Grupa III - "Limonki"

Paulina Mażewska - nauczyciel

Paulina Jabłońska - nauczyciel

Zofia Puchalska - woźna oddziałowa

Serdecznie zapraszam wszystkich rodziców na zajęcia otwarte pod tytułem "Coraz bliżej święta", które odbędą się 10.12 (wtorek) o godzinie 15;30.

Paulina Mażewska

GRUDZIEŃ

Tematy kompleksowe:

1. W KOPALNI U GÓRNIKÓW

2. CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA

3. ŚWIĄTECZNY CZAS

4. ŚWIĄTECZNE TRADYCJE

5. POŻEGNANIE STAREGO ROKU

Piosenka do nauki

"Choinka" (sł. i muz. B. Forma)

Pachnąca, zielona
przybyła dziś do nas.
Witamy cię wszyscy,
choinko zielona.
Ref.: Kiedy pierwsza gwiazdka na niebie zaświeci,
kolędę zanucą z rodzicami dzieci.
 Na niej bombki, łańcuch,
malutkie serduszko,
pachnące pierniczki,
i małe jabłuszka.
Ref.: Kiedy pierwsza gwiazdka...

Nasza choineczka
pięknie przystrojona,
kolorowym blaskiem
zamruga dziś do nas.
Ref.: Kiedy pierwsza gwiazdka...

Wiersz do nauki

„Wesoła choinka" T. Kubiak

Na gałązce choinkowej
wiszą dwa jabłuszka.
Przy jabłuszku pierwszym – pajac,
przy drugim – kaczuszka
Pajac biały jest jak piekarz,
mąkę ma na brodzie.
A kaczuszka – złota,
Jakby kąpała się w miodzie.
Pajac tańczy, kaczka kwacze –
posłuchajcie sami.
A zajączek tuż, tuż obok
Rusza wąsikami.

Tematyka zajęć - miesiąc DECEMBER

1.  „Weather” – zapoznanie ze słownictwem związanym  pogodą.
2. „Weather” -utrwalanie słownictwa w zabawach muzyczno-ruchowych.
3. „Merry Christmas” – wprowadzanie słownictwa związanego z zimą i świętami.

Słownictwo kluczowe:
Winter, Snowman, Christmas tree, Santa Claus, presents, Merry Christmas.

Tematyka zajęć - miesiąc GRUDZIEŃ

1. Ukłony – wprowadzenie zasad prawidłowej postawy.
2. Krok ozdobny w polce.
3. Cwał bokiem w polce.
4. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana.

Mikołajki

Dziś w grupie obchodziliśmy Mikołajki i imieniny naszego kolegi Mikołaja. Śpiewaliśmy sto lat i skaldalimy życzenia. W tym dniu słuchaliśmy piosenek o Mikołaju i oglądaliśmy film jak Mikołaj z elfami pakują prezenty. Były także zabawy na sali dla całego przedszkola i oczywiście nie obyło się bez prezentów,które czekały na nas pod choinką. To był dzień pełen wrażeń..szkoda,że tylko raz w roku!!! Dziękujęmy Mikołajowi za prezenty!

Andrzejki w "Limonkach"

Dnia 29 listopada w grupie "Limonki" odbyły się Andrzejki. Dzieci uczestniczyły w różnego rodzaju zabawach i wróżbach. Odbyło się wspólne lanie wosku, przebijanie serca z imionami, czytanie wylosowanych wróżb, a także losowanie przedmiotów, które charakteryzują dany zawód.

Dzień Życzliwości w "Limonkach"

21.11 obchodzony jest "Dzień Życzliwości", "Limonki" w tym dniu przypomniały sobie trzy magiczne słowa "przepraszam, proszę, dziękuję", dzieci wskazywały poprawne i niepoprawne zachowania, a także wykonały własne serduszka, które przykleiły na grupowym kodeksie życzliwości.

Limonki i „Mały Miś w Świecie Wielkiej Literatury

Dzieci z gr. Limonki od października realizują program z misiem Brunem. Miś stale wędruje do domów dzieci. Nasz dzienniczek systematycznie zapełnia się ilustracjami przedstawiającymi przeczytane bajki. Dzieci bardzo lubią jak w przedszkolu odwiedza nas ktoś kto lubi czytać bajki.. tym samym realizując Dzień Seniora do grupy zawitali Dzidkowie Kariny i przeczytali dzieciom bajkę o Złotowłosej. Ale oprócz czytania z misiem, w domu, w przedszkolu dzieciaki włączają się w pomaganie innym dzieciom realizując przy tym moduł „Misiowy Wolonariat”. Przez miesiąc zbierały razem z całą przedszkolną społecznością zabawki, gry i przybory plastyczne dla dzieci ze Szpitala w Białymstoku, które zostaną przekazane chorym dzieciom w Dniu Pluszowego Misia 25 listopada. W grupie pojawił się także Kodeks Praktyk Czytelniczych, który doskonale wyjaśnia dzieciom jak należy prawidłowo korzystać z książek nie tylko w przedszkolu ale i w domu. Pojawiła się także tablica o Prawach Dziecka. Oprócz swoich praw dzieci dowiedziały się, że w życiu należy pełnić także obowiązki. W związku z tym dzieci pełniły dyżury w kącikach w sali. Na znak, że każdy z nas jest wyjątkowy i posiada wyjątkowe imię dzieci nauczyły się rozpoznawać swoje imię wśród innych imion jako wstęp do czytania globalnego.
                            Jak widać „Limonki” nie próżnują i każdego dnia uczą się czegoś nowego!!

"Dzień Jeża" w grupie "Limonek"

"Krótkie nóżki, długi ryjek, ostre kolce ciało kryją..."

Dzień Postaci z Bajek w "Limonkach"

05.11.2018r. jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek. W tym szczególnym dniu "Limonki" musiały wykonać kilka zadań świadczące o znajomości bajek. Nie obyło się także bez wspólnych tańców i śpiewów.