Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

"CYTRYNKI" I "BRZOSKWINKI" POZNAJĄ CIEKAWY ZAWÓD

20.02. "Cytrynki" i "Brzoskwinki" odwiedził pan Andrzej, który opowiedział dzieciom o zawodzie stolarza. Nasz gość pokazał narzędzia stolarskie, wyjaśnił do czego służą. Dzieci porównywały narzędzia pana Andrzeja z tymi, które znajdują się w przedszkolnej sali w "kąciku stolarskim". Całe spotkanie rozpoczęliśmy od wysłuchania bajki "Pinokio". Historia o chłopcu z drewna posłużyła nam do zabaw muzycznych. Dzieci grały na drewnianych instrumentach. Wszystkim wyrosły nosy jak w bajce, chociaż przedszkolaki wiedzą o tym, iż nie należy kłamać. Pan Andrzej dostał od nas w prezencie medal. Serdecznie dziękujemy za miłe spotkanie z najmłodszymi.

"BRZOSKWINKI" W ŚWIECIE BAJKI

18.02. "Brzoskwinki" uczestniczyły w kolejnym spotkaniu w przedszkolnej bibliotece. Tym razem nawiązywało ono do wszystkim dobrze znanej bajki pt. "Czerwony Kapturek". Przedszkolaki wysłuchały bajkę, śpiewały o bajkowym wilku, zaś w prowadzącym do domu babci  lesie zbierały kwiaty. Wielką atrakcją było znalezienie w lesie torby z bajkowymi pacynkami. Każde dziecko wybrało z niej swojego ulubionego bohatera i zaprezentowało się przed kolegami i koleżankami. Serdecznie dziękujemy pani Magdzie za ciekawe zajęcia czytelnicze.

CIEKAWE EKSPERYMENTY PLASTYCZNE "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" oglądały ostatnio film edukacyjny na temat tego, w jaki sposób powstaje śnieg. W lesie szukały na białym śniegu śladów zwierząt. W sali przedszkolnej nawiązując do koloru białego - koloru zimy, przeprowadziły eksperymenty z białym jak śnieg mlekiem. Dzieci poznały nową technikę plastyczną – malowanie na mleku. Same barwiły wodę i eksperymentowały kolorami, rysując wzory według własnego pomysłu. Mogły zaobserwować, jak kolorowa woda zachowuje się na płynie do mycia naczyń i na oleju dolanym do mleka. To było ciekawe doświadczenie. Każde dziecko było pod wielkim wrażeniem powstających kolorów i wzorów.

CIĄG DALSZY PLASTYCZNYCH ZABAW "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" nawiązując do białej zimy, bawiły się malując wzory na mleku. Tak im się to spodobało, że postanowiliśmy kontynuować nasze plastyczne działania. Zajęcia zaczęliśmy od rozpoznawania produktów w kolorze białym, które można znaleźć w każdej kuchni. Jak się okazało jest ich całkiem sporo. Tym razem przedszkolaki rysowały palcami obrazki na soli kuchennej i mące. Zabawa była wyśmienita!

"BRZOSKWINKI" UTRWALAJĄ ZASADY BEZPIECZEŃSTWA NA DRODZE

05.02.2019r. "Brzoskwinki" odwiedził pan Dawid – instruktor nauki jazdy. Było to dobrą okazją do tego, aby przypomnieć sobie o ważnych zasadach bezpieczeństwa. Nasz gość mówił dzieciom o takich zasadach, jak: zapinanie pasów w samochodzie, jazda w fotelikach, używanie kasków podczas jazdy rowerem czy noszenie odblasków.

"Zimo, baw się z nami"

W tym tygodniu mieliśmy piękną zimową pogodę. "Brzoskwinki" ubrały się ciepło i wyszły do przedszkolnego ogrodu. Wszyscy zamienili się w małych artystów dekorując śnieg kolorowymi farbami. "Brzoskwinkom" to zajęcie się bardzo podobało, na pewno je powtórzymy.