Grupa IV - "Mandarynki"

Katarzyna Walińska - nauczycielka
Magdalena Mielech - nauczycielka
Anna Horosz - woźna oddziałowa

Konsultacje indywidualne z nauczycielkami grupy odbywają się:

Nauczycielka Katarzyna Walińska – II czwartek każdego miesiąca o godzinie 17.00
Nauczycielka Magdalena Mielech– I środa każdego miesiąca o godzinie 17.00
Prosimy o wcześniejszą informację o chęci spotkania.

LISTOPAD

TEMATY TYGODNIOWE:

1. Moja rodzina.

2. Mój dom.

3. Moje prawa i obowiązki.

4. Dbam o zdrowie i bezpieczeństwo.

WIERSZ DO NAUKI

,,Chory kotek''

Wanda Grodzieńska

Wyszedł kotek na deszczyk,
dostał kaszlu i dreszczy.
Boli głowa i oczy,
nogi w błocie przemoczył.
Kładzie mama koteczka
Do ciepłego łóżeczka.
Bierze syna za rączkę:
-Oj, masz, kotku, gorączkę.
Przyszedł tatuś wieczorem
z siwym panem doktorem.
-Ratuj, panie doktorze,
bo synkowi wciąż gorzej!
Doktor synka opukał,
okularów poszukał i powiada:

-Dam ziółka, będzie zdrowy jak pszczółka.
Dam i proszki na dreszcze,
niech przeleży dzień jeszcze,
ale lepsze niż proszki są na dreszcze kaloszki.

PIOSENKA DO NAUKI

„Jak dobrze mieć rodzinę”

(sł. i muz. J. Kucharczyk)

1. Nigdy nie jestem sam,

bo rodzinę mam.

Gdy jest mi smutno i gdy jest źle,

rodzina wspiera mnie. / 2x

Ref.: Mama i tata przytulą do serca,

siostra i brat zabawią mnie.

Nawet gdy ktoś mi dokuczy, skarci,

cała rodzina kocha się.

2. Lepiej i łatwiej żyć,

gdy ktoś obok jest.

Kiedy zrozumie, pocieszy mnie

i zawsze pomóc chce. / 2x

Tematyka zajęć - miesiąc LISTOPAD
1. ''Roll and Touch'' - Wprowadzenie piosenki aktywizującej. Utrwalenie materiału leksykalnego w zabawach ruchowych.
2. ''Let's have a picnic'' - Utrwalenie materiału leksykalnego w zabawie tematycznej. Przygotowanie koszy piknikowych.
3. ''Revision unit 1&2'' - Powtórzenie materiału z działu 1 i 2.
4. ''What weather!'' - Wprowadzenie słownictwa związanego z pogodą.

Słownictwo kluczowe:
yummy, yes, please, cheese, sandwich, picnic, apples, lemons, peppers, It's sunny, It's windy, It's raining, sunglasses, scarf, umbrella, let's go out!

rytm

Tematyka zajęć - miesiąc LISTOPAD

1. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.
2. Obrót w prawo w polce.
3. Obrót w lewo w polce.
4. Prezentacja par – utrwalenie

Święto Niepodległości - spotkanie w kąciku regionalnym

Każdy młody Polak zna symbole narodowe. A wszystkiego nauczył się naturalnie w przedszkolu! Dlatego podczas spotkania w kąciku regionalnym dzieci dowiedziały się o powstaniu pierwszej osady polskiej, wysłuchały legendy o białym orle oraz znaczeniu kolorów na naszej fladze. Następnie wyrecytowały wiersz, który zna każdy -  i młody, i stary - zaczynający się słowami: "Kto Ty jesteś? Polak mały...". Utrwaliły także wiadomości o zbliżającym się Święcie Odzyskania Niepodległości.

Dzień Postaci z Bajek i konkurs ,,W świecie bajek''

We wtorek, 5 listopada obchodziliśmy Dzień Postaci z Bajek. To wspaniała okazja do rozwijania zainteresowań czytelniczych ,,Mandarynek''. Rozmawialiśmy więc o naszych ulubionych bohaterach z bajek oraz przedstawialiśmy krótkie scenki dramowe z wykorzystaniem ciekawych rekwizytów. Bawiliśmy się w ,,Uciekającego Kopciuszka'' - musieliśmy wykazać się niezwykłą szybkością. ,,Mandarynki'' brały też udział w konkursie ,,W świecie bajek''. Mogły więc sprawdzić swoją wiedzę o najpopularniejszych dziecięcych bajkach. Zespoły ,,Przyjaciele Kubusia Puchatka'', ,,Smerfy'', ,,Mieszkańcy Krainy Lodu'' oraz ,,Drużyna Strażaka Sama'' poradzili sobie świetnie z pytaniami konkursowymi. Każdy zasłużył więc na pamiątkowy dyplom oraz nagrodę!

"Kubeczkowy zawrót głowy" - zajęcia edukacyjne w grupie "Mandarynek" i "Ananasów"

W piątek w grupie „Mandarynek” i "Ananasów" odbyły się pierwsze w tym roku zajęcia edukacyjne z cyklu „Kodowanie na dywanie”. Podczas popołudniowego spotkania czkało na nas mnóstwo kolorowych kubeczków, z których tworzyliśmy tęczowe piramidy, rytmiczne jesienne szale; układaliśmy ciągi liczbowe, dodawaliśmy, odejmowaliśmy, a przede wszystkim bardzo wesoło się bawiliśmy. Wspólne działania doskonale wpłynęły na rozwój procesów logicznego myślenia, koncentrację uwagi, kształtowanie umiejętności odkodowywania informacji; doskonalenie poprawnego liczenia, jak również  zgodną i owocną współpracę w zespole. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia, podczas których będziemy rozwijać nasze nowe umiejętności!

Wycieczka do Muzeum Historycznego

We wtorek 29 października nasze przedszkolaki wyruszyły na wycieczkę do Muzeum Historycznego w Białymstoku. „Mandarynki” oglądały zabytkowe eksponaty by potem zobaczyć osiemnastowieczny Białystok w czasie swojego największego rozkwitu podczas pokazu multimedialnego. Natomiast „Kokosy” poznały historię Gedymina – założyciela miasta oraz  akcesoria prawdziwego rycerza – elementy zbroi i herbu w odniesieniu do herbu Białegostoku. Była to niezapomniana lekcja historii.

Legendy podlaskie - spotkanie w kąciku regionalnym

W piątek 25 października dwie grupy „Kokosy” i „Mandarynki” spotkały się po raz pierwszy w tym roku szkolnym w „Kąciku regionalnym” utworzonym dzięki owocnej współpracy z naszymi rodzicami. Realizując innowację „Podlasie moje miejsce na ziemi” chcemy zapoznać dzieci z wielokulturowością regionu, zwyczajami ludowymi, tradycjami, legendami, przyrodą i zabytkami naszej „małej ojczyzny”.

Dzień Kundelka

,,Mandarynki" obchodziły dziś Dzień Kundelka. Przypada on w Dniu Ustawy o Ochronie Zwierząt. Przedszkolaki przyniosły więc do przedszkola swoich pluszowych przyjaciół i zdjęcia swoich pupili. Każdy zaprezentował swojego pieska i mógł wyprowadzić go na smyczy. ,,Mandarynki" karmiły swoje pieski i bawiły się z nimi. Dzieci dowiedziały się, jak należy opiekować się zwierzęciem. Układaliśmy także w ,,psich" drużynach puzzle oraz graliśmy w memory, dobierając w pary takie same psy. Każda z drużyn świetnie rozwiązała zadania. Przedszkolaki dobrze wiedzą, że każdy pies - kundelek czy rasowiec zasługuje na naszą miłość!

Cała Polska czyta Dzieciom

W czwartek Mandarynki uczestniczyły w spotkaniu czytelniczym z cyklu "Cała Polska czyta Dzieciom". Bajkę "O kotku, który nie słuchał mamy" przeczytała nam Pani Marta Felińska. Dzieci opowiadały o swoich przeżyciach i zasadach dobrego zachowania. Dziękujemy!

Konkurs plastyczny ,,Wielokulturowy świat''

PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE NR 50 W BIAŁYMSTOKU zaprasza przedszkolaki do udziału w konkursie plastycznym  pt. „Wielokulturowy świat”

Poznajemy owoce

W "Mandarynkach" sezon owocowy trwa. Dzieci poznały już wiele owoców rosnących w naszym kraju a także umieją wskazać, które wymagają do wzrostu terenów tropikalnych. Z Panią Kasią przeprowadziły zabawy badawcze z owocami w roli głównej. Było poznawanie po dotyku, smaku, wzroku i węchu oraz klasyfikowanie pod względem występowania, wielkości i koloru. Na zakończenie zajęć nie mogło odbyć się bez wykonania pysznej, zdrowej owocowej sałatki. Wszystkim baaaardzo się podobało!

Konkurs ,,Genialny Pięciolatek''

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE! Wydawnictwo SYNAPSA ma przyjemność zaprosić wszystkie pięciolatki  uczęszczające do przedszkola do wzięcia udziału w PIĄTEJ, jesiennej edycji Ogólnopolskich Konkursów Przedszkolnych: Genialny pięciolatek który odbędą się w dniach 28 - 30 października 2019 roku.