Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

CO NAS CZEKA W MAJU?:

- 17.05.2019r. - "Spotkanie z Filharmonią" (audycja muzyczna)

- 20.05.2019r. - wycieczka do Jednostki Policji w Białymstoku

- 21.05.2019r. - udział dzieci w przeglądzie piosenki pt. "Wesoła wiosna!"

- 29.05.2019r. - wycieczka z okazji "Dnia Dziecka" do "Krainy Krasnoludków"

CZERWIEC

Tematy kompleksowe:

Białostocki Tydzień Czytania Dzieciom

Podróże małe i duże

Zwierzęta duże i małe

Kolory Lata

Wakacje!

Wiersz do nauki:

"PAJACYK!"

Hop – rączki w górę,

Hop – rączki w dół.

Co to za dziwny, skaczący stwór?

Jest koło, kwadrat,

Prostokąt śliczny.

To nasz pajacyk geometryczny.

Głowa okrągła jest jak piłeczka,

A na tej głowie trójkątna czapeczka.

Nogi pajaca – prostokąciki,

Na nich z trójkątów małe buciki.

Figur przeróżnych ułóż kilka,

I jest pajacyk, co skacze jak piłka!

Piosenka do nauki:

„MOJA MAMA”

Moja mama jest urocza

i najsłodszy uśmiech ma.

Świat odbija się w jej oczach,

a ten świat to własnie ja!

Ref.:  Będę mamo twoim słonkiem,

żabką, myszką i skowronkiem.

Albo misiem, jeśli chcesz,

ja Cię kocham, przecież wiesz!

Moja mama jest kochana,

wiem jak bardzo kocha mnie.

Więc uśmiecham się od rana

i powtarzam słowa te...

Język angielski

Tematy realizowane w czerwcu:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem.

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision. Konsolidacja materiału w zabawach.

4. Time to say goodbye !Rozdanie dyplomów.

"Dzień Babci i Dziadka" w Mandarynkach

Chociaż za oknem śnieg i mróz, to serduszka wszystkich przedszkolaków są bardzo, bardzo gorące. A to za sprawą wielkiej miłości, która wypełnia ich całe wnętrze i jest skierowana prosto do ukochanych babć i dziadków! Dowód swojej wielkiej wdzięczności za cierpliwość, opiekę i czas, jaki poświęcają swoim wnuczętom „Mandarynki” przekazały podczas niesłychanie miłej uroczystości z okazji „Dnia Babci i Dziadka”. Z pewnością był to jeden z piękniejszych dni w życiu wszystkich przedszkolaków, dzień pełen życzliwości, wzruszeń, czułości i radości. Wszystkim swoim najbliższym – dzieci wręczyły własnoręcznie wykonane niespodzianki i zapewniły, że już na zawsze pozostaną w ich małych serduszkach!!! Oby takich chwil było jak najwięcej!!!

Ferie zimowe u Mandarynek

Podczas tegorocznych ferii dopisuje nam piękna zima! Korzystając z pogody, w ciepłych ubraniach, szalejemu po śniegu ile się da! :) Śniegowe kule, śnieżne aniołki i bitwa na śnieżki to nasze ulubione zajęcia. Zachęcamy do aktywnego wypoczynku podczas ferii!

Zdrowa wycieczka "Mandarynek" do sklepu spożywczego!

W tym tygodniu „Mandarynki” wybrały się na wycieczkę do sklepu spożywczego „Lewiatan”. Miały okazję zapoznać się z pracą ekspedientki oraz bogatym wyposażeniem sklepu. Była to również doskonała szansa do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci przekonały się, że same mogą zdecydować (oczywiście pod czujnym okiem rodziców), co znajdzie się w ich koszyku? Czy będą to produkty zdrowe i wartościowe, czy też pozbawione witamin i bardzo kaloryczne? Wybór oczywiście, nie był taki łatwy. Widok atrakcyjnych, kolorowych opakowań, w których znajdowały się różne słodycze kusił nas już od drzwi! Jednak udało się poskromić nasz apetyt i kupić coś co jest zdrowe i równie smaczne!!!

"Mandarynki konstruują własną grę patriotyczną!

Niedawno „Mandarynki” postanowiły skonstruować własną grę dydaktyczną pt. „Wycieczka po Polsce”. Przez kilka dni przygotowywały potrzebne materiały: malowały, wycinały, przyklejały, ustalały główne reguły gry oraz wymyślały zadania do wykonania. Po długiej, ale jakże owocnej pracy nareszcie mogły sprawdzić jej efekty w praktyce. Zabawa była wspaniała! Dzieci przekonały się, że razem  można naprawdę wiele osiągnąć. Podczas wspólnych rozgrywek „Mandarynki” rozpoznawały główne symbole narodowe, poznały historię i tradycje swojego kraju; utrwaliły słowa hymnu narodowego; przypomniały znane baśnie i legendy polskie, a przede wszystkim uświadomiły sobie, jak ważna dla każdego człowieka jest jego Ojczyzna!

II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie literackim dla "Mandarynki"

Z radością informujemy, że Olek R. z grupy „Mandarynki” zdobył II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie literackim pt. „Ojczyzna słowem malowana”. Konkurs zorganizowany był przez Przedszkole Miejskie w Olsztynku w ramach obchodów 100 rocznicy Odzyskania Przez Polskę Niepodległości. Jego głównym celem było rozwijanie uczuć patriotycznych u dzieci i nauczycieli, propagowanie piękna języka polskiego oraz kształtowanie poczucia świadomości narodowej.

"Mandarynki" bawią się literkami

Czytamy bo lubimy! Mandarynki poznały już tak wiele liter, że mogą z nich tworzyć sylaby albo krótkie wyrazy. A gdy nauka staje się zabawą to czerpiemy z niej wiedzę garściami. :)

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w ogólnopolskim konkursie plastycznym

Serdecznie gratulujemy Martynce K. za otrzymanie WYRÓŻNIENIA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Polski żołnierz moim bohaterem”, którego organizatorem było Przedszkole Miejskie nr 11 w Chełmie. Głównym celem w/w konkursu było pobudzanie kreatywności dzieci poprzez twórczość plastyczną; kształtowanie pozytywnego obrazu żołnierza polskiego oraz rozwijanie postaw i uczuć patriotycznych.