Grupa IV - "Mandarynki"

"PAJACYK!"

Hop – rączki w górę,

Hop – rączki w dół.

Co to za dziwny, skaczący stwór?

Jest koło, kwadrat,

Prostokąt śliczny.

To nasz pajacyk geometryczny.

Głowa okrągła jest jak piłeczka,

A na tej głowie trójkątna czapeczka.

Nogi pajaca – prostokąciki,

Na nich z trójkątów małe buciki.

Figur przeróżnych ułóż kilka,

I jest pajacyk, co skacze jak piłka!

Mandarynki wyruszają do kina!

13 czerwca, w piękny i ciepły poranek Mandarynki wyruszył w podróż do Kina Helios na bajkę pt. "Kraina Cudów". Już samą przygodą była dla nas jazda autobusami! Na miejscu okazało się, że mamy dla siebie całą ogromna salę kinową! Film okazał się cudowny i niejedna Mandarynka uroniła na nim łezkę... To był na prawdę fajny dzień! :)

Książka to najlepszy przyjaciel dzieci!

Wszystkie dzieci lubią bajki. W związku z tym gościliśmy w naszej sali wielu przemiłych gości, którzy czytali nam przepiękne utwory dla dzieci wybitnych polskich pisarzy i poetów. Wśród nich znalazła się: mama Stasia i mama Izy, nasza pani od rytmiki oraz pani Ania i Zosia, które na co dzień pracują w naszym przedszkolu. Z pewnością każda chwila spędzona z książką dostarczyła nam wielu niezapomnianych wrażeń i na długo zapadnie każdemu w pamięci!

Netetykieta - czyli komputerowy Savoir-vivre Mandarynek

Ponieważ komputer, telefon czy Internet dostępne są w naszym życiu codziennym warto jest wiedzieć, jak zachować się odpowiedzialnie i w pełni bezpiecznie korzystać z tych technologii.

"Mandarynkowe" spotkanie z książką!

Dzisiaj „Mandarynki” wybrały się na wycieczkę do pobliskiego lasu, by tam w miłej scenerii przyrody poczytać znane i lubiane bajki dla dzieci. Najpierw poznały przygody małego misia Bruno, który przypadkiem znalazł się w naszym, przedszkolnym plecaku. Potem starały się jak najdłużej unieść w powietrzu piórka „Kurki Złotopiórki”. A kiedy i z tym zadaniem poradziły sobie wyśmienicie, poszukiwały zaginionych okularów pana Hilarego. Po dużej dawce wesołej zabawy zasłużyły na „mały piknik” z ciasteczkami, paluszkami i soczkami w roli głównej. Było bardzo pysznie i przyjemnie! Nasze spotkanie w plenerze okazało się wspaniałym pomysłem na uczczenie obchodów „VIII Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom”.