Grupa III - "Limonki"

Nad Państwa dziećmi czuwają:

Beata Jakończuk - nauczycielka

Marta Brejnak- nauczycielka

Dorota Palkowska- woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach 6.30-16.30

Zapraszamy na konsultacje z nauczycielkami  ( po uprzednim umówieniu się).

ZMIANA!!!

W związku z nieobecnością dwóch nauczycielek , uroczystość z okazji "Święta Babci i Dziadka" zostaje przełożona na dzień 08.02.2019 r. o godz 15.00

Za zmianę organizacji pracy przepraszamy

P. Beata

LUTY

TEMATY REALIZOWANE W LUTYM:

1. BAŚNIE, BAJKI, LEGENDY

2. BALE, BALE W KARNAWALE

3. W DAWNYCH CZASACH

4. WYNALAZKI

UCZYMY SIĘ WIERSZA:

DINOZAURY A. WOJTYŁA

Dinozaury to takie stworzenia,

których już od dawna na świecie nie ma.

Niektóre były duże, wielkości wieżowca,

a inne małe, na przykład jak owca.

Drapieżny tyranozaur był groźny szalenie,

jego się bało każde stworzenie.

Jak szedł, to wokół ziemia drżała,

siał pośród zwierząt strachu bez mała.

Największe były brontozaury chyba,

ich szyje sięgały prawie do nieba.

Skubały listki z koron drzew,

smakował im także mały krzew. (…)

Dinozaury wyginęły miliony lat temu

i do dzisiaj nie wiemy czemu.

Krążą na ten temat różne spekulacje

i do końca nie wiadomo, kto ma rację.

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w lutym:

1. Tinker’ toys- wprowadzenie słownictwa związanego z zabawkami. Wprowadzenie liczenia w zakresie 1-5.

2. Utrwalenie materiału leksykalnego związanego z zabawkami w aktywnościach rytmicznych, ruchowych i manipulacyjnych.

4. Utrwalenie liczebników w zakresie 1-5. It’s late. Zapoznanie z nazwami ubrań w zabawach rozwijających sprawności rozumienia ze słuchu i sprawność mówienia.

4. Aktywne wykorzystanie struktur językowych związanych z ubraniami w oparciu o rymowankę i zabawy aktywizujące modalność ruchową.

W LUTYM:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Wesołe zabawy "Limonek" i "Mandarynek" z Bałwankiem!

Niedawno „Limonki” i "Mandarynki" odwiedził zabawny, śniegowy bałwanek. Miał zieloną czapkę, ciepły szalik i długi, marchewkowy nosek. Nasz przemiły gość przygotował przedszkolakom różne zimowe zadania, z którymi wszystkie dzieci poradziły sobie wręcz wyśmienicie! Spotkanie z bałwankiem było również wspaniałą okazją do  przypomnienia i utrwalenia zasad bezpiecznego zachowywania się podczas zabaw na  podwórku, jak również w trakcie korzystania z komputera. W nagrodę za wspaniałą zabawę nasz śniegowy bałwanek zaprosił wszystkie „Limonki” i "Mandarynki" do obejrzenia bajki o swoich zimowych przygodach.

Uwaga!

W związku z nieobecnością dwóch nauczycielek w grupie III „Limonki” uroczystość z okazji Święta Babci i Dziadka zostaje przełożona na dzień 8 lutego 2019 r. na godzinę 15:00.

Kochamy Cie Kubusiu Puchatku!

Mieszka w Stumilowym Lesie. Choć trochę niezdarny i - jak sam mówi - jest misiem o małym rozumku, kochają go miliony dzieci na całym świecie. 18 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka. Dlatego "Limonki"postanowiły również świętować to oto święto. Na początku dzieci poznały historię pluszowego misia, sylwetkę pisarza Alana Alexandra Milne oraz motywy powstania książki. Następnie przedszkolaki nauczyły się okrzyku:

My się zimy nie boimy:)

Tak się zachmurzyło, słonko się ukryło,
pada, pada, śnieżek biały, dawno go nie było.
Chodźmy na saneczki, chłopcy i dzieweczki,
pojedziemy wszyscy razem z wysokiej góreczki.
Pędzimy, pędzimy, nic się nie boimy,
aż tu nagle bęc na śnieżek i wszyscy leżymy”

My się zimy nie boimy, a właściwie to bardzo się cieszymy, że do nas przyszła i że możemy poszaleć trochę w zimowym ogrodzie przedszkolnym. W dniu dzisiejszym udowodniliśmy, że nawet zimą w ogrodzie przedszkolnym można się świetnie bawić, bawiliśmy się w berka, lepiliśmy igloo a na koniec wspólnymi siłami ulepiliśmy bałwana:). Z czerwonymi noskami i z uśmiechem wróciliśmy do przedszkola:).