Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

LUTY

Tematy kompleksowe:

Baw się z nami w karnawale

Chcemy oddychać czystym powietrzem

Baśnie, bajki, legendy

W krainie Eskimosów

Wprowadzenie litery: B,b; N, n

Poznajemy liczbę: 9

Wiersz do nauki:

"Kareta"

Jedzie kareta po świecie,

a kto jest w tej karecie?

przy oknie z lewej strony -

siedzi Kapturek Czerwony,

dalej na stercie poduszek -

malutki Tomcio Paluszek,

a tam gdzie największy tłok,

zgrzyta zębami smok.

Uwaga, oj Uwaga -

to przecież Baba Jaga,

pomiędzy walizkami -

dziewczynka z zapałkami.

ciekawe, czy już wiecie,

kto jedzie w tej karecie?

Piosenka do nauki:

„Pingwin”

O, jak przyjemnie i jak wesoło

w pingwina bawić się, się, się.

Raz nóżka prawa, raz nóżka lewa,

do przodu, do tyłu i raz, dwa, trzy!

Pingwinek mama, pingwinek tata,

pingwinek synek, córki trzy.

Kiedy pingwina tańczy rodzina,

to aż podłoga cała drży.

Gdy Antarktydą pingwiny idą,

Śpiewają głośno „pi, pi, pi”.

Język angielski w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Zajęcia otwarte w "Mandarynkach"

27 kwietnia do grupy „Mandarynek” zawitali Rodzice i pani Dyrektor. Każdy gość przyszedł w jakimś przebraniu lub z rekwizytem teatralnym. A to dlatego, że postanowiliśmy wspólnie pobawić się w teatr. Rozpoznawaliśmy emocje z naszych twarzy, rozpoznawaliśmy za kogo przebrali się nasi goście, po jednym rekwizycie odgadywaliśmy „Jaka to bajka?”, przypomnieliśmy jakie są rodzaje lalek teatralnych, i wspólnie zrobiliśmy maski do własnych przedstawień. Na zakończenie każdy mógł poczuć się aktorem i odegrać przygotowane scenki we własnoręcznie zrobionych maskach. Było dużo śmiechu, radości i gromkie brawa. Okazało się też, że występy przed publicznością mogą sprawiać trudności. Ale po wesołych minach było widać, że wszyscy bawili się wybornie.

"Trzy świnki"

Z cyku "Cała Polska czyta Dzieciom" dziś grupę Mandarynek odwiedziła Pani Małgorzata Andrejczuk - przedstawiciel bankowy. Zaprezentowała dzieciom w formie przedstawienia bajkę Braci Grimm pt. "Trzy świnki". Następnie uczestniczyła we wspólnych zabawach muzyczno - ruchowych. Przedszkolaki otrzymały książeczki do kolorowania i drobne upominki. Dziękujemy

"Mandarynka" laureatką konkursu recytatorskiego pt. "Wiosna wierszem"!!!

W dniu 17.04.2018 r. w Szkole Podstawowej Nr 52 odbył się wiosenny konkurs recytatorski, w którym wzięło udział 17 uczestników. Nasza wychowanka, Natalia Chylińska z grupy "Mandarynek" pobiła swoich konkurentów piękną recytacją, świetną znajomością tekstu oraz wiosennym strojem i urokiem osobistym.

WARSZTATY LITERACKIE

06 kwietnia 2018r. roku w grupie "Mandarynki" odbyły się warsztaty literackie przeprowadzone przez Panią Katarzynę Janowicz- Timofiejew- autorkę wielu wspaniałych książeczek dla dzieci. Warsztaty były niezwykłym czasem dla dzieci, podczas którego uczestniczyły aktywnie w inscenizacji, zabawach integracyjnych, zagadkach i grach opartych na książce, pt.: "Azorek". Kontakt przedszkolaków z autorką książek wyzwolił w nich ich inicjatywę twórczą, ekspresją słowną, literacką i plastyczną.
Na koniec spotkania każdy przedszkolak dostał na własność książeczkę z autografem poetki.

Dzień Marchewki

04 kwietnia obchodzony jest w naszym kraju Dzień Marchewki. Z okazji święta ulubionego warzywa dzieci odbyła się w Mandarynkach uroczystość grupowa. Do sali przybyła Pani Marchewka z niespodziankami dla przedszkolaków. Były zagadki, konkursy i wspólna zabawa z marchewkami. Dzieci bardzo dobrze znają właściwości pomarańczowego warzywa: kształt, kolor, wielkość, smak oraz do czego można je wykorzystać. Na zakończenie Pani Marchewka rozdała dzieciom kolorowanki oraz smaczne marchewkowe niespodzianki.