Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

SERDECZNIE ZAPRASZAMY RODZICÓW

NASZYCH "BRZOSKWINEK"

na uroczyste

"Pasowanie na przedszkolaka",

które odbędzie się

19.10.2018r. o godz. 10.00

(na sali gimnastycznej).

PAŹDZIERNIK

1. JESIENNE OWOCE

2. JESIENNE WARZYWA

3. SKARBY JESIENI

4. LAS JESIENIĄ

Piosenka do nauki

"Małe czerwone jabłuszko" (Danuta Jagiełło, Karol Jagiełł)

1. Małe czerwone jabłuszko tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Za rączki się trzymają  i wkoło obracają. (×2)

2. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Jabłuszko podskakuje,  a gruszka przytupuje. (×2)

3. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: W rączki klaszcze jabłuszko  razem z dojrzałą gruszką. (×2)

4. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Biegną sobie dokoła,  jabłuszko gruszkę woła. (×2)

Wiersz do nauki

"Dzielny przedszkolak"

Ja przedszkolak dzielny

jestem zawsze uśmiechnięty.

Słucham swoje panie

i zjadam całe śniadanie.

Grzecznie się bawię,

pilnie się uczę,

a mamy i taty nigdy nie smucę.

Kropka, kropka, kreska, kreska,

okrągłe kółeczko.

Uśmiechnięte mamy buzie,

jak żółte słoneczko.

JĘZYK ANGIELSKI W PAŹDZIERNIKU:

1. The Autumn Project- wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z jesienią.

2. Autumn Time- utrwalenie słownictwa związanego z jesienią w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

3. Fruit salad! Zapoznanie z nazwami owoców.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o historyjkę

5. Revision.

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

Nagroda dla "Brzoskwinki" w wojewódzkim konkursie plastycznym

18 kwietnia 2018 r. w Przedszkolu Samorządowym nr 58 w Białymstoku odbyło się uroczyste podsumowanie wojewódzkiego konkursu plastycznego pt. „Przygody Tymoteusza Rymcimci” połączone z wręczeniem pamiątkowych dyplomów, nagród i wyróżnień. Bardzo się cieszymy, że jedną z głównych nagród otrzymał nasz wychowanek – Paweł Jarmiński!

ŚWIĘTO ZIEMI w "Brzoskwinkach"

22 kwietnia cały świat obchodzi uroczyście Święto Ziemi. W tym ważnym dniu powinniśmy wszyscy pomyśleć o planecie,

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Wielkie gratulacje Martynce Kryńskiej z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Dzień Św. Patryka” zorganizowanym przez Przedszkole Publiczne nr 5 im. dr. Gustawa Studnickiego w Wadowicach. Główną ideą w/w konkursu było wzbogacanie wiadomości przedszkolaków dotyczących innych krajów europejskich, poznanie ich kultury, tradycji i symboli narodowych oraz rozwijanie kreatywności dzieci poprzez twórczość plastyczną. Bardzo cieszymy się z sukcesu Martynki i składamy serdeczne gratulacje!!!

Wyruszamy do "Krainy Bajek"

Niedawno grupę „Brzoskwinki” odwiedził  niezwykle sympatyczny tatuś Hani Muchy. Nasz gość  przeczytał nam dwie przepiękne bajki pt. „Trzy świnki” i „Szopięta” . Dzieci dowiedziały się, że ciężka, wytrwała  praca  zawsze się opłaca i przynosi wszystkim korzyści. Mamy nadzieję, że będą o tym pamiętały a mądrości płynące z książek stosowały w codziennym życiu. Serdecznie dziękujemy tatusiowi Hani za kolejną wspaniałą przygodę w „Krainie Bajek” i poświęcenie swojego czasu naszym wychowankom!!!

Nagroda dla "Brzoskwinki" w miejskim konkursie plastycznym

Bardzo się cieszymy, że Emilka Rutkowska z grupy „Brzoskwinki” zdobyła jedną z głównych nagród w IX edycji miejskiego konkursu plastycznego pt. „Żegnaj Zimo – Witaj Wiosno”. Głównym organizatorem w/w konkursu była Szkoła Podstawowa nr 7 im. Hugona Kołłątaja  w Białymstoku.

Wizyta p. Marysi

Cały obecny tydzień wszystkie grupy przedszkolne poświęcają tematyce piesków. Brzoskwinki również rozmawiają o naszych kudłatych ulubieńcach. W tak zapracowanym dniu znalazła dla nas czas p. Marysia, która na co dzień przygotowuje dla nas posiłki-dziś p. Marysia postanowiła przybliżyć nam opowieść o pewnym nietypowym psiaku... "Psotny piesek" to opowieść o niesfornym kudłaczu, który strasznie psocił- jak to szczeniak. Dzieci uważnie słuchały, zapamiętywały co robił piesek, wskazywały jego niezbyt dobre zachowania, a także wyrażały swoje zdanie oceniając postępowanie psiaka. Po tak wytężonej pracy umysłowej przystąpiliśmy do zabawy ruchowej: tym razem to my robiliśmy chętnym "psiakom" żarty: chowaliśmy im kość. Ale trochę pomagaliśmy, mówiąc "ciepło-zimno" :) wszystkie "pieski" świetnie odnalazły zgubę-nie wiadomo czy z pomocą naszych wskazówek czy wspaniałych psich nosków... :)

Rozstrzygnięcie konkursu technicznego "Zabawki z dawnych lat"

W tym roku po raz pierwszy zorganizowany został konkurs techniczny pt. "Zabawki z dawnych lat". Zadaniem uczestników było wykonanie własnoręczne lub z pomocą dziadków / nauczycieli zabawki, która służyła do zabawy w dawnych czasach. Na konkurs wpłynęło ogółem 19 prac, z czego 2 podwójne. Wszyscy uczestnicy wykazali się przeogromną inwencją i kreatywności! Prace to prawdziwe dzieła sztuki: estetycznie wykonane, przemyślane, dopracowane. Jury miało bardzo duże problemy z wytypowaniem zwycięzcy, dlatego też wyłoniono 3 równorzędne nagrody, a także 3 wyróżnienia.
Wszystkim uczestnikom serdecznie GRATULUJĘ!!

I MIEJSCE "Brzoskwinki" w międzynarodowym konkursie!

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Martynka Kryńska z grupy „Brzoskwinki” zdobyła I MIEJSCE w międzynarodowym konkursie plastycznym pt. „St. Patrick’s Day", którego organizatorem było Przedszkole nr 5 w Mysłowicach. Bardzo jesteśmy dumni z tak wielkiego osiągnięcia naszej wychowanki i składamy serdeczne gratulacje!!!

"Urodziny Marchewki" u "Brzoskwinek"

Dzisiaj  cała  nasza  sala  zamieniła  się  w  „Marchewkową  Krainę”. Chociaż  ten  dzień  nie  był w  kalendarzu  zaznaczony  na  pomarańczowo, to  dla  nas  będzie  na  długo  kojarzył  się  wyłącznie  z  tym  kolorem. Aby uczcić „Święto Marchewki” - „Brzoskwinki” zmagały się z różnymi trudnymi zadaniami przygotowanymi przez zajączka „Kicusia”. Wspólnymi siłami udało nam się ugotować pyszną, jarzynową zupę; posegregować według wielkości dorodne marchewki; rozpoznać za pomocą dotyku i smaku różne warzywa i owoce; wytropić najdłuższy, marchewkowy nosek oraz ułożyć zdrowy jadłospis dla urodzinowych gości. Na  zakończeniu  naszego  pomarańczowego  święta wszyscy  degustowaliśmy  chrupiące, marchewkowe stworki  i  wesoło  bawiliśmy  się  na  przyjęciu  urodzinowym  u  marchewkowej  księżniczki.

II MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Serdecznie gratulujemy Ani Klimczuk z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie II MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Bajkowa postać w lodowej krainie”, którego organizatorem było Publiczne Przedszkole nr 10 im. Kubusia Puchatka w Ostrowie Wielkopolskim. Na w/w konkurs wpłynęło 160 prac z przedszkoli z całego kraju, z pośród  których komisja konkursowa przyznała trzy nagrody główne. Bardzo się cieszymy, że wśród tak nielicznych zwycięzców znalazła się nasza wychowanka. Aneczko dalej rozwijaj swój talent i zdobywaj kolejne nagrody!!!