Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

CO NAS CZEKA W MAJU?:

- 17.05.2019r. - "Spotkanie z Filharmonią" (audycja muzyczna)

- 20.05.2019r. - wycieczka do Jednostki Policji w Białymstoku

- 21.05.2019r. - udział dzieci w przeglądzie piosenki pt. "Wesoła wiosna!"

- 29.05.2019r. - wycieczka z okazji "Dnia Dziecka" do "Krainy Krasnoludków"

CZERWIEC

Tematy kompleksowe:

Białostocki Tydzień Czytania Dzieciom

Podróże małe i duże

Zwierzęta duże i małe

Kolory Lata

Wakacje!

Wiersz do nauki:

"PAJACYK!"

Hop – rączki w górę,

Hop – rączki w dół.

Co to za dziwny, skaczący stwór?

Jest koło, kwadrat,

Prostokąt śliczny.

To nasz pajacyk geometryczny.

Głowa okrągła jest jak piłeczka,

A na tej głowie trójkątna czapeczka.

Nogi pajaca – prostokąciki,

Na nich z trójkątów małe buciki.

Figur przeróżnych ułóż kilka,

I jest pajacyk, co skacze jak piłka!

Piosenka do nauki:

„MOJA MAMA”

Moja mama jest urocza

i najsłodszy uśmiech ma.

Świat odbija się w jej oczach,

a ten świat to własnie ja!

Ref.:  Będę mamo twoim słonkiem,

żabką, myszką i skowronkiem.

Albo misiem, jeśli chcesz,

ja Cię kocham, przecież wiesz!

Moja mama jest kochana,

wiem jak bardzo kocha mnie.

Więc uśmiecham się od rana

i powtarzam słowa te...

Język angielski

Tematy realizowane w czerwcu:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem.

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision. Konsolidacja materiału w zabawach.

4. Time to say goodbye !Rozdanie dyplomów.

Radosnych Świąt życzą Mandarynki

Kolorowych bombeczek, dużo aniołków i gwiazdeczek, słodkiego lenistwa i błogiego oddechu od codziennego pośpiechu!

Łańcuch na choinkę - konkurs w Mandarynkach

Dziś w naszej sali odbył się konkurs na wykonanie jak najdłuższego łańcucha na choinkę. Każda Mandarynka włożyła dużo wysiłku w wykonanie swojego łańcucha, ale na podium stanęły 3 osoby. Gratulację dla Olka, Emilki i Wiktora oraz wszystkich świątecznych skrzatów :)

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w międzynarodowym konkursie!

W listopadzie nasz wychowanek Paweł J. wziął udział w międzynarodowym konkursie plastyczno – poetyckim pt. „Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy” zorganizowanym przez Przedszkole nr 39 w Rybniku . Tematem konkursu było napisanie przez nauczyciela wiersza o tematyce patriotycznej oraz wykonanie przez dziecko do niego ilustracji. Bardzo się cieszymy, że obie nasze prace otrzymały WYRÓŻNIENIE!

Magiczny dzień...!

6 grudnia odbyły się w naszym przedszkolu „Mikołajki”, podczas których odwiedził nas prawdziwy Święty Mikołaj. Jakże wielkie zaskoczenie było w oczach wszystkich dzieci, kiedy po powrocie do swojej sali zobaczyły pod choinką mnóstwo prezentów zaadresowanych właśnie do nich. W tym dniu „Mandarynki” miały jeszcze jedną dodatkową atrakcję, a mianowicie swojego własnego „Małego Mikołaja”, który również obdarował nas pysznymi niespodziankami!

Interaktywna podróż "Mandarynek" do "Krainy Zdrowia"

Niedawno grupa „Mandarynek” i „Limonek” wybrała się w interaktywną podróż do „Krainy Zdrowia”. Była to wspaniała okazja do utrwalenia wiedzy nt. różnorodnych działań dotyczących zdrowego odżywiania oraz potrzeby dostarczania swojemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. „Mandarynki” i „Limonki” miały możliwość rozpoznawania kształtów wybranych warzyw i owoców, dobierania właściwych kolorów, jak również sprawdzania poprawności swoich wyborów. Na zakończenie obie grupy wykonały pracę plastyczną będącą podsumowaniem wcześniejszych rozważań. Dzięki wspólnym działaniom dzieci uświadomiły sobie, że prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym zdrowie każdego człowieka.

II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym dla "Mandarynki

Z radością powiadamiamy, że Laura Jaworowicz z grupy „Mandarynki” zdobyła II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Mój ulubiony Święty”. Organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Niepubliczne pw. „Ochronka Św. S. Kostki” w Jasionce. Nasza wychowanka wykonała bardzo ciekawą pracę przedstawiającą postać naszego ukochanego Papieża Jana Pawła II.

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w konkursie ogólnopolskim!

Serdeczne gratulacje składamy Nicolce D. z grupy „Mandarynki” za otrzymanie WYRÓŻNIENIA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Flaga Polski w oczach dziecka”, którego organizatorem była Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Krąplewicach. Nicola wykonała przepiękną pracę symbolizującą uczczenie 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

"Mandarynki" słuchają bajek czytanych przez swoich rodziców!

Niedawno rozmawialiśmy o przygotowaniach zwierząt do zimy. W związku z tym wysłuchaliśmy zabawnej opowieści H. Bechlerowej pt. „Jak Kolczatek szukał mieszkania”. Dzieci z zaciekawieniem śledziły losy głównego bohatera, poznały typowe zwyczaje zwierząt leśnych i dowiedziały się, kto zapada w sen zimowy. Następnie wykonały przepiękne „plastelinkowe jeżyki” z ostrymi igłami z pestek. Wyglądały uroczo! A kiedy wydawało się, że nasze rozważania na temat zimowych mieszkań zwierząt zostały już zakończone – odwiedziła nas mama naszego Marcelka. Pani Ula przeczytała nam pouczającą bajeczkę o „Łakomym jeżyku”, który doświadczył złych skutków swojego obżarstwa. Na szczęście wszystkie  „Mandarynki” doskonale wiedzą na czym polega zdrowe odżywianie i  aktywny tryb życia!

"Mandarynki" odwiedzają mili goście!

Niedawno mieliśmy przyjemność gościć w naszej sali babcię i siostrę Zuzi, które przeczytały nam bajkę pt. „Kocie figle”. Dzieci utrwaliły wiedzę nt.  zwyczajów i charakterystycznych cech wyglądu puszystych czworonogów oraz dowiedziały się, jakie są ulubione ich zabawy. Spotkanie z przemiłymi gośćmi zainspirowało nas do dalszych działań z „kotkami” w roli głównej. „Mandarynki” tworzyły zbiory różnoliczne; przeliczały ich elementy; wskazywały, który z nich jest największy, a który najmniejszy, a na zakończenie bawiły się w ulubioną zabawę naszych babć i dziadków pt. „Uciekaj myszko do dziury”.

III MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym dla "Mandarynki"

Bardzo miło jest nam poinformować, że Bruno K. z  grupy „Mandarynki” zdobył III MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Francja oczami przedszkolaka”, którego głównym organizatorem było Przedszkole miejskie nr 10 i Przedszkole Miejskie nr 4 w Gorzowie Wielkopolskim. Bardzo jesteśmy dumni, że praca naszego wychowanka została tak wysoko oceniona!!!