Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

Wyróżnienie dla "Brzoskwinki" w ogólnopolskim konkursie

Z wielką przyjemnością informujemy, że Hania G-L.z grupy "Brzoskwinki" zdobyła wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Bocian w literaturze dziecięcej”, którego organizatorem było Przedszkole nr 3 w Bieruniu.

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Wielkie gratulacje dla Nicolki D. z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Maluchy, średniaki i starszaki to bezpieczne przedszkolaki”. Organizatorem konkursu było Przedszkole Publiczne nr 19 z Oddziałami Integracyjnymi w Radomiu.

III MIEJSCE w miejskim konkursie plastycznym dla "Brzoskwinki"

W kwietniu obchodzony był Światowy Dzień Wiedzy na temat Autyzmu. Świadomość społeczeństwa na temat tego zaburzenia niestety nadal jest niewystarczająca, a brak wiedzy wpływa na niezrozumiałe reakcje ludzi w codziennych sytuacjach. Dlatego też Niepubliczne Przedszkole Terapeutyczne „Przyjazny Domek” w Białymstoku zorganizowało dla dzieci w wieku przedszkolnym  konkurs plastyczny pod hasłem Widzę świat na niebiesko”. Jego celem była integracja dzieci  ze spektrum autyzmu z ich rówieśnikami, zwrócenie uwagi społeczeństwa na problemy i potrzeby osób z autyzmem, zwiększenie świadomości na temat autyzmu a także - rozbudzanie i kształtowanie wyobraźni plastycznej dziecka.

I MIEJSCE w miejskim konkursie plastycznym dla "Brzoskwinki"

Serdecznie gratulujemy Hani M. z grupy „Brzoskwinki”  za zajęcie I miejsca w miejskim konkursie plastycznym pt. „Zwierzęta chronione w Polsce”, którego głównym organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 50 w Białymstoku.

Warzywna podróż

W tym tygodniu Brzoskwinki rozmawiają o środkach transportu, w związku z tym, postanowiliśmy przygotować smaczny i zdrowy pociąg. Dzieci bardzo skupiły się na swojej pracy. Niemal wszystko zrobiły samodzielnie. I świetnie sobie z tym poradziły!

Nagroda dla "Brzoskwinki" w wojewódzkim konkursie

Miło jest nam poinformować, że Martynka Kryńska z grupy „Brzoskwinki”  otrzymała główną nagrodę w XI edycji wojewódzkiego  konkursu plastycznego pt. „Patriotyczna rodzina” pod honorowym patronatem J.E. Arcybiskupa Metropolity Białostockiego, Podlaskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Miasta Białegostoku. Głównym organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 30        im. Św. Jana Pawła II „Radosne” w Białymstoku.

"Brzoskwinki" czytają w plenerze!

Niedawno wszystkie „Brzoskwinki” wybrały się na wycieczkę do pobliskiego lasu aby poczytać na łonie natury ulubione bajki i wiersze znanych poetów i pisarzy. Takie spotkanie w plenerze okazało się wspaniałym pomysłem na uczczenie obchodów „Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom”. „Brzoskwinkom” najbardziej podobała się opowieść o „Złotowłosej i trzech niedźwiadkach”. Po uważnym wysłuchaniu utworu doskonaliły umiejętność  określania wielkości różnych przedmiotów i przyporządkowywania ich do właściwych bohaterów bajki. Spisały się znakomicie! Po dobrze wypełnionym zadaniu zasłużyły na „mały piknik” z ciasteczkami, paluszkami i jogurtami przyniesionymi z domu. Ten dzień z pewnością na długo zagości w naszej pamięci, ponieważ w przyjemny sposób przyczynił się do zaszczepienia czytelnictwa wśród naszych przedszkolaków!

"Brzoskwinka" na scenie Opery i Filharmonii Podlaskiej

We wtorek, 5 czerwca w Operze i Filharmonii Podlaskiej została zainaugurowana kolejna edycja Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom, którego pomysłodawcą jest fundacja "ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom". Goście Honorowi – Prezydent Miasta Białegostoku, przedstawiciele białostockich urzędów, Komendant Straży Miejskiej, Komendant Wojewódzkiej Policji w Białymstoku, Komendant Miejski Policji w Białymstoku, Komendanci i przedstawiciele innych służb mundurowych, mediów, współorganizatorzy i partnerzy akcji czytali wybrane fragmenty literackie.

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Wielkie gratulacje dla Laury Jaworowicz z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastyczno - patriotycznym pt. KOCHAM CIĘ POLSKO!zorganizowanym przez Oddziały przedszkolne przy Zespole Szkół w Malawie. Głównym celem konkursu było promowanie wśród dzieci  idei patriotyzmu, kształtowanie poczucia świadomości narodowej i szacunku wobec własnego państwa.

"Brzoskwinki" organizują akcję "Dzieci - Dzieciom!"

Niedawno obchodziliśmy „Dzień Dziecka”. Z tej okazji „Brzoskwinki” postanowiły sprawić miłą niespodziankę swoim rówieśnikom uczęszczającym do świetlicy socjoterapeutycznej w Białymstoku. W porozumieniu ze swoimi rodzicami i dziadkami przyniosły do przedszkola zdumiewającą ilość puzzli, gier i książek, które wspólnie zapakowały do wielkiego kartonu, aby służyły innym dzieciom. Bardzo się cieszymy, że już w tak małych serduszkach tkwi tak wiele dobroci i chęci do niesienia pomocy drugiemu człowiekowi!