Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

"CO BABCIA I DZIADEK CZYTALI, KIEDY BYLI MALI?" - SPOTKANIE CZYTELNICZE W BIBLIOTECE

25.01.2019r. "Cytrynki" i "Brzoskwinki" uczestniczyły w bibliotece przedszkolnej w spotkaniu czytelniczym pod hasłem "Co babcia i dziadek czytali, kiedy byli mali?". Na dzieci czekało w bibliotece wiele niespodzianek. Przedszkolaki rozpoznawały bajki, które z pewnością znają ich dziadkowie, rozwiązywały "bajkowe" zagadki obrazkowe, wykonywały zadania z "bajkowej" kostki. Dzieci mogły się poczuć jak na prawdziwym zamku, wczuwając się w role króla i królowej. Dodatkowo obejrzały bajkę o Misiu Uszatku. Było to dobrą okazją do tego, aby zwrócić uwagę najmłodszych na to, że wśród wielu bajek, które oferuje nam współczesny świat, warto wybierać takie, w których nie ma przemocy.

DZIEŃ BABCI I DZIADKA W "BRZOSKWINKACH"

24.01.2019r. w "Brzoskwinkach" obchodziliśmy DZIEŃ BABCI I DZIADKA. Dziadkowie, to osoby niezmiernie ważne w życiu dzieci. Przedszkolaki podczas występu śpiewały, grały na instrumentach, tańczyły z pomponami i recytowały wiersze. Do tej uroczystości przygotowywały się wcześniej przygotowując prezenty. Jeszcze raz dziękujemy naszym BABCIOM I DZIADKOM za wszystko, czym obdarowujecie swoje wnuki: miłość, cierpliwość, czas. Życzymy Państwu wszystkiego co najlepsze!

CZYTELNICZE SPOTKANIE Z ABSOLWENTKĄ NASZEGO PRZEDSZKOLA

23.01.2019r. odwiedziła nas Magda M., która jeszcze całkiem niedawno uczęszczała do naszego przedszkola. Teraz Magda jest uczennicą I klasy i przeczytała samodzielnie naszym "Brzoskwinkom" książkę. Jaj mama – pani Marta, też zapoznała dzieci z wierszem polskiego autora. Były zabawy ze śpiewem, rozwiązywanie zagadek obrazkowych o zwierzętach i słuchanie opowieści na temat tego, jak jest w szkole.

"BRZOSKWINKI" OBCHODZĄ DZIEŃ KUBUSIA PUCHATKA WSPÓLNIE Z DZIADKAMI

18 stycznia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka. "Brzoskwinki" też nie zapomniały o tym święcie. Przedszkolaki miały za zadanie dotrzeć do bajkowego bohatera za pomocą specjalnych kodów. Za każdym razem im się to udawało. Wspólne wykonanie portretu misia też sprawiło dzieciom dużo radości. Dodatkowo w obchody święta włączyli się także dziadkowie Liliany – pani Benia i pan Bogdan. Nasi goście przeczytali dzieciom "Kubusiowe opowieści". Bardzo dziękujemy dziadkom Lili za poświęcony "Brzoskwinkom" czas. Było nam bardzo miło Państwa u nas gościć!

ZAJĘCIA Z RODZICAMI W "BRZOSKWINKACH"

11.01.2019r. w "Brzoskwinkach" odbyły się zajęcia otwarte dla rodziców. Przedszkolaki z rodzicami przekonały się, że mroźna zima nie jest taka straszna. Wspólnie rozgrzewaliśmy się przy dźwiękach harmonijki, wkładaliśmy na siebie zimowe ubrania, przymarzaliśmy do siebie różnymi częściami ciała. Dzieci poradziły sobie z rozwiązaniem zimowych zagadek, przeliczaniem śnieżynek. Graliśmy też na "śnieżnych" bębenkach. Udało się nam odczytać obrazkowy wiersz o zimie. Na koniec czekała na dzieci niespodzianka. "Brzoskwinki" wykonały piankowe bałwanki i sowy.

NAGRODA W MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE PLASTYCZNYM DLA "BRZOSKWINKI"

Miło nam poinformować, iż Paweł O. z grupy "Brzoskwinki" zdobył nagrodę w V Międzynarodowym Konkursie Plastycznym "Las i jego mieszkańcy w oczach dziecka". Organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 83 w Białymstoku. Pawełku serdecznie gratulujemy!!!