Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

LUTY

Tematy kompleksowe:

Baw się z nami w karnawale

Chcemy oddychać czystym powietrzem

Baśnie, bajki, legendy

W krainie Eskimosów

Wprowadzenie litery: B,b; N, n

Poznajemy liczbę: 9

Wiersz do nauki:

"Kareta"

Jedzie kareta po świecie,

a kto jest w tej karecie?

przy oknie z lewej strony -

siedzi Kapturek Czerwony,

dalej na stercie poduszek -

malutki Tomcio Paluszek,

a tam gdzie największy tłok,

zgrzyta zębami smok.

Uwaga, oj Uwaga -

to przecież Baba Jaga,

pomiędzy walizkami -

dziewczynka z zapałkami.

ciekawe, czy już wiecie,

kto jedzie w tej karecie?

Piosenka do nauki:

„Pingwin”

O, jak przyjemnie i jak wesoło

w pingwina bawić się, się, się.

Raz nóżka prawa, raz nóżka lewa,

do przodu, do tyłu i raz, dwa, trzy!

Pingwinek mama, pingwinek tata,

pingwinek synek, córki trzy.

Kiedy pingwina tańczy rodzina,

to aż podłoga cała drży.

Gdy Antarktydą pingwiny idą,

Śpiewają głośno „pi, pi, pi”.

Język angielski w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

"Dzień Babci i Dziadka" w Mandarynkach

Chociaż za oknem śnieg i mróz, to serduszka wszystkich przedszkolaków są bardzo, bardzo gorące. A to za sprawą wielkiej miłości, która wypełnia ich całe wnętrze i jest skierowana prosto do ukochanych babć i dziadków! Dowód swojej wielkiej wdzięczności za cierpliwość, opiekę i czas, jaki poświęcają swoim wnuczętom „Mandarynki” przekazały podczas niesłychanie miłej uroczystości z okazji „Dnia Babci i Dziadka”. Z pewnością był to jeden z piękniejszych dni w życiu wszystkich przedszkolaków, dzień pełen życzliwości, wzruszeń, czułości i radości. Wszystkim swoim najbliższym – dzieci wręczyły własnoręcznie wykonane niespodzianki i zapewniły, że już na zawsze pozostaną w ich małych serduszkach!!! Oby takich chwil było jak najwięcej!!!

Ferie zimowe u Mandarynek

Podczas tegorocznych ferii dopisuje nam piękna zima! Korzystając z pogody, w ciepłych ubraniach, szalejemu po śniegu ile się da! :) Śniegowe kule, śnieżne aniołki i bitwa na śnieżki to nasze ulubione zajęcia. Zachęcamy do aktywnego wypoczynku podczas ferii!

Zdrowa wycieczka "Mandarynek" do sklepu spożywczego!

W tym tygodniu „Mandarynki” wybrały się na wycieczkę do sklepu spożywczego „Lewiatan”. Miały okazję zapoznać się z pracą ekspedientki oraz bogatym wyposażeniem sklepu. Była to również doskonała szansa do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci przekonały się, że same mogą zdecydować (oczywiście pod czujnym okiem rodziców), co znajdzie się w ich koszyku? Czy będą to produkty zdrowe i wartościowe, czy też pozbawione witamin i bardzo kaloryczne? Wybór oczywiście, nie był taki łatwy. Widok atrakcyjnych, kolorowych opakowań, w których znajdowały się różne słodycze kusił nas już od drzwi! Jednak udało się poskromić nasz apetyt i kupić coś co jest zdrowe i równie smaczne!!!

II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie literackim dla "Mandarynki"

Z radością informujemy, że Olek R. z grupy „Mandarynki” zdobył II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie literackim pt. „Ojczyzna słowem malowana”. Konkurs zorganizowany był przez Przedszkole Miejskie w Olsztynku w ramach obchodów 100 rocznicy Odzyskania Przez Polskę Niepodległości. Jego głównym celem było rozwijanie uczuć patriotycznych u dzieci i nauczycieli, propagowanie piękna języka polskiego oraz kształtowanie poczucia świadomości narodowej.

"Mandarynki konstruują własną grę patriotyczną!

Niedawno „Mandarynki” postanowiły skonstruować własną grę dydaktyczną pt. „Wycieczka po Polsce”. Przez kilka dni przygotowywały potrzebne materiały: malowały, wycinały, przyklejały, ustalały główne reguły gry oraz wymyślały zadania do wykonania. Po długiej, ale jakże owocnej pracy nareszcie mogły sprawdzić jej efekty w praktyce. Zabawa była wspaniała! Dzieci przekonały się, że razem  można naprawdę wiele osiągnąć. Podczas wspólnych rozgrywek „Mandarynki” rozpoznawały główne symbole narodowe, poznały historię i tradycje swojego kraju; utrwaliły słowa hymnu narodowego; przypomniały znane baśnie i legendy polskie, a przede wszystkim uświadomiły sobie, jak ważna dla każdego człowieka jest jego Ojczyzna!

Wyróżnienie dla "Mandarynki" w ogólnopolskim konkursie plastycznym

Serdecznie gratulujemy Martynce K. za otrzymanie WYRÓŻNIENIA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Polski żołnierz moim bohaterem”, którego organizatorem było Przedszkole Miejskie nr 11 w Chełmie. Głównym celem w/w konkursu było pobudzanie kreatywności dzieci poprzez twórczość plastyczną; kształtowanie pozytywnego obrazu żołnierza polskiego oraz rozwijanie postaw i uczuć patriotycznych.

"Mandarynki" bawią się literkami

Czytamy bo lubimy! Mandarynki poznały już tak wiele liter, że mogą z nich tworzyć sylaby albo krótkie wyrazy. A gdy nauka staje się zabawą to czerpiemy z niej wiedzę garściami. :)