Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

LUTY

Tematy kompleksowe:

Baw się z nami w karnawale

Chcemy oddychać czystym powietrzem

Baśnie, bajki, legendy

W krainie Eskimosów

Wprowadzenie litery: B,b; N, n

Poznajemy liczbę: 9

Wiersz do nauki:

"Kareta"

Jedzie kareta po świecie,

a kto jest w tej karecie?

przy oknie z lewej strony -

siedzi Kapturek Czerwony,

dalej na stercie poduszek -

malutki Tomcio Paluszek,

a tam gdzie największy tłok,

zgrzyta zębami smok.

Uwaga, oj Uwaga -

to przecież Baba Jaga,

pomiędzy walizkami -

dziewczynka z zapałkami.

ciekawe, czy już wiecie,

kto jedzie w tej karecie?

Piosenka do nauki:

„Pingwin”

O, jak przyjemnie i jak wesoło

w pingwina bawić się, się, się.

Raz nóżka prawa, raz nóżka lewa,

do przodu, do tyłu i raz, dwa, trzy!

Pingwinek mama, pingwinek tata,

pingwinek synek, córki trzy.

Kiedy pingwina tańczy rodzina,

to aż podłoga cała drży.

Gdy Antarktydą pingwiny idą,

Śpiewają głośno „pi, pi, pi”.

Język angielski w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Podłogowa gra planszowa

Udowadniamy, że nauka nie musi być nudna! ;)

Wycieczka do sali edukacyjnej "Ognik"

W poniedziałek, 26 listopada, Mandarynki wybrały się na wycieczkę do Jednostki Ratowniczo - Gaśniczej Nr 4 Państwowej Straży Pożarnej w Białymstoku na zajęcia do sali edukacyjnej Ognik. Na początku naszej przygody sympatyczny Pan strażak zamienił każdego przedszkolaka w strażaka i rozdał nam do ubrania kaski i kamizelki strażackie. Oglądając krótką bajkę utrwaliliśmy sobie numery alarmowe ratujące życie a Pan strażak opowiedział nam o swojej pracy i odpowiedział na każde nasze pytanie. (A było ich tak wiele! :)) . W specjalne przygotowanej kuchni braliśmy udział w "pożarze", nauczyliśmy sie tam jak zachować się, gdy w domu wybuchnie pożar. Poszliśmy zwiedzać prawdziwy wóz strażacki i mogliśmy bawić się w  przygotowanej dla nas sali zabaw.

Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka w "Mandarynkach"

Każde dziecko na świecie ma prawo czuć się bezpiecznie, posiadać dostęp do wysokiej jakości edukacji i mieć zagwarantowane warunki do prawidłowego rozwoju. Wynika to bezpośrednio z  Konwencji o prawach dziecka.

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w konkursie ogólnopolskim!

Wielkie gratulacje dla Luizy A. z grupy „Mandarynki” za zdobycie WYRÓŻNIENIA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Marzenia małego człowieka”, którego  organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 68 im. Janusza Korczaka w Białymstoku. Głównym celem konkursu było odwoływanie się do nieprzemijających wartości wychowania zgodnych z ideą Janusza Korczaka; przedstawienie oczyma dzieci ich świata wartości, marzeń i pragnień oraz rozwijanie wrażliwości i umiejętności plastycznych przedszkolaków.

"Mandarynkowa niespodzianka" dla Seniorów z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku

14.11.2018r. przypada „Ogólnopolski Dzień Seniora”. Z okazji tak wielkiego i jakże miłego święta dzieci z grupy „Mandarynki” wręczyły podopiecznym Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku  wielkie serce z przepięknymi życzeniami od wszystkich przedszkolaków. Zaskoczenie, uśmiech i łzy wzruszenia na twarzach naszych gości był największym dowodem na to, że niespodzianka się udała! A dzieci kolejny raz przekonały się, że wystarczy tak „niewiele” aby ktoś inny poczuł się doceniony i zauważony!!!

Mandarynki uczą się współpracy

Przygotowania do wspólnego, patriotycznego śpiewania idą pełną parą! W tym celu podczas zajęć poznajemy symbole narodowe jakimi są: Godło, Flaga i Hymn Polski, uczymy się pieśni patriotycznych, a panie opowiadają nam co to znaczy, że Polska odzyskała niepodległość.

Zdrowa pizza "Mandarynek"

08.11.2018r. „Mandarynki” obchodziły bardzo ważny dzień, który powinien wpisać się na stałe w nasz kalendarz – „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”.

Mandarynki życzą miłego dnia!

Ze szczerym uśmiechem na twarzy życzymy wszystkim pogodnego dnia! :)

"Mandarynki" obchodzą "Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek"

W poniedziałek wybraliśmy się do „Magicznej Krainy Bajek”, a mówiąc dokładniej do naszej przedszkolnej biblioteki. Tam powitała nas tajemnicza „Bajkowa księżniczka” – czyli nasza urocza pani Magda, która opiekuje się wszystkimi książkami w przedszkolu. Korzystając z okazji, że właśnie 5.11.2018r. przypada „Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek”, postanowiłyśmy odczarować wszystkie ulubione bajki „Mandarynek” ukryte w  książkach. Po wesołym, muzycznym wstępie dzieci wspólnie z panią Magdą rozwiązywały zagadki, pomagały Kopciuszkowi przebrać mak z popiołu, rozpoznawały za pomocą dotyku ulubione warzywa i owoce bajkowych bohaterów oraz wykonały wesoły „Taniec Radości”.

"Szpital Pluszaka" w Mandarynkach

Mandarynki wzięły udział w zajęciach edukacyjnych prowadzonych przez zaproszonego ratownika medycznego pod hasłem "Szpital Pluszaka". Celem tego spotkania było oswojenie dzieci ze służbami ratunkowymi, nauczenie zasad postępowania w obliczu zagrożenia życia i zdrowia oraz nauka numerów alarmowych.

Nagroda dla "Mandarynki" w konkursie plastycznym o zasięgu miejskim!

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Martynka K. z grupy „Mandarynki” zdobyła NAGRODĘ w konkursie plastycznym o zasięgu miejskim pt. „Czary Pani Jesieni”. Głównym organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 53 im. M. Kownackiej „Plastuś” w Białymstoku (pod honorowym patronatem: Prezydenta Miasta Białegostoku, Dyrekcji Lasów Państwowych oraz Dyrekcji Ochrony Środowiska). Cieszymy się, że nasi wychowankowie już od najmłodszych lat dostrzegają piękno otaczającej nas przyrody i czerpią radość podczas odzwierciedlania jej walorów w twórczości plastycznej.