Grupa III - "Limonki"

Nad Państwa dziećmi czuwają:

Beata Jakończuk - nauczycielka

Marta Brejnak- nauczycielka

Dorota Palkowska- woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach 6.30-16.30

Zapraszamy na konsultacje z nauczycielkami  ( po uprzednim umówieniu się).

TEMATY REALIZOWANE W GRUDNIU

1. JAK WYGLĄDA PRACA GÓRNIKÓW.

2. KIM BĘDĘ GDY DOROSNĘ?

3. GRUDNIOWE ŻYCZENIA

4. ŚWIĄTECZNE TRADYCJE.

Uczymy się śpiewać kolędę:

Przybieżeli do Betlejem pasterze

grając skocznie Dzieciąteczku na lirze.

Chwała na wysokości, chwała na wysokości,

a pokój na ziemi.

Oddawali swe ukłony w pokorze

Tobie z serca ochotnego, o Boże!

Chwała na wysokości...

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w grudniu:

1. Winter time!. Utrwalenie słownictwa związanego z zimą.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision

W GRUDNIU

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

PIERNICZKI

W naszym przedszkolu trwa kiermasz świąteczny. Limonki przygotowywały sie do niego skrupulatnie dekorując pierniczki świąteczne. To była przednia zabawa. A jaki efekt! Wszystkie pierniczki sprzedały się w pierwszym dniu kiermaszu!

INTERAKTYWNA PODRÓŻ LIMONEK

Niedawno grupa Limonki wraz z Mandarynkami wybrała się w interaktywną podróż do „Krainy Zdrowia”. Była to wspaniała okazja do utrwalenia wiedzy nt. różnorodnych działań dotyczących zdrowego odżywiania oraz potrzeby dostarczania swojemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Limonki i Mandarynki miały możliwość rozpoznawania kształtów wybranych warzyw i owoców, dobierania właściwych kolorów, jak również sprawdzania poprawności swoich wyborów. Na zakończenie obie grupy wykonały pracę plastyczną będącą podsumowaniem wcześniejszych rozważań. Dzięki wspólnym działaniom dzieci uświadomiły sobie, że prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym zdrowie każdego człowieka.

HOSPICJUM TO TEŻ ŻYCIE

27 listopada nasze przedszkole odwiedziła Pani Ewelina Kikolska , która jest koordynatorem wolontariatu i kampanii “Pola Nadziei". Kampania „Pola Nadziei” ma na celu propagowanie wolontariatu, bezinteresownej pomocy nieuleczalnie chorym oraz ich rodzinom. Pani Ewelina pokazała Limonkom bajkę wyjaśniającą w przystępny sposób ideę hospicjum oraz wolontariatu. Opowiedziała też  Limonkom o tym, jak ważna jest dobroć, pomoc chorym. Na koniec dzieci malowały to co utkwiło im w pamięci ze spotkania. Mamy nadzieję że ta wizyta zostawiła ślad w małych serduszkach Limonek.

DZIEŃ POSTACI Z BAJEK

Dzień postaci z bajek obchodzimy 5 listopada. Chociaż w przedszkolu bardzo często goszczą postacie z bajek, Limonki postanowiły w dniu ich święta o nich pamiętać. Słuachały więc bajek i starały sie zapamiętać i wymienić jak najwięcej postaci. Każda Limonka ma swoją ulubioną!

DZIEŃ JEŻA

10 listopada obchodzilismy w naszej grupie Dzień Jeża. Dzieci słuchały ciekawostek o jeżach, poznały zwyczaje tych słodkich zwierzat, ogladały zdjęcia jeży. Wykonały własnoręcznie jeże z papieru.

Wycieczka do kina Forum

W tym tygodniu "Limonki" wraz z innymi przedszkolakami wybrały się na wycieczkę do kina "Forum", naszym celem było uczestnictwo we spektaklu pt.:,,Różnorodność kultur''.  W czasie przedstawienia dzieci poznały kulturę kilku państw europejskich i odkryły co jest najcenniejsze w życiu .

"Szaszłykowy zawrót głowy"

W "Limonkach" odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu innowacji pedagogicznej pt.: "Razem weselej". Tego popołudnia dzieci wraz z Rodzicami i Dziadkami mogli skosztować różnych owoców, wspólnie potańczyć i pośpiewać a na koniec wykonać najpyszniejsze pod słońcem szaszłyki owocowe:) Zapraszamy do galerii zdjęć...