.