Grupa IV - "Mandarynki"

Barbara Zubrycka – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach

(z rana - do godziny 6:45 dzieci przyprowadzamy do gr III;

od godziny 16.45 - odbieramy z grupy V)

UWAGA!

Konsultacje indywidualne z rodzicami

odbywają się w każdy drugi i trzeci wtorek miesiąca o godz. 16.45

Dziękujemy!

LUTY

Tematy kompleksowe:

Baw się z nami w karnawale

Chcemy oddychać czystym powietrzem

Baśnie, bajki, legendy

W krainie Eskimosów

Wprowadzenie litery: B,b; N, n

Poznajemy liczbę: 9

Wiersz do nauki:

"Kareta"

Jedzie kareta po świecie,

a kto jest w tej karecie?

przy oknie z lewej strony -

siedzi Kapturek Czerwony,

dalej na stercie poduszek -

malutki Tomcio Paluszek,

a tam gdzie największy tłok,

zgrzyta zębami smok.

Uwaga, oj Uwaga -

to przecież Baba Jaga,

pomiędzy walizkami -

dziewczynka z zapałkami.

ciekawe, czy już wiecie,

kto jedzie w tej karecie?

Piosenka do nauki:

„Pingwin”

O, jak przyjemnie i jak wesoło

w pingwina bawić się, się, się.

Raz nóżka prawa, raz nóżka lewa,

do przodu, do tyłu i raz, dwa, trzy!

Pingwinek mama, pingwinek tata,

pingwinek synek, córki trzy.

Kiedy pingwina tańczy rodzina,

to aż podłoga cała drży.

Gdy Antarktydą pingwiny idą,

Śpiewają głośno „pi, pi, pi”.

Język angielski w lutym:

1. Magic, magic,1,2,3- wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami. Zapoznanie z piosenką „Where’s my toy?”

2. Podsumowanie materiału leksykalnego poprzez zabawy muzyczno- ruchowe i manipulacyjne. Zapoznanie z liczbami 1-5.

3. Max is cold! Wprowadzenie w tematykę związaną z ubraniami. Aktywizacja słownictwa w zabawach TPR i manipulacyjnych.

4. Utrwalanie znajomości słownictwa związanego z ubraniami z wykorzystaniem piosenki Super Simple Song „Put on”

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

"Kotki" także mają swoje święto!

17 lutego obchodzony jest „Światowy Dzień Kota”. Z okazji tak miłego święta „Mandarynki” utrwaliły wiadomości na temat wyglądu, zwyczajów i sposobu odżywiania się tych przemiłych czworonogów, a następnie uczestniczyły w różnych zabawach z „kotkiem” w roli głównej. Były kocie wyścigi, układanie puzzli, przeliczanie miseczek z mlekiem, zawody w łapaniu myszek, oglądanie kotków,  malowanie kotków i  wycinanie kotków. Dzień ten z pewnością na długo zapadnie wszystkim w pamięci, a „kotek” nie będzie nam się kojarzył jedynie z puszystą maskotką, ale z żywym stworzeniem, które słyszy, widzi i czuje tak, jak my!!!

Białystok niepodległy

19 luty to dla nas, małych białostoczan, bardzo ważna data. Właśnie dziś Mandarynki i Poziomki wspólnie świętowały setną rocznicę odzyskania przez Białystok niepodległości. Razem z Gedyminem wyruszyliśmy w wycieczkę po Białymstoku. Poznaliśmy legendę związana z powstaniem naszego miasta, nasz herb, oraz przypomnieliśmy sobie symbole narodowe. Porownaliśmy dawny i teraźniejszy Białystok, tak wiele się w nim zmieniło przez tyle lat! Już teraz doskonale wiemy, że tak trudne słowo jak niepodległość oznacza przede wszystkim wolność, możliwość mówienia w ojczystym języku, posiadanie  własnych symboli narodowych, oraz uczenie się o historii naszego kraju i miasta.

WALENTYNKOWE NIESPODZIANKI!

14 lutego obchodziliśmy w naszym przedszkolu „Walentynki”. Z okazji tego, jakże miłego święta obdarowywaliśmy się uśmiechami, życzeniami i własnoręcznie wykonanymi serduszkami.  W tym dniu po hucznej i wesołej zabawie z Amorkiem oraz panem Żabą, na grupę „Mandarynki” czekała jeszcze jedna miła niespodzianka w sali. A to za sprawą: Ani, Laury, Wojtka i Gabrysia, którzy przygotowali dla nas  walentynkowe słodkości i malowanki!

"Mandarynki" poznają polskie legendy

We wtorek „Mandarynki” gościły w swojej sali mamę Pawełka J., która przeczytała nam przepiękną legendę o „Smoku Wawelskim”. Przygody głównego bohatera wywarły na nas tak ogromne wrażenie, że postanowiliśmy również wcielić się w rolę dzielnego Szewczyka i nakarmić głodnego smoka. Dzieci wspólnie ze swoim gościem odsłaniały ukryte cyfry, układały owce i przeliczały ich ilość. A kiedy brzuch smoka wawelskiego był już tak wielki, jak balon to z wielkim hukiem pękł i rozpadł się na milion kawałków. Po tym dość „wybuchowym incydencie”  chcieliśmy nieco odmienić bieg historii i sprawić, by nasz legendarny potwór zaczął prowadzić zdrowy i aktywny tryb życia. W tym celu poprosiliśmy panią Monikę, która  z zawodu jest pielęgniarką o dokładne przebadanie smoka i przepisanie odpowiednich lekarstw. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że wizyty w gabinecie lekarskim wcale nie są takie straszne, a zastrzyki i szczepienia mogą nam pomóc w uniknięciu wielu nieprzyjemnych chorób.

Wesołe zabawy "Mandarynek" i "Limonek" z Bałwankiem!

Niedawno „Mandarynki” i „Limonki” odwiedził zabawny, śniegowy bałwanek. Miał zieloną czapkę, ciepły szalik i długi, marchewkowy nosek. Nasz przemiły gość przygotował przedszkolakom różne zimowe zadania, z którymi wszystkie dzieci poradziły sobie wręcz wyśmienicie! Spotkanie z bałwankiem było również wspaniałą okazją do  przypomnienia i utrwalenia zasad bezpiecznego zachowywania się podczas zabaw na  podwórku, jak również w trakcie korzystania z komputera. W nagrodę za wspaniałą zabawę, nasz śniegowy bałwanek zaprosił wszystkie „Mandarynki” i „Limonki” do obejrzenia bajki o swoich zimowych przygodach.

"Mandarynki" obchodzą "Dzień Bezpiecznego Internetu"

5 lutego obchodzony był w Polsce „Dzień bezpiecznego Internetu”. Głównym celem DBI jest inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajomienie rodziców, opiekunów i nauczycieli z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania Internetu. Organizatorem Kampanii jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), Instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę. Na przełomie XX i XXI wieku Internet stał się powszechnym narzędziem rozrywki i komunikacji nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wraz z dostępem do Sieci powinna zatem rosnąć świadomość wszystkich użytkowników dotycząca zagrożeń, jakie można w niej spotkać.

"Mandarynki" wyruszają w podróż szlakiem polskich baśni i legend!

Mandarynki” to już prawie starszaki! Doskonale wiedzą, w jakim żyją kraju, jak nazywa się stolica Polski i jakie są główne symbole narodowe. Niedawno wybrały się w ciekawą podróż szlakiem polskich baśni i legend. Była to wspaniała okazja do rozbudzenia zainteresowań pięknem i bogactwem literatury dziecięcej w trakcie aktywnych działań opartych na treści znanych i lubianych bajek. Podczas wspólnej przygody z książką towarzyszyła nam mama naszej Nicoli, która zapoznała nas z historią baśniowych bohaterów. Z pewnością każda „Mandarynka” przyzna, że Polska jest najpiękniejsza na świecie, a miłość do własnej Ojczyzny jest czymś bardzo ważnym i wyjątkowym!

Mandarynki na wycieczce w sklepie meblowym

W tym tygodniu „Mandarynki” wybrały się na wycieczkę do sklepu meblowego. Była to wspaniała okazja do poznania różnych wytworów  wykonanych przez stolarza. Dzieci dowiedziały się, skąd biorą się meble i jak wygląda proces ich powstania. Ku naszemu wielkiemu zaskoczeniu, w sklepie oprócz mebli mogliśmy również podziwiać różne akcesoria domowe: lustra, lampy, stare zegary, angielską porcelanę, sztućce, naczynia, itp. Z bagażem nowej wiedzy wróciliśmy do przedszkola, by tam samodzielnie skonstruować z klocków stół i krzesła dla naszych lalek.

Mandarynki uczą się programować

Kolejny raz Mandarynki udowadniają, że nauka nie musi być nudna! :) Wspólnie z interaktywną Myszką Code&Go Robot Mouse uczyliśmy się właściwie określać i rozpoznawać kierunki, planować i budować drogi oraz programować to małe i wesołe stworzenie, aby szło dokładnie tam, gdzie chcemy. Zabawom nie było końca, a przy okazji uczyliśmy się zgodnej pracy w zespole. Ta gra na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy. :)