Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

PAŹDZIERNIK

Tematy kompleksowe:

1. Dary Jesieni

2. Dbamy o nasze zdrowie!

3. Jesień w parku i w lesie

4. W Krainie Grzeczności

Wprowadzenie litery: A,a oraz J,i

Poznajemy liczbę: 2

Wiersz do nauki:

„Przyjaciel”

J.Kaczanowska

Nie musisz mieć przyjaciół stu,

nie musisz mieć dziesięciu,

wystarczy byś jednego miał,

a to już wielkie szczęście.

Przyjaciel to jest taki ktoś,

kto zawsze cię zrozumie,

gdy dobrze jest - to cieszy się

gdy źle - pocieszyć umie.

Przyjaciel to jest taki ktoś,

kto nigdy nie zawiedzie,

a poznasz go, bo z tobą jest,

gdy coś się nie powiedzie.

Piosenka do nauki:

“Najłatwiejsze ciasto w świecie”

muz. Krystyna Kwiatkowska, sł. Alicja Woy-Wojciechowska

Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,

Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,

By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,

Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.

Szklankę mąki, cukru szklankę,

Zaraz wsypię do miseczki,

Potem proszku do pieczenia,

Dodam jeszcze dwie łyżeczki,

I dwa jajka i na koniec

Roztopionej margaryny

I zamieszam tylko tyle,

By się razem połączyły.

Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,

Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,

Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,

Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Teraz śliwki poukładam,

W natłuszczonej tortownicy

I do pieca włożę ciasto

Na około pół godziny,

A gdy będzie już gotowe,

Znaczy chrupkie i rumiane,

To zaproszę koleżanki,

Babcię, dziadka, tatę, mamę.

Język angielski w październiku:

1. The Autumn Project- wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z jesienią.

2. Autumn Time- utrwalenie słownictwa związanego z jesienią w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

3. Food. Wprowadzenie słownictwa związanego z jedzeniem.

4. Utrwalenie materiału w zabawie tematycznej

5. Revision

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

Wizyta miłych gości w "Mandarynkach"!

„Mandarynki” bardzo dobrze wiedzą, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia ma higieniczny tryb życia! Zarówno dorośli, jak i dzieci każdego dnia narażeni są na styczność z różnymi drobnoustrojami, które błyskawicznie się rozprzestrzeniają i są przyczyną wielu chorób. Warto zatem wiedzieć, jak w łatwy sposób możemy się przed tym uchronić. A najprostszym i najtańszym sposobem jest - właściwe mycie dłoni.

Obchody "Światowego Dnia Uśmiechu"

W piątek naszą salę odwiedziła sympatyczna „Kaczka Dziwaczka” z wiersza Jana Brzechwy. Przedszkolaki z zaciekawieniem wysłuchały zabawnych przygód głównej bohaterki. Jak się później okazało nasz tajemniczy gość obwieścił wszystkim, że właśnie 5.10.2018r. obchodzony jest „Światowy Dzień Uśmiechu”. Wychodząc  z  założenia, że  „śmiech  to  zdrowie” – cały  piątek  upłynął  nam  w  radosnej, pełnej  wesołej  zabawy  atmosferze. Przedszkolaki  z  wielkim  podekscytowaniem  wypowiadały  się  na temat  znaczenia  uśmiechu  w  ich codziennym  życiu. Wszystkie  wypowiedzi  były  bardzo  szczere  i  często  zaskakujące. Dzieci  wspólnie  doszły  do  wniosku, że  miło  jest  przebywać  w  otoczeniu, gdzie każdy jest uśmiechnięty  i  wesoły. Myślę, że  w  100% mieli  rację!!! Dlatego  uśmiechajmy  się  jak  najwięcej, bo „uśmiech  to  najpiękniejszy  prezent, który  można  ofiarować  drugiemu  człowiekowi”. Nasze „Mandarynki” podarowały w tym dniu swoim bliskim własnoręcznie wykonane słoneczka – symbol radości i dobrej zabawy!

Matematyka na wesoło

Za oknami szaro i ponuro, ale nikt nie powiedział, że i w sali tak ma być! :) Mandarynki poznając dary jesieni sprawdzały jak smakuje i wygląda jabłko w środku. Odbył się konkurs na najlepsze jabłko. Po obserwacji, degustacji i głosowaniu wygrało jabłko z czerwoną skórką! :) Bawiły się w porównywanie i liczenie jabłek, tworzenie zbiorów i rytmów, określanie kolejności oszczególnych jabłek, oraz przyswajały sobie wygląd liczb. Z pozostałych jabłek tworzyły jabłkowe ludziki. Śmiechów było przy tym co nie miara, a prace wyszły do schrupania! :)

"Mandarynki" kochają zwierzęta!

4 października „Mandarynki” uroczyście obchodziły „Światowy Dzień Zwierząt”. Wspólnie przypomnieliśmy w jaki sposób należy opiekować się naszymi pupilami aby były szczęśliwe i zdrowe. Następnie rozpoznawaliśmy i poprawnie nazywaliśmy zwierzęta domowe, leśne i egzotyczne; dzieliliśmy ich nazwy na sylaby oraz naśladowaliśmy wydawane przez nich odgłosy. Po podwieczorku do wspólnego świętowania zaprosiliśmy również naszych rodziców i dziadków, którzy mieli za zadanie rozwiązać przygotowane przez dzieci zagadki. Wszyscy poradzili sobie znakomicie! Promienny uśmiech na twarzach naszych bliskich utwierdził nas w przekonaniu, że wszyscy kochamy zwierzęta i wiemy jak o nie dbać!

"Mandarynki" z gimnastyką za pan brat!

Dbając o swoją kondycję "Mandarynki" ćwiczyły podskoki, przechodzenie przez szarfę, chodzenie po sensorycznych kamieniach i bawiły się w berka. Ćwiczenia były tak wyczerpujące, że każdemu należał się odpoczynek i zabawy relaksacyjne. :)

"Dzień Chłopaka" w "Mandarynkach"

W poniedziałek obchodziliśmy w naszej grupie uroczystość z okazji „Dnia Chłopaka”. Z tej okazji dziewczynki przygotowały swoim kolegom mnóstwo niespodzianek i konkursów. Nasi panowie mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę i  umiejętności biorąc udział w różnych konkurencjach, takich jak: „taniec z przedszkolnymi gwiazdeczkami”; „mistrzostwa w odbijaniu balonów”; „król zagadek”; „kto pierwszy napełni brzuszek?”; „wzór grzeczności i uprzejmości”. Jak przystało na prawdziwych dżentelmenów nie obeszło się bez kolorowych krawatów i eleganckich kapeluszy, w których nasi chłopcy prezentowali się wyśmienicie! Po prawidłowym wykonaniu wszystkich zadań dziewczynki wręczyły swoim ukochanym kolegom własnoręcznie wykonane serduszka!!! Jeszcze raz życzymy wszystkiego najlepszego!!!

Pamiętamy o seniorach!

1 października  obchodzony jest „Międzynarodowy Dzień Osób Starszych”. To świetna okazja do podziękowania seniorom za ich obecność, mądrość, doświadczenie i pogodę ducha, którymi na co dzień się z nami dzielą. To również wspaniała okazja do zauważenia potrzeb drugiego człowieka – często samotnego, bezradnego i niedostrzeganego przez większość społeczeństwa.

"Mandarynki" dbają o środowisko!

„Mandarynki” przez cały tydzień rozmawiały o ochronie środowiska. Dowiedziały  się  na  czym  polega  segregacja  śmieci  i  jak  można  pomóc  naszej  planecie. Przekonały  się, że  właściwa  postawa  ekologiczna  sprzyja  nie  tylko  naturze  ale  również naszemu  zdrowiu  i  dobremu samopoczuciu. Wszystkie uroczyście ślubowały, że będą przestrzegać zasad zawartych w kodeksie „Małego Ekologa” i dbać o  naszą planetę: