Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

CO NAS CZEKA W MAJU?:

- 17.05.2019r. - "Spotkanie z Filharmonią" (audycja muzyczna)

- 20.05.2019r. - wycieczka do Jednostki Policji w Białymstoku

- 21.05.2019r. - udział dzieci w przeglądzie piosenki pt. "Wesoła wiosna!"

- 29.05.2019r. - wycieczka z okazji "Dnia Dziecka" do "Krainy Krasnoludków"

CZERWIEC

Tematy kompleksowe:

Białostocki Tydzień Czytania Dzieciom

Podróże małe i duże

Zwierzęta duże i małe

Kolory Lata

Wakacje!

Wiersz do nauki:

"PAJACYK!"

Hop – rączki w górę,

Hop – rączki w dół.

Co to za dziwny, skaczący stwór?

Jest koło, kwadrat,

Prostokąt śliczny.

To nasz pajacyk geometryczny.

Głowa okrągła jest jak piłeczka,

A na tej głowie trójkątna czapeczka.

Nogi pajaca – prostokąciki,

Na nich z trójkątów małe buciki.

Figur przeróżnych ułóż kilka,

I jest pajacyk, co skacze jak piłka!

Piosenka do nauki:

„MOJA MAMA”

Moja mama jest urocza

i najsłodszy uśmiech ma.

Świat odbija się w jej oczach,

a ten świat to własnie ja!

Ref.:  Będę mamo twoim słonkiem,

żabką, myszką i skowronkiem.

Albo misiem, jeśli chcesz,

ja Cię kocham, przecież wiesz!

Moja mama jest kochana,

wiem jak bardzo kocha mnie.

Więc uśmiecham się od rana

i powtarzam słowa te...

Język angielski

Tematy realizowane w czerwcu:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem.

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision. Konsolidacja materiału w zabawach.

4. Time to say goodbye !Rozdanie dyplomów.

Nagroda dla "Mandarynki"!

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Paweł J. z grupy „Mandarynki” zdobył nagrodę w miejskim konkursie literacko – plastycznym pt. „Polska moją Ojczyzną”. Głównym organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 4 w Białymstoku.

"Mandarynki" zachęcają do dbania o własne zdrowie!

Każdego roku w dniu 31 maja obchodzony jest „Światowy Dzień bez Papierosa”. Zainicjowane przez Światową Organizację Zdrowia święto, zwraca szczególną uwagę na zagrożenia związane z używaniem tytoniu. W tym roku - tematem przewodnim "Światowego Dnia Bez Tytoniu" jest hasło: „Tytoń i zdrowie płuc”. Chociaż ten problem nie dotyczy małych dzieci, to jednak i one w dużej mierze narażone są na bierne wdychanie dymu tytoniowego. Aby zapobiec takim sytuacjom, „Mandarynki” wykonały własne znaki "zakazu palenia papierosów”. Następnie opowiadały w jaki sposób lubią aktywnie spędzać czas ze swoimi rodzicami. Wśród propozycji dzieci pojawiła się: wycieczka rowerowa, piknik na kocu, granie w piłkę, jazda na hulajnodze czy też wyjście na lody. Pomyślmy, czy nie warto zamiast zapalenia kolejnego papierosa sprawić małą niespodziankę swoim „milusińskim”?                                                        „Mandarynki” aby pokazać, jak bardzo kochają swoją mamę i tatę wykonały serduszkowy portret swojej rodziny, który będzie przypominał o ich wielkiej miłości, a jednocześnie  zachęcał do dbania o własne zdrowie!

Interaktywna podróż "Mandarynek i "Limonek" do "Krainy figur geometrycznych"

Tym razem grupa „Mandarynek” i „Limonek” wybrała się w interaktywną podróż do „Krainy Figur geometrycznych”. Była to wspaniała okazja do wspólnego utrwalenia ich nazw i wyglądu. Dużą frajdę sprawiła przedszkolakom gra zręcznościowa pt. „Nakarm smoka”. Możliwość rozpoznawania różnych kształtów oraz dopasowywania ich do ulubionych przysmaków wirtualnego bohatera bardzo spodobała się wszystkim dzieciom. W dalszej części naszego spotkania tworzyliśmy geometryczne kompozycje z wykorzystaniem Darów Forebla, dobieraliśmy brakujące figury do kolorowych obrazków oraz porównywaliśmy wielkość różnych figur geometrycznych.

Zajęcia ruchowe z Panią Kasią

Dzisiaj odwiedziła nas pani Kasia, która zaprosiła wszystkie „Mandarynki” na salę gimnastyczną. Tam zaproponowała nam szereg ćwiczeń i zabaw wpływających na prawidłowe kształtowanie naszej postawy. W związku z tym, że nasza grupa bardzo lubi ruch i ćwiczenia gimnastyczne z ochotą przystąpiliśmy do intensywnego treningu. Wszystkie przeprowadzone przez panią Kasię ćwiczenia bardzo się podobały, a szeroki uśmiech na twarzach dzieci był największym dowodem na to, że chcemy powtórzyć to jeszcze raz!!!

Robimy zdrowe desery!

W piątek „Mandarynki" w ramach realizacji programu własnego „Na zdrowie!” postanowiły wykonać pyszny koktajl warzywno – owocowy. Wszyscy z ochotą zabraliśmy się do wspólnej pracy, którą oczywiście rozpoczęliśmy od dokładnego umycia naszych rączek. W niedługim czasie mogliśmy delektować się aromatycznym, pełnym witamin koktajlem, który w „mgnieniu oka” zniknął z wszystkich kubeczków. Każda „Mandarynka” osobiście się przekonała, że szpinak połączony z truskawkami, malinami i bananem może wyśmienicie smakować i śmiało zastąpić niezdrowy, słodki deser! Kto chce wypróbować nasz przepis, zapraszamy do naszego przedszkolnego kącika kucharskiego pt. „Mały Smakosz”!

Mandarynki na wycieczce - Komenda Miejska Policji

20 maja Mandarynki wyruszyly na wycieczkę do Komendy Miejskiej Policji w Białymstoku na zajęcia dydaktyczne pt. "Komisariat Młodego Policjanta". W ramach tych zajęć utrwaliliśmy sobie zasady poruszania się w ruchu drogowym, uczyliśmy się przechodzić prawidłowo przez przejście dla pieszych, Pani policjantka opowiedziała nam o różnych oddziałach policyjnych, pokazała nam niezbędne wyposażenie każdego policjanta, przeprowadziła z nami quiz, który zaliczyliśmy bezbłędnie! A na koniec opowiedziała o wydziale kryminologicznym i zaprosiła do specjalnie przygotowanego stanowiska na poszukiwanie odcisków.

Mandarynki poznają zawód pszczelarza

Jak na pracowite Mandarynki przystało - już od samego rana dużo się u nas działo! 15 maja odwiedziła nas mama Gosi Żyłkiewicz. Był to dla nas bardzo miły i wyjątkowy gość, ponieważ mama Gosi opowiadała nam o swoim zawodzie, czyli o zawodzie pszczelarza. Poznaliśmy budowę ula i dowiedzieliśmy się co ukrywają te małe dziurki w drewnianych ramkach, dowiedzieliśmy się jak powstaje miód i jak podczas tańca porozumiewają się pszczoly. Mieliśmy okazję wysłuchać bardzo mądrej książki o tym, że te małe owady są bardzo ważne dla nas - ludzi, próbowaliśmy różne rodzaje miodów a na koniec każdy miał okazję wykonać świeczkę z prawdziwego pszczelego wosku.

Wszystkiego najlepszego z okazji "Dnia Bibliotekarza"!

08.05.19r. dzieci z grupy „Mandarynki” obchodziły „Dzień Bibliotekarza”. Z tej okazji, tuż po śniadaniu wybrały się do przedszkolnej biblioteki. Tam wspólnie z panią Magdą utrwaliły zasady właściwego korzystania z książek i kulturalnego zachowywania się w miejscu publicznym. W dalszej części spotkania, wysłuchały bajki o perypetiach „Trzech świnek”, dzięki którym przekonały się, że pracowitość i wytrwałość zawsze prowadzi do wymarzonego celu.

Kodowanie na dywanie - spotkanie II "Wyprawa po zdrowie"

09.05.2019r. odbyły się na sali gimnastycznej kolejne zajęcia edukacyjne z cyklu „Kodowanie na dywanie”. Dzieci z grupy „Mandarynki” i „Kokosy” wybrały się tym razem na wspólną „Wyprawę po zdrowie”. Podczas ekscytujących zmagań z „kostką do gry” w roli głównej - miały do pokonania długa trasę, wypełnioną różnymi zagadkami i zadaniami do wykonania. A kiedy dotarły wreszcie do upragnionego celu, czekała na nich pyszna i bardzo zdrowa niespodzianka! W trakcie dzisiejszego spotkania nie tylko wspaniale i wesoło się bawiliśmy ale przy okazji utrwaliliśmy główne zasady zdrowego i aktywnego stylu życia.

"Mandarynki" wyróżnione w ogólnopolskim konkursie!

W kwietniu dzieci z grupy „Mandarynki” wzięły udział w ogólnopolskim konkursie literackim pt. „Dzieci piszą wiersze”. Wspólnymi siłami udało nam się stworzyć tomik zabawnych wierszyków o tematyce bliskiej przedszkolakom. Bardzo się cieszymy, że nasza praca została doceniona i WYRÓŻNIONA przez głównego organizatora konkursu -  przedszkole „Bajka” w Gębicach.