Grupa V - "Poziomki"

Agnieszka Maciorowska - nauczycielka

Monika Lulewicz - nauczycielka

Zofia Puchalska - woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach:

od 7.00 - 17.00

Rano - do godziny 7.00 dzieci przyprowadzamy do gr III "Limonki"

LUTY

TEMATY REALIZOWANE:

1. Baśnie, bajki, legendy

2. Czyste powietrze wokół nas

3. W dawnych czasach

4. Wynalazki

Wprowadzenie litery:   B, b/ N, n/ P, p

Poznamy liczbę:   0

Uczymy się piosenki:

" Lubimy bajki"

1. Oj rety, co tu się dzieje,
wszędzie są wróżki i czarodzieje.
To nie do wiary, ja chyba śnię,
wszystko co zechcę, to spełnia się!

Ref. No, bo my lubimy bajki,
wtedy, kiedy jest nam źle.
My lubimy takie bajki,
które dobrze kończą się.

2. Jeden ruch różdżką, jedno zaklęcie,
oto księżniczka tańcuje z księciem.
Wróżka Kopciuszka stroi na bal,
tylko macochy trochę mi żal.

Ref. No, bo my lubimy bajki...

3. Abrakadabra, hokus- marokus,
w czarach jest siła i mnóstwo pokus.
Dla czarodzieja przestroga ta,
aby nie zbudził śpiącego zła.

Ref. No, bo my lubimy bajki...

Uczymy się wiersza D. Niemiec:

" Bezpiecznie w Internecie"

Wiele rzeczy w dzisiejszym świecie
dzieje się w sieci, a więc w Internecie.
Jednak pamiętaj drogi użytkowniku,
że tam niebezpieczeństw czyha bez liku.
By serfowanie w necie bezpieczne było
lepiej, by nic cię nie zaskoczyło.
Używaj stron tylko dobrze znanych,
przez twoich rodziców zaakceptowanych.
Gdy ktoś cię pyta o prywatne sprawy,
nie traktuj tego jak dobrej zabawy.
Nie mów mu o swych sekretach, o tym, co masz w domu,
o tych sprawach w internecie nie mówi się nikomu.
Gdy ktoś do czegoś złego namówić próbuje cię,
powiedz o tym rodzicom, ni chwili nie wahaj się.
Musisz czuć się bezpiecznie zawsze i wszędzie,
a wtedy, także w sieci, fantastycznie będzie.

Konsultacje indywidualne:

ostatni wtorek każdego miesiąca o godz. 17:00 (p. Agnieszka)

drugi czwartek każdego miesiąca o godz. 17:00 (p. Monika)

Prosimy o wcześniejsze poinformowanie nauczyciela o chęci kontaktu.

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Udział Poziomki w konkursie recytatorskim

Miło nam poinformować, iż Izabella Wojtkowska wzięła udział w miejskim konkursie recytatorskim pt. "Jestem przyjacielem lasu". Organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 55 w Białymstoku. Gratulujemy Izie odwagi podczas występu na scenie i życzymy dalszych sukcesów w konkursach recytatorskich, które wzmacniają wiarę we własne siły. :)

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych

W oczekiwaniu na Święta Wielkanocne Poziomki w tym tygodniu nie próżnowały. Zrobiły piękne pisanki, które samodzielnie ozdobiły, wyhodowały rzeżuchę a także wykonały „Koszyczki” pracę plastyczna związaną z tematyką tygodniową. Dziś swoje prace zabrały do domu, będą one pięknie prezentować się na  Wielkanocnym stole. W tym tygodniu odbył się także bieg z jajkiem na łyżce- przy którym było wiele radości. :)

WYRÓZNIENIE AMELII W KONKURSIE PLASTYCZNYM

Gratulujemy Amelii Szymanowskiej zdobycia wyróżnienia w miejskim konkursie plastycznym na ozdobę wielkanocną pt. "Wielkanoc tuż, tuż..." organizowanym przez Szkołę Podstawową nr 15 w Białymstoku. Cieszymy się bardzo !

UDZIAŁ HANI Z POZIOMEK W KONKURSIE MY FIRST ENGLISH SONG

Hania Szczykowska reprezentowała nasze przedszkole w konkursie miejskim "My First English Song" organizowanym przez PS nr 46 w Białymstoku. Śpiewała piosenkę "Goldilock song". Haniu jesteśmy z Ciebie bardzo dumni!

WYRÓŻNIENIE MILENKI Z POZIOMEK W KONKURSIE MUSICAL ENGLISH

Gratulujemy Milence wyróżnienia w konkursie piosenki angielskiej "Musical English" organizowanym przez Przedszkole Samorzadowe nr 31 w Białymstoku oraz Kurier Poranny.  Reprezentowała nasze przedszkole piosenką "You are my sunshine".  Brawo!

WIOSENNY OGRÓDEK W SALI

Wiosna troche się ociąga w tym roku. Za oknem nieśmiało świeci słoneczko, ale jest zimno. Takiej pogody pierwszego dnia wiosny nie powstydziłaby się zima;) Postanowilismy jednak nie zrażać się aurą, która jak wiadomo w marcu bywa kapryśna i wprowadzić troche wiosny do naszej sali. Kącik przyrodniczy mieni sie kolorami tęczy, na drzwiach skaczą wesołe króliczki, pani Wiosna na tablicy wydmuchuje kolorowe motylki, a z ciepłych krajów przyleciały bociany i przysiadły na oknie. A dzisiaj- w pierwszy dzien wiosny - na naszym parapecie powstał wiosenny ogródek. Dzieci posadziły rzeżuchę i przystroiły ją wielkanocna dekoracją. Myślimy, że jak wiosna to zobaczy, to w końcu zagości u nas na dobre.

WYCIECZKA DO SZKOŁY

We wtorek 6 marca 2018 na zaproszenie klasy Ic z pobliskiej Szkoły Podstawowej nr 52 POZIOMKI udały się wycieczkę. Dla niektórych dzieci było to spore przeżycie, ponieważ będzie to szkoła, w której juz niedługo podejmą naukę. Dla wszystkich była to świetna zabawa. Wraz z uczniami Ic przygotowalismy ozdoby wielkanocne. Ponadto dzieci spotkały swoich koleżanki i  kolegów, którzy są absolwentami naszego przedszkola. Starsi koledzy otoczyli przedszkolaków opieka i pomocą. Wyglada na to, że w szkole jest PRAWIE tak fajnie jak w przedszkolu. Tylko wiadomo..."prawie robi różnicę" ...

POZIOMKI NA KOLE PLASTYCZNYM

W naszym przedszkolu jest wiele ciekawych zajęć dodatkowych- koło muzyczno- wokalne, teatralne, plastyczne, ruchowe, koło młodego kierowcy, zajęcia logopedyczne, terapii pedagogicznej... Dzieci chodzą na zumbę, szachy, piłke nożną, taniec towarzyski, programowanie... Wszystkie zajęcia są super i sprawiaja dzieciom frajdę. Popatrzcie jak jest miło na kole plastycznym, prowadzonym przez p. Iwonkę i p. Martę.

W ŚWIECIE ZWIERZĄT

W tym tygodniu "Poziomki" poznawały bogaty świat zwierząt, a w szczególności zwierzęta egzotyczne. Próbowały odtworzyc piekno natury- ubarwienie zebry z wykorzystaniem masy plastycznej z pianki do golenia i farby malując zebrę na sawannie. A także wykonały głowe lwa z wykorzystaniem papierowych talerzy, farb, bibuły i plasteliny. Ale tydzień upłynął nam nie tylko na zabawach plastycznych. Uczylismy się piosenki "Dżungla, dżungla", ćwiczyliśmy odejmowanie w wakresie 8, uczylismy sie pisania literki "Z" jak zebra ( cóż za przypadek ;0). Dzieci poznawały tez różne sposoby klasyfikowania zwierząt- hodowlane, dzikie, egzotyczne, żyjące w polskich lasach, ssaki, ptaki, owady, ryby, gady. Mimo mrożnej aury spędziliśmy naprawdę intensywnie czas!