Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

Nagroda dla "Brzoskwinki" w wojewódzkim konkursie plastycznym

Z radością informujemy, że Hania Mucha zdobyła NAGRODĘ w wojewódzkim konkursie plastycznym pt. „Św. Jan Paweł II – przyjaciel dzieci i dorosłych” zorganizowanym przez Przedszkole Samorządowe im. Jana Pawła II w Choroszczy. Główną ideą konkursu  było zainteresowanie przedszkolaków osobą papieża oraz rozwijanie twórczej aktywności dzieci.

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Serdecznie gratulujemy Nicolce Dada z grupy „Brzoskwinki” za zajęcie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Zabytki w moim mieście”, którego organizatorem było Niepubliczne Przedszkole „Bim – Bam – Bino” w Aleksandrowie Kujawskim. Głównym celem konkursu było uwrażliwianie na piękno i architekturę swojego miasta; utożsamianie się ze swoim miastem rodzinnym oraz rozwijanie kreatywności, wyobraźni i wrażliwości artystycznej dzieci w wieku przedszkolnym.

Brzoskwinki na wycieczce w ZOO

24.05.2018r. dzieci z grupy „Brzoskwinki” wybrały się na wycieczkę do Białostockiego Akcentu ZOO. Przed wyjazdem przypomniały sobie  zasady bezpiecznego podróżowania oraz właściwego zachowywania się w miejscu publicznym! Podczas spaceru alejkami Zoo zobaczyliśmy różne gatunki przebywających tam zwierząt i ptaków. Oczywiście najdłużej zatrzymaliśmy się przy wybiegu dla niedźwiedzi. Dzieci reagowały bardzo spontanicznie: od radości i zachwytu do zdziwienia i niepewności. Tym bardziej, że niektóre z nich  po raz pierwszy uczestniczyły w takiej samodzielnej wyprawie z dala od rodziców. Zwieńczeniem naszej wycieczki był mały piknik zorganizowany na pobliskim placu zabaw. Po zjedzeniu ciasteczek i wypiciu herbatki zadowolone, choć nieco zmęczone przedszkolaki wróciły autobusem do „Brzoskwiniowego Raju”!

Brzoskwinki obchodzą "Dzień Dobrych Uczynków"

19 maja obchodzony jest w Polsce Dzień Dobrych Uczynków. Ustanowiono go 10 lat temu z inicjatywy fundacji ARKA. Pomysł, by chociaż jednego dnia w roku popatrzeć bardziej na innych niż na siebie, jest godny pochwały i naśladowania! Nasze „Brzoskwinki” również postanowiły włączyć się w obchody tak wyjątkowego święta. Po długiej debacie doszliśmy do wspólnego wniosku, że fajnie byłoby sprawić jakąś miłą niespodziankę starszym, samotnym osobom zamieszkującym Dom Opieki Społecznej „Kalina” w Suwałkach. W związku z tym, tuż po podwieczorku zabraliśmy się za wykonanie ozdobnych serduszek z życzeniami od wszystkich przedszkolaków. Mamy nadzieję, że właśnie przez tak drobne gesty nasi wychowankowie wykształcą pozytywne postawy wobec osób chorych i cierpiących a w dorosłym życiu będą potrafili dostrzec potrzeby i problemy innych.

Wokół zmysłów... sensoryczny tydzień Brzoskwinek

Cały zeszły tydzień Brzoskwinki poświęciły na zgłębianie zmysłów, które są nieodzowne w poznawaniu i odbiorze świata. Każdego dnia odkrywaliśmy nowy zmysł. Dzieci bacznie obserwowały otoczenie, dostrzegały jaki zmysł jest im potrzebny w jego głębszym poznaniu. Świetnie wymieniały rzeczy, które odbieramy za pomocą węchu, słuchu, smaku, dotyku i wzroku. Chętnie próbowały nowych smaków z zamkniętymi oczami! Same komponowały zdrową owsiankę z wybranymi przez siebie owocami.Ćwiczeń było też sporo: tych równoważnych, rozwijających obustronną koordynację, wzmacniających mięśnie grzbietu, wspomagających odpowiednie napięcie mięśniowe. Dzieci uwrażliwiały zmysł dotyku podczas stemplowania paluszkami, ale też podczas pokonywania ścieżki sensorycznej (ścieżka zrobiona z różnych materiałów; pobudzająca zmysły). Stanowczo mogę stwierdzić, że ścieżka sprawiła najwięcej radości! :) Dzieci chodziły kolejno po piachu, makaronach, fasoli, wacie, korze, a kończyły wilgotnymi drobnymi kamykami. Doznań było co niemiara! Wszystkiego nie udało się sfotografować, ale uwierzcie: to był intensywny tydzień!

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Składamy serdeczne gratulacje dla Emilki Rutkowskiej za zajęcie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Zwiastuny wiosny” zorganizowanym przez Zespół Szkolno – Przedszkolny w Łukowie. Bardzo się cieszymy, że twórczość plastyczna naszej wychowanki została zauważona przez jury i tak wysoko oceniona! Emilko, trzymaj tak dalej!!!

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Z przyjemnością informujemy, że Laura Jaworowicz z grupy „Brzoskwinki” zdobyła I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Autyzm – spójrz inaczej” organizowanym przez Niepubliczne Przedszkole „Kucykowa Kraina” w Kalinówce. Głównym celem konkursu było przybliżenie problematyki autyzmu, tolerancji, empatii oraz pogłębienie wiedzy dzieci, że wśród nich są rówieśnicy zmagający się z zaburzeniem ze spektrum autyzmu.

Zabawy z dawnych lat- III zajęcia otwarte dla dziadków

27 kwietnia dziadkowie z grup I i II już po raz 3 dotarli do nas na cykliczne zajęcia otwarte. Tym razem były to zabawy z dawnych lat. Spotkaliśmy się w bardzo wesołym, stałym już niemal gronie na placu przedszkolnym. Zaczęliśmy od rozgrzewki: piłeczki goniły siebie nawzajem. Potem przeszliśmy do lekkiej rywalizacji: Cytrynki w asyście swoich bliskich stawiały czoła Brzoskwinkom i ich dziadkom. A zadania było bardzo wesołe: dzieci musiały skakać w workach, a także biegać związani nogami z dziadkami bądź rodzicami. Skakaliśmy też na różne strony-wg słów p. Ani. A zakończyliśmy starą zabawą naszego dzieciństwa: szczurem, który kręcił swym długaśnym ogonem! A na pożegnanie pomalowaliśmy sobie kredą-jak za starych, dobrych czasów...

Nagroda dla "Brzoskwinki" w miejskim konkursie literackim

Serdecznie gratulujemy Pawełkowi Jarmińskiemu z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie NAGRODY w rodzinnym konkursie literackim pt. „Polska moją Ojczyzną”, którego organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 4 w Białymstoku. Głównym celem w/w konkursu było rozwijanie zdolności literackich, czytelniczych, poetyckich dzieci i rodziców; pobudzenie wyobraźni i aktywności twórczej oraz  budowanie poczucia dumy z bycia Polakiem.