Grupa IV - "Mandarynki"

0002T5ALLGLK3SO1-C116-F4

Znalezione obrazy dla zapytania wiosna na łące

SIERPIEŃ

Tematy kompleksowe:

1. Kolorowe lato

2Wakacyjne zabawy

3. Bezpieczne wakacje

4. Podróże kształcą

Tydzień Dziecka rozpoczęty

W poniedziałek 28 maja "Mandarynki" z "Limonkami" rozpoczęły Tydzień Dziecka bardzo aktywnie.
Po śniadaniu wzięliśmy koce i zrobiliśmy mały piknik ze słodką niespodzianką od p. Kasi i p. Moniki w postaci lodów.
Kiedy dzieci się orzeźwiły wybraliśmy się na spacer do naszego pobliskiego lasu gdzie obserwowaliśmy przyrodę oraz wsłuchiwaliśmy się w odgłosy jego mieszkańców. Nie zabrakło również jak na sprytnych i wysportowanych przedszkolaków przystało gier i zabaw ruchowych, w których obie grupy poradziły sobie wyśmienicie
i które sprawiły dużo radości wszystkim dzieciom.
Wracając do przedszkola spotkaliśmy nawet "małe krasnoludki" czytające na polance w lesie,
a były to nasze najmłodsze przedszkolaki z gr. "Cytrynek".

Gawędy podlaskie czyli spotkania z tradycją - odcinek VI

Już po raz szósty w naszym kąciku regionalnym odbyło się spotkanie "Limonek" i "Mandarynek". Tym razem dzieci dowiedziały się o znanych osobach kojarzonych z Podlasiem. Poznały Ludwika Zamenhofa - twórcę Esperanto, aktorów Izabelę Skorupko i Justynę Sieńczyłło, dziennikarza - Szymona Hołownia. Bezbłędnie skojarzyły barwy żółto - czerwone z naszą białostocką "Jagiellonią". Na zakończenie zatańczyły przy muzyce Zenka Martyniuka - bo disco polo narodziło się na naszych terenach. Dziękujemy wszystkim za wspólnie spędzony czas.

Mandarynki - to sprawni chłopcy i dziewczynki!

We czwartek, 10 maja, odbyły się pokazowe zajęcia ruchowe dla rodziców Mandarynek. Dzieci bardzo cieszyły się na to spotkanie i podczas wykonywanych ćwiczeń dawały z siebie wszystko. Rodzice natomiast mogli obejrzeć jak prowadzone są zajęcia z rozwoju fizycznego oraz jak dzieci radzą sobie z nieśmiałością i pokonywaniem trudności. Podczas ewaluacji zajęć opiekunowie mogli także wykazać się uzdolnieniami sportowymi wrzucając woreczki do wybranego kosza. Dziękujemy za 100% frekwencji! Mandarynki i pani Kasia.

Zajęcia otwarte w "Mandarynkach"

27 kwietnia do grupy „Mandarynek” zawitali Rodzice i pani Dyrektor. Każdy gość przyszedł w jakimś przebraniu lub z rekwizytem teatralnym. A to dlatego, że postanowiliśmy wspólnie pobawić się w teatr. Rozpoznawaliśmy emocje z naszych twarzy, rozpoznawaliśmy za kogo przebrali się nasi goście, po jednym rekwizycie odgadywaliśmy „Jaka to bajka?”, przypomnieliśmy jakie są rodzaje lalek teatralnych, i wspólnie zrobiliśmy maski do własnych przedstawień. Na zakończenie każdy mógł poczuć się aktorem i odegrać przygotowane scenki we własnoręcznie zrobionych maskach. Było dużo śmiechu, radości i gromkie brawa. Okazało się też, że występy przed publicznością mogą sprawiać trudności. Ale po wesołych minach było widać, że wszyscy bawili się wybornie.

"Trzy świnki"

Z cyku "Cała Polska czyta Dzieciom" dziś grupę Mandarynek odwiedziła Pani Małgorzata Andrejczuk - przedstawiciel bankowy. Zaprezentowała dzieciom w formie przedstawienia bajkę Braci Grimm pt. "Trzy świnki". Następnie uczestniczyła we wspólnych zabawach muzyczno - ruchowych. Przedszkolaki otrzymały książeczki do kolorowania i drobne upominki. Dziękujemy

"Mandarynka" laureatką konkursu recytatorskiego pt. "Wiosna wierszem"!!!

W dniu 17.04.2018 r. w Szkole Podstawowej Nr 52 odbył się wiosenny konkurs recytatorski, w którym wzięło udział 17 uczestników. Nasza wychowanka, Natalia Chylińska z grupy "Mandarynek" pobiła swoich konkurentów piękną recytacją, świetną znajomością tekstu oraz wiosennym strojem i urokiem osobistym.

WARSZTATY LITERACKIE

06 kwietnia 2018r. roku w grupie "Mandarynki" odbyły się warsztaty literackie przeprowadzone przez Panią Katarzynę Janowicz- Timofiejew- autorkę wielu wspaniałych książeczek dla dzieci. Warsztaty były niezwykłym czasem dla dzieci, podczas którego uczestniczyły aktywnie w inscenizacji, zabawach integracyjnych, zagadkach i grach opartych na książce, pt.: "Azorek". Kontakt przedszkolaków z autorką książek wyzwolił w nich ich inicjatywę twórczą, ekspresją słowną, literacką i plastyczną.
Na koniec spotkania każdy przedszkolak dostał na własność książeczkę z autografem poetki.

Dzień Marchewki

04 kwietnia obchodzony jest w naszym kraju Dzień Marchewki. Z okazji święta ulubionego warzywa dzieci odbyła się w Mandarynkach uroczystość grupowa. Do sali przybyła Pani Marchewka z niespodziankami dla przedszkolaków. Były zagadki, konkursy i wspólna zabawa z marchewkami. Dzieci bardzo dobrze znają właściwości pomarańczowego warzywa: kształt, kolor, wielkość, smak oraz do czego można je wykorzystać. Na zakończenie Pani Marchewka rozdała dzieciom kolorowanki oraz smaczne marchewkowe niespodzianki.