Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

LUTY

Tematy kompleksowe:

Baw się z nami w karnawale

Chcemy oddychać czystym powietrzem

Baśnie, bajki, legendy

W krainie Eskimosów

Wprowadzenie litery: B,b; N, n

Poznajemy liczbę: 9

Wiersz do nauki:

"Kareta"

Jedzie kareta po świecie,

a kto jest w tej karecie?

przy oknie z lewej strony -

siedzi Kapturek Czerwony,

dalej na stercie poduszek -

malutki Tomcio Paluszek,

a tam gdzie największy tłok,

zgrzyta zębami smok.

Uwaga, oj Uwaga -

to przecież Baba Jaga,

pomiędzy walizkami -

dziewczynka z zapałkami.

ciekawe, czy już wiecie,

kto jedzie w tej karecie?

Piosenka do nauki:

„Pingwin”

O, jak przyjemnie i jak wesoło

w pingwina bawić się, się, się.

Raz nóżka prawa, raz nóżka lewa,

do przodu, do tyłu i raz, dwa, trzy!

Pingwinek mama, pingwinek tata,

pingwinek synek, córki trzy.

Kiedy pingwina tańczy rodzina,

to aż podłoga cała drży.

Gdy Antarktydą pingwiny idą,

Śpiewają głośno „pi, pi, pi”.

Język angielski w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Gawędy podlaskie czyli spotkania z tradycją - odcinek piąty

Wielki Tydzień rozpoczęliśmy od kolejnego spotkania w kąciku regionalnym z cyklu „Gawędy podlaskie”. Dzieci dowiedziały się jakie tradycje związane ze świętami wielkanocnymi obchodzone są w naszym regionie dziś i dawniej. Podczas prezentacji multimedialnej przedszkolaki zobaczyły w jaki sposób można dekorować jajka, i że dawny sposób ich barwienia produktami spożywczymi oraz  malowania woskiem wykorzystujemy również obecnie. Przygotowując wielkanocny koszyczek dzieci doskonale wiedzą co powinno się w nim znaleźć oraz co symbolizują poszczególne potrawy. Na zakończenie odśpiewano radosną piosenkę o ulubionym zwyczaju dzieci pt. „Śmigus – dyngus”. Życzymy wszystkim – WESOŁYCH ŚWIĄT!

Cała Polska czyta Dzieciom

Z okazji realizacji tematów o zwierzętach odwiedziła grupę Mandarynek Babcia Gabrysi Borkowskiej -  Pani Bożena Borkowska. Przygotowała dzieciom książkę z opowiadaniami o zwierzętach świata. Przedszkolaki były bardzo zainteresowane przekazywanymi informacjami, chętnie odpowiadały na pytania dotyczące opisywanych zwierząt oraz wykazały się dużą wiedzą o różnych zwierzątkach. Dziękujemy Babci Bożence!

Dzień Kobiet

"Dzień Kobiet, Dzień Kobiet, niech każdy się dowie, że dzisiaj święto dziewczynek....."
W grupie Mandarynek chłopcy uroczyście obchodzili święto swoich koleżanek. Panienki otrzymały laurki i  całuski, a od Kacpra i Krystiana piękne kwiaty i słodycze. Były wspólne tańce i gromkie "sto lat" ! Wszyscy świetnie się bawili a życzeniom nie było końca:)

Cała Polska czyta Dzieciom

Po raz kolejny w grupie Mandarynek odbyło się spotkanie z cyklu "Cała Polska czyta Dzieciom". Tym razem dzieci odwiedziła Pani Anna Zacny z Podlaskiego Stowarzyszenia Właścicielek Firm, wykładowca Politechniki Białostockiej. Pani Ania opowiedziała o swojej pracy, o swojej działalności. Podarowała dzieciom książki i jedną z nich przeczytała - Księgę Dżungli. Następnie dzieci zaprosiły gościa do wspólnej zabawy o zwierzętach egzotycznych. Na zakończenie wszyscy wykonali wspólną pracę plastyczną o sawannie. Zarówno dzieci jak i Pani Ania świetnie tego dnia się bawili. Dziękujemy serdecznie!

Cała Polska czyta Dzieciom

Z cyklu spotkań czytelniczych "Cała Polska czyta Dzieciom" odwiedziła grupę Mandarynki mama Natalki Chylińskiej - Pani Kasia. Przeczytała dzieciom książeczkę o przygodach Coco - bohatera z zaświatów. Przedszkolakom bardzo podobała się nowa postać literacka. Następnie wszyscy uczestniczyli we wspólnych zabawach dywanowych. Na zakończenie dzieci poznały nową kosmiczną planszową grę. Dziękujemy i zapraszamy wszystkich chętnych do spędzania czasu z Mandarynkami.