Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

LUTY

Tematy kompleksowe:

Baw się z nami w karnawale

Chcemy oddychać czystym powietrzem

Baśnie, bajki, legendy

W krainie Eskimosów

Wprowadzenie litery: B,b; N, n

Poznajemy liczbę: 9

Wiersz do nauki:

"Kareta"

Jedzie kareta po świecie,

a kto jest w tej karecie?

przy oknie z lewej strony -

siedzi Kapturek Czerwony,

dalej na stercie poduszek -

malutki Tomcio Paluszek,

a tam gdzie największy tłok,

zgrzyta zębami smok.

Uwaga, oj Uwaga -

to przecież Baba Jaga,

pomiędzy walizkami -

dziewczynka z zapałkami.

ciekawe, czy już wiecie,

kto jedzie w tej karecie?

Piosenka do nauki:

„Pingwin”

O, jak przyjemnie i jak wesoło

w pingwina bawić się, się, się.

Raz nóżka prawa, raz nóżka lewa,

do przodu, do tyłu i raz, dwa, trzy!

Pingwinek mama, pingwinek tata,

pingwinek synek, córki trzy.

Kiedy pingwina tańczy rodzina,

to aż podłoga cała drży.

Gdy Antarktydą pingwiny idą,

Śpiewają głośno „pi, pi, pi”.

Język angielski w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Radosnych Świąt życzą Mandarynki

Kolorowych bombeczek, dużo aniołków i gwiazdeczek, słodkiego lenistwa i błogiego oddechu od codziennego pośpiechu!

Łańcuch na choinkę - konkurs w Mandarynkach

Dziś w naszej sali odbył się konkurs na wykonanie jak najdłuższego łańcucha na choinkę. Każda Mandarynka włożyła dużo wysiłku w wykonanie swojego łańcucha, ale na podium stanęły 3 osoby. Gratulację dla Olka, Emilki i Wiktora oraz wszystkich świątecznych skrzatów :)

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w międzynarodowym konkursie!

W listopadzie nasz wychowanek Paweł J. wziął udział w międzynarodowym konkursie plastyczno – poetyckim pt. „Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy” zorganizowanym przez Przedszkole nr 39 w Rybniku . Tematem konkursu było napisanie przez nauczyciela wiersza o tematyce patriotycznej oraz wykonanie przez dziecko do niego ilustracji. Bardzo się cieszymy, że obie nasze prace otrzymały WYRÓŻNIENIE!

Magiczny dzień...!

6 grudnia odbyły się w naszym przedszkolu „Mikołajki”, podczas których odwiedził nas prawdziwy Święty Mikołaj. Jakże wielkie zaskoczenie było w oczach wszystkich dzieci, kiedy po powrocie do swojej sali zobaczyły pod choinką mnóstwo prezentów zaadresowanych właśnie do nich. W tym dniu „Mandarynki” miały jeszcze jedną dodatkową atrakcję, a mianowicie swojego własnego „Małego Mikołaja”, który również obdarował nas pysznymi niespodziankami!

Interaktywna podróż "Mandarynek" do "Krainy Zdrowia"

Niedawno grupa „Mandarynek” i „Limonek” wybrała się w interaktywną podróż do „Krainy Zdrowia”. Była to wspaniała okazja do utrwalenia wiedzy nt. różnorodnych działań dotyczących zdrowego odżywiania oraz potrzeby dostarczania swojemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. „Mandarynki” i „Limonki” miały możliwość rozpoznawania kształtów wybranych warzyw i owoców, dobierania właściwych kolorów, jak również sprawdzania poprawności swoich wyborów. Na zakończenie obie grupy wykonały pracę plastyczną będącą podsumowaniem wcześniejszych rozważań. Dzięki wspólnym działaniom dzieci uświadomiły sobie, że prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym zdrowie każdego człowieka.

II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym dla "Mandarynki

Z radością powiadamiamy, że Laura Jaworowicz z grupy „Mandarynki” zdobyła II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Mój ulubiony Święty”. Organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Niepubliczne pw. „Ochronka Św. S. Kostki” w Jasionce. Nasza wychowanka wykonała bardzo ciekawą pracę przedstawiającą postać naszego ukochanego Papieża Jana Pawła II.

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w konkursie ogólnopolskim!

Serdeczne gratulacje składamy Nicolce D. z grupy „Mandarynki” za otrzymanie WYRÓŻNIENIA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Flaga Polski w oczach dziecka”, którego organizatorem była Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Krąplewicach. Nicola wykonała przepiękną pracę symbolizującą uczczenie 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

"Mandarynki" słuchają bajek czytanych przez swoich rodziców!

Niedawno rozmawialiśmy o przygotowaniach zwierząt do zimy. W związku z tym wysłuchaliśmy zabawnej opowieści H. Bechlerowej pt. „Jak Kolczatek szukał mieszkania”. Dzieci z zaciekawieniem śledziły losy głównego bohatera, poznały typowe zwyczaje zwierząt leśnych i dowiedziały się, kto zapada w sen zimowy. Następnie wykonały przepiękne „plastelinkowe jeżyki” z ostrymi igłami z pestek. Wyglądały uroczo! A kiedy wydawało się, że nasze rozważania na temat zimowych mieszkań zwierząt zostały już zakończone – odwiedziła nas mama naszego Marcelka. Pani Ula przeczytała nam pouczającą bajeczkę o „Łakomym jeżyku”, który doświadczył złych skutków swojego obżarstwa. Na szczęście wszystkie  „Mandarynki” doskonale wiedzą na czym polega zdrowe odżywianie i  aktywny tryb życia!

"Mandarynki" odwiedzają mili goście!

Niedawno mieliśmy przyjemność gościć w naszej sali babcię i siostrę Zuzi, które przeczytały nam bajkę pt. „Kocie figle”. Dzieci utrwaliły wiedzę nt.  zwyczajów i charakterystycznych cech wyglądu puszystych czworonogów oraz dowiedziały się, jakie są ulubione ich zabawy. Spotkanie z przemiłymi gośćmi zainspirowało nas do dalszych działań z „kotkami” w roli głównej. „Mandarynki” tworzyły zbiory różnoliczne; przeliczały ich elementy; wskazywały, który z nich jest największy, a który najmniejszy, a na zakończenie bawiły się w ulubioną zabawę naszych babć i dziadków pt. „Uciekaj myszko do dziury”.

III MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym dla "Mandarynki"

Bardzo miło jest nam poinformować, że Bruno K. z  grupy „Mandarynki” zdobył III MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Francja oczami przedszkolaka”, którego głównym organizatorem było Przedszkole miejskie nr 10 i Przedszkole Miejskie nr 4 w Gorzowie Wielkopolskim. Bardzo jesteśmy dumni, że praca naszego wychowanka została tak wysoko oceniona!!!