Grupa VI - "Ananasy"

Wakacje

WIERSZ DO NAUKI:

,,Wakacyjne rady” W.  Badalska

Głowa nie jest od parady
służyć musi dalej.
Dbaj więc o nią i osłaniaj,
kiedy słońce pali.

Płynie w rzece woda
chłodna, bystra, czysta,
tylko przy dorosłych
z kąpieli korzystaj.

Jagody nieznane,
gdy zobaczysz w borze:
Nie zrywaj! Nie zjadaj! –
bo zatruć się możesz.

Urządzamy grzybobranie,
jaka rada stąd wynika:
Gdy jakiegoś grzyba nie znasz,
nie wkładaj go do koszyka.

Biegać boso jest przyjemnie,
ale ważna rada:
- idąc na wycieczkę pieszą
dobre buty wkładaj!

Gdy w polu, w lesie, czy za domem
wykopiesz  przedmiot zardzewiały
- nie dotykaj go!
Daj znać dorosłym!
Śmierć niosą groźne przedmioty!

Urodziny Alicji

W czerwcu obchodziliśmy 5-te urodziny Alicji. Wszystkiego najlepszego! :)))

Czerwcowe zabawy na placu przedszkolnym

Ciepło, cieplej, gorąco! :) Ponieważ pogoda jest wakacyjna to Ananasy codziennie spędzają czas na podwórku (oczywiście unikając najgorętszych godzin). Każdy ,,Ananasek'' umie sobie znaleźć jakieś zajęcie, a to zabawa w piaskownicy, a to zjeżdżanie ze ślizgawki, lub po prostu zabawa z kolegami w plastikowym zamku :) A jak dzieci wyruszą na poszukiwania to i znajdą krzaczki z porzeczką i agrestami, którymi chętnie się częstują zrywając je z krzaczków.

Zajęcia otwarte z rodzicami

Koniec roku to czas podsumowań, refleksji. My również postanowiliśmy spotkać się z rodzicami i podsumować wszystko to, co wydarzyło się w bieżącym roku szkolnym. Czasem, w natłoku codziennych zajęć, umyka nam ile tak naprawdę za nami....

Wiosenne zabawy na placu przedszkolnym

Dni są coraz cieplejsze, więc coraz więcej czasu spędzamy na podwórku. Dzieci bawią się na placu zabaw, w przedszkolnym ogrodzie i uwielbiają jazdę na rowerkach biegowych.

Urodziny Marysi

Dziś Marysia obchodziła 5-te urodziny, z tej okazji życzymy jej WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!! :)

Tydzień Czytania Książek

Od 4 do 7 czerwca trwa w naszym przedszkolu Tydzień Czytania Książek, z tej okazji w poniedziałek ,,Ananasy'' udały się do Biblioteki Książnicy Podlaskiej nr 12, gdzie Pani bibliotekarka opowiedziała nam jak można zapisać się do biblioteki, na czym wypożyczanie książek polega i jak należy dbać o książki. Następnie przeczytała książeczkę o chłopczyku o imieniu Kamyczek, który wybrał się z tatą do biblioteki oraz Kicie Kocie, która wybrała się w odwiedziny do Pani Kwiatek. Wycieczka się nam bardzo podobała i we wrześniu odwiedzimy bibliotekę ponownie :)

Kraina Krasnoludków

Z okazji Dnia Dziecka wszystkie dzieci z naszego przedszkola wyjechały na wycieczkę do Krainy Krasnoludków. ,,Ananaski'' doskonale się bawiły podczas licznych atrakcji: oglądały wioskę Krasnoludków, przeszły leśny tor przeszkód, miały okazje obejrzeć zwierzątka (króliki, owieczki, jagniątka, kozy). Największą jednak atrakcją był przejazd wozem ciągniętym przez konia, a następnie jeżdżenie na kucyku i osiołku. Po tylu atrakcjach ,,Ananaski'' wzmocniły siły pyszną zupą pomidorową i kiełbaską z grilla, a następnie wyruszyły na kolejne przygody - pływanie tratwą po stawie (bardzo dzielnie wspomagały Pana w napędzaniu tratwy siłą rąk). Na koniec wyjazdu pobawiły się jeszcze na placu zabaw i zmęczone ale szczęśliwe wróciły do przedszkola.