Grupa III - "Limonki"

Nad Państwa dziećmi czuwają:

Beata Jakończuk - nauczycielka

Marta Brejnak- nauczycielka

Dorota Palkowska- woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach 6.30-16.30

Zapraszamy na konsultacje z nauczycielkami  ( po uprzednim umówieniu się).

TEMATY W KWIETNIU:

1.PRACA ROLNIKA.

2.DBAMY O NASZĄ PLANETĘ.

3.TAJEMNICE KSIĄŻEK.

4.WIELKANOC

5.POZNAJEMY RÓŻNE WIELKOŚCI I KSZTAŁTY.

4.ZWIERZĘTA NA WIEJSKIM PODWÓRKU

PIOSENKA: "JECHAŁ WÓZ"

I.Jechał, jechał wóz,

smaczne rzeczy wiózł,

tur, tur, tur, turkotał,

smaczne rzeczy wiózł.

II.Tu marchew czerwona,

kapusta zielona,

rzodkiewek różowe kuleczki,

w złocistym kolorze słonecznik.

Tur, Tur, tur, tur,

Tur, Tur, tur, tur, tur

III.Jechał, jechał wóz,

smaczne rzeczy wiózł,

tur, tur, tur, turkotał,

smaczne rzeczy wiózł.

IV. Tu strąki  fasoli

i bobu do woli,

szpinaku zielona tam góra,

i burak pąsowy jak burak.

JĘZYK ANGIELSKI

Tematy realizowane w kwietniu:

1. Spring Time! . Easter. Wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z wiosna i Świętami Wielkanocnymi

2.  Spring. Easter. Utrwalenie słownictwa związanego z wiosna i Świętami Wielkanocnymi

3.  Bugs in the grass .Zapoznanie z nazwami „robaczków” w zabawach muzyczno- ruchowych i sensorycznych. Rozwijanie sprawności komunikacyjnej

4.  Poszerzanie materiału leksykalnego w oparciu o historyjkę.

W KWIETNIU:

1. Utrwalenie poznanych tańców : samba, rock and roll.

2. Walc angielski – wprowadzenie kroku podstawowego. Rytm ¾ na bazie kroku podstawowego.

3. Walc angielski – utrwalenie kroku podstawowego.

4. Utrwalenie poznanych kroków w walcu angielskim.

Wycieczka do PS 25 na "Pożegnanie zimy"

Limonki bardzo już tęsknią za wiosną. Dlatego wspólnie z przedszkolakami z Przedszkola Samorządowego nr 25 "Kraina Uśmiechu" postanowiły ostatecznie pożegnać zimę. Odwiedziliśmy ich w ich przedszkolu i oglądaliśmy przedstawienie w wykonaniu dzieci. Następnie my daliśmy występ, a potem przyszedł czas na poczęstunek i wspólną zabawę. Pozdrawiamy przedszkolaków z PS 25 i zapraszamy do nas!

WYRÓŻNIENIE LIMONKI W KONKURSIE

Gratulujemy Julii Bieleckiej wyróżnienia w konkursie miejskim "Wielka Brytania oczami dziecka" organizowanym przez Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku!

WITAJ WIOSNO W SZTUCE

Limonki bardzo się cieszą, że już powoli zbliża się wiosna. Dzisiaj szukaliśmy wiosny w sztuce- w malarstwie i muzyce. Najpierw oglądaliśmy dzieła malarzy- Weyssenhoffa, Moneta, Pissarro, Hodlera, przedstawiające wiosnę i szukaliśmy wspólnych dla obrazów kolorów wyrażających wiosnę. Następnie słuchaliśmy utworu "Wiosna " Vivaldiego i opisywaliśmy jego nastrój. Aż wreszcie nadszedł czas aby przejść do własnej twórczej aktywności- w tańcu ze wstążkami interpretowaliśmy utwór Vivaldiego oraz wykonaliśmy piękne wiosenne kwiaty w kompozycji wodnej z bibuły. Wiosno teraz czas na Ciebie, przyjdź!

Dzień dentysty w Limonkach

Limonki wiedzą jak bardzo ważny jest zawód dentysty, potrafią powiedzieć czym zajmuje się dentysta, jakie używa narzędzia i w jaki sposób wykonuje swoja pracę. W dniu dentysty sami zabawilśmy się w dentystów i naprawiliśmy zepsute ząbki!

Miś najlepszy przyjaciel:)

Pluszowe misie to niezastąpieni towarzysze dziecięcych zabaw. Warto jednak pamiętać o tym, że pluszaki mogą odegrać także ważną rolę w wychowaniu dzieci. Dlatego będą idealnym prezentem, z którego ucieszą się dzieci. W postaci pluszowego misia dzieci zyskają nowego przyjaciela – takiego, który ich pocieszy, gdy będą smutne, do którego będzie można się przytulić, gdy mamy nie będzie w pobliżu oraz szepnąć mu na uszko najskrytsze sekrety, bo miś nie zdradzi ich nikomu, dlatego my w "Brzoskwiniowym Raju" postanowiliśmy podarować wszystkim dzieciom takiego Misia-Przyjaciela, "Limonki" były niezwykle szczęśliwe; zobaczmy jak wyglądało zapoznanie naszych Milusińskich

"Limonki" w Krainie Zembolandii

„Limonki” i "Mandarynki" dobrze wiedzą, że należy dbać o swoje ząbki i  często je myć.

"Limonki" zakładają grupowy ogródek

W tym tygodniu rozmawialiśmy na temat ogrodu, roślin w nim uprawianych, jak i ich pielęgnacji. Postanowiliśmy stworzyć namiastkę takiego ogrodu w naszej sali, przygotowaliśmy skrzynki, doniczki z ziemią oraz nasiona fasoli,marchewki,rzeżuchy pietruszki, sałaty oraz cebule do posadzenia.

Nasz absolwent Oskar z wizytą w "Limonkach"

W tym tygodniu odwiedził "Limonki" nasz absolwent i brat Kubusia, Oskar. Nasz gość przeczytał nam jedną ze swoich ulubionych bajek, dzieci z wielkim zainteresowaniem słuchały o losach głównego bohatera. Na koniec "Limonki" podziękowały Oskarkowi pięknie zaśpiewaną piosenką i wspólną zabawą.

W DAWNYCH CZASACH

Jednym z tematów realizowanych w lutym był "W dawnych czasach". Przy tej okazji dzieci poznały troszkę faktów z życia dinozaurów. Dzieci z niewielką pomocą Pań wykonały eksperyment z wybuchającymi wulkanami. Ponadto dowiedziały sie o tym,  jak i gdzie żyli ludzie pierwotni. Uznały, że w jaskiniach musiało być smutno, dlatego przy pomocy własnoręcznie zrobionych farb ( z mąki, wody i barwników spożywczych) podjęły próby wykonania rysunków naskalnych. Nie było to łatwe zadanie. W dawnych czasach nie było lekko!

Eksperymentujemy

Przedszkolaki z natury są bardzo ciekawe świata. Warto więc wykorzystać ich chęć do nauki i zaproponować im przeprowadzenie naukowych eksperymentów. Zamienią się one we wspaniałą zabawę. Dlatego postanowiliśmy i my pobawić się w eksperymentowanie, dzieci dzięki temu poznały budowę wulkanu i dowiedziały się wiele niezwykle ważnych wiadomości.

DZIEŃ KOTA W LIMONKACH

Limonki kochaja koty, dlatego w dniu ich święta cały dzien kręcił sie wokół kotów. Słuchaliśmy ciekawostek o kotach, spiewaliśmy piosenke o kotkach, bawilismy sie w łapanie myszy na czas, a nawet zrobiliśmy własne kotki. To był słodki dzień. Miau!

DAR ZABAWY FROEBLA W LIMONKACH

W trosce o wszechstronny rozwój Państwa dzieci czerpiemy inspiracje z różnych kierunków w pedagogice. W naszej grupie realizujemy elementy pedagogiki Froebla, którego myśl pedagogiczna w ostatnich latach odświeżyła dr Barbara Bilewicz - Kuźnia z Uniwersytetu Marii Curie- Składowskiej w Lublinie, publikując m.in. program wychowania przedszkolnego "Dar zabawy". Z programem zintegrowany jest zestaw pomocy dydaktycznych- Dary, w który nasza sala jest wyposażona ( kącik Froebla). Korzystamy z niego podczas zajęc porannych - Wtorki z Froeblem, ale także dzieci moga korzystac z darów podczas swobodnej zabawy. Bardzo nas to cieszy, że dzieci chetnie, ale i z należytym szacunkiem bawia sie Darami, bo właśnie swobodna zabawa według pomysłu dziecka jest esencja myśli Friedricha Froebla.

100 lecie BIAŁEGOSTOKU W LIMONKACH

19 lutego obchodzilismy setna rocznicę odzyskania niepodległości przez nasze maisto- Białystok. W tym dniu w Limonkach, pani Magda- studentka pedagogiki- zabrała dzieci w podróz o Białymstoku. Dzieci poznały herb naszego miasta , a nawet ułozyły go z puzzli i pokolorowały. Limonki dowiedziały się tez co to znaczy być patriota- pani Magda zagrała i zaśpiewała im o tym piosenkę:)