Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

CO NAS CZEKA W MAJU?:

- 17.05.2019r. - "Spotkanie z Filharmonią" (audycja muzyczna)

- 20.05.2019r. - wycieczka do Jednostki Policji w Białymstoku

- 21.05.2019r. - udział dzieci w przeglądzie piosenki pt. "Wesoła wiosna!"

- 29.05.2019r. - wycieczka z okazji "Dnia Dziecka" do "Krainy Krasnoludków"

CZERWIEC

Tematy kompleksowe:

Białostocki Tydzień Czytania Dzieciom

Podróże małe i duże

Zwierzęta duże i małe

Kolory Lata

Wakacje!

Wiersz do nauki:

"PAJACYK!"

Hop – rączki w górę,

Hop – rączki w dół.

Co to za dziwny, skaczący stwór?

Jest koło, kwadrat,

Prostokąt śliczny.

To nasz pajacyk geometryczny.

Głowa okrągła jest jak piłeczka,

A na tej głowie trójkątna czapeczka.

Nogi pajaca – prostokąciki,

Na nich z trójkątów małe buciki.

Figur przeróżnych ułóż kilka,

I jest pajacyk, co skacze jak piłka!

Piosenka do nauki:

„MOJA MAMA”

Moja mama jest urocza

i najsłodszy uśmiech ma.

Świat odbija się w jej oczach,

a ten świat to własnie ja!

Ref.:  Będę mamo twoim słonkiem,

żabką, myszką i skowronkiem.

Albo misiem, jeśli chcesz,

ja Cię kocham, przecież wiesz!

Moja mama jest kochana,

wiem jak bardzo kocha mnie.

Więc uśmiecham się od rana

i powtarzam słowa te...

Język angielski

Tematy realizowane w czerwcu:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem.

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision. Konsolidacja materiału w zabawach.

4. Time to say goodbye !Rozdanie dyplomów.

Podłogowa gra planszowa

Udowadniamy, że nauka nie musi być nudna! ;)

Wycieczka do sali edukacyjnej "Ognik"

W poniedziałek, 26 listopada, Mandarynki wybrały się na wycieczkę do Jednostki Ratowniczo - Gaśniczej Nr 4 Państwowej Straży Pożarnej w Białymstoku na zajęcia do sali edukacyjnej Ognik. Na początku naszej przygody sympatyczny Pan strażak zamienił każdego przedszkolaka w strażaka i rozdał nam do ubrania kaski i kamizelki strażackie. Oglądając krótką bajkę utrwaliliśmy sobie numery alarmowe ratujące życie a Pan strażak opowiedział nam o swojej pracy i odpowiedział na każde nasze pytanie. (A było ich tak wiele! :)) . W specjalne przygotowanej kuchni braliśmy udział w "pożarze", nauczyliśmy sie tam jak zachować się, gdy w domu wybuchnie pożar. Poszliśmy zwiedzać prawdziwy wóz strażacki i mogliśmy bawić się w  przygotowanej dla nas sali zabaw.

Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka w "Mandarynkach"

Każde dziecko na świecie ma prawo czuć się bezpiecznie, posiadać dostęp do wysokiej jakości edukacji i mieć zagwarantowane warunki do prawidłowego rozwoju. Wynika to bezpośrednio z  Konwencji o prawach dziecka.

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w konkursie ogólnopolskim!

Wielkie gratulacje dla Luizy A. z grupy „Mandarynki” za zdobycie WYRÓŻNIENIA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Marzenia małego człowieka”, którego  organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 68 im. Janusza Korczaka w Białymstoku. Głównym celem konkursu było odwoływanie się do nieprzemijających wartości wychowania zgodnych z ideą Janusza Korczaka; przedstawienie oczyma dzieci ich świata wartości, marzeń i pragnień oraz rozwijanie wrażliwości i umiejętności plastycznych przedszkolaków.

"Mandarynkowa niespodzianka" dla Seniorów z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku

14.11.2018r. przypada „Ogólnopolski Dzień Seniora”. Z okazji tak wielkiego i jakże miłego święta dzieci z grupy „Mandarynki” wręczyły podopiecznym Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku  wielkie serce z przepięknymi życzeniami od wszystkich przedszkolaków. Zaskoczenie, uśmiech i łzy wzruszenia na twarzach naszych gości był największym dowodem na to, że niespodzianka się udała! A dzieci kolejny raz przekonały się, że wystarczy tak „niewiele” aby ktoś inny poczuł się doceniony i zauważony!!!

Mandarynki uczą się współpracy

Przygotowania do wspólnego, patriotycznego śpiewania idą pełną parą! W tym celu podczas zajęć poznajemy symbole narodowe jakimi są: Godło, Flaga i Hymn Polski, uczymy się pieśni patriotycznych, a panie opowiadają nam co to znaczy, że Polska odzyskała niepodległość.

Zdrowa pizza "Mandarynek"

08.11.2018r. „Mandarynki” obchodziły bardzo ważny dzień, który powinien wpisać się na stałe w nasz kalendarz – „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”.

Mandarynki życzą miłego dnia!

Ze szczerym uśmiechem na twarzy życzymy wszystkim pogodnego dnia! :)

"Mandarynki" obchodzą "Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek"

W poniedziałek wybraliśmy się do „Magicznej Krainy Bajek”, a mówiąc dokładniej do naszej przedszkolnej biblioteki. Tam powitała nas tajemnicza „Bajkowa księżniczka” – czyli nasza urocza pani Magda, która opiekuje się wszystkimi książkami w przedszkolu. Korzystając z okazji, że właśnie 5.11.2018r. przypada „Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek”, postanowiłyśmy odczarować wszystkie ulubione bajki „Mandarynek” ukryte w  książkach. Po wesołym, muzycznym wstępie dzieci wspólnie z panią Magdą rozwiązywały zagadki, pomagały Kopciuszkowi przebrać mak z popiołu, rozpoznawały za pomocą dotyku ulubione warzywa i owoce bajkowych bohaterów oraz wykonały wesoły „Taniec Radości”.

"Szpital Pluszaka" w Mandarynkach

Mandarynki wzięły udział w zajęciach edukacyjnych prowadzonych przez zaproszonego ratownika medycznego pod hasłem "Szpital Pluszaka". Celem tego spotkania było oswojenie dzieci ze służbami ratunkowymi, nauczenie zasad postępowania w obliczu zagrożenia życia i zdrowia oraz nauka numerów alarmowych.

Nagroda dla "Mandarynki" w konkursie plastycznym o zasięgu miejskim!

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Martynka K. z grupy „Mandarynki” zdobyła NAGRODĘ w konkursie plastycznym o zasięgu miejskim pt. „Czary Pani Jesieni”. Głównym organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 53 im. M. Kownackiej „Plastuś” w Białymstoku (pod honorowym patronatem: Prezydenta Miasta Białegostoku, Dyrekcji Lasów Państwowych oraz Dyrekcji Ochrony Środowiska). Cieszymy się, że nasi wychowankowie już od najmłodszych lat dostrzegają piękno otaczającej nas przyrody i czerpią radość podczas odzwierciedlania jej walorów w twórczości plastycznej.