Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

"BRZOSKWINKA" NAGRODZONA W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE PLASTYCZNYM

Miło nam poinformować, iż Igor Awramiuk zdobył nagrodę w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Utwory Jana Brzechwy w dziecięcej wyobraźni". Organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 49 w Białymstoku. Na konkurs wpłynęło 130 prac z 67 placówek oświatowych. Serdecznie gratulujemy Igorowi sukcesu!!!

ZAJĘCIA PROFILAKTYCZNE W "BRZOSKWINKACH"

22 marca "Brzoskwinki" uczestniczyły w zajęciach profilaktycznych dotyczących higieny jamy ustnej. Prowadzone były one przez przedstawiciela Fundacji Wiewiórki Julki. Dzieci dowiedziały się, jak dbać o zęby (prawidłowe szczotkowanie, wymiana szczoteczki). Z pewnością tego typu spotkania, wpływają na kształtowanie prawidłowych nawyków higienicznych wśród najmłodszych.

OBCHODY "ŚWIATOWEGO DNIA WODY"

W piątek obchodziliśmy "Światowy Dzień Wody". Nazywaliśmy morskie stworzenia, słuchaliśmy jak szumią muszle morskie a następnie układaliśmy je na niebieskiej wodzie. To święto było pretekstem do tego, aby porozmawiać na temat znaczenia wody w życiu ludzi, zwierząt i roślin. Przedszkolaki mówiły dlaczego i w jaki sposób należy dbać (oszczędzać) o wodę. Postanowiliśmy w tym dniu przeprowadzić muzyczny eksperyment z wodą w roli głównej. Jakież było zdziwienie dzieci, gdy pani zagrała na słoikach z kolorową wodą "Wlazł kotek na płotek" czy "Panie Janie". Wspólnie śpiewaliśmy przy dźwiękach "muzycznych słoików" sylaby, znane rymowanki. Ta zabawa tak się spodobała "Brzoskwinkom", że do pięciu dźwięków dodaliśmy jeszcze 3 i tak śpiewaliśmy melodię całej gamy. Własne improwizacje muzyczne oklaskiwane były po każdorazowym występie najmłodszych. Brawo!!!

"BRZOSKWINKOWY" DZIEŃ SZCZĘŚCIA

20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia. W związku z tym w "Brzoskwinkach" od rana można było spotkać klauna, który od dawien dawna na twarzach dzieci wywołuje uśmiech. Już przed śniadaniem witaliśmy się z nim przy wesołej muzyce. Ten dzień był pretekstem, aby porozmawiać na temat tego, kiedy dzieci czują się szczęśliwe. W ich odpowiedziach bardzo często powtarzały się dwa wyrazy (mama, tato). Przedszkolaki próbowały nazwać emocje (szczęście, radość, strach, smutek) przedstawione na obrazkach i przyporządkowywały do nich uśmiechnięte bądź smutne buzie. Na koniec wszyscy wykonaliśmy wspólną pracę plastyczną oczywiście z uśmiechem w roli głównej.

"W MARCU JAK W GARNCU"

W poprzednim tygodniu w grupie „Brzoskwinek” była realizowana tematyka tygodniowa „W marcu jak w garncu”. Dzieci w ciekawy sposób dowiedziały się co oznacza to powiedzenie. Z zaciekawieniem oglądały przygotowaną prezentację. Eksperymenty z wodą były świetną zabawą, ale także nauką.

"BRZOSKWINKI" ZAKŁADAJĄ ZIELONY KĄCIK

Przedszkolaki bawiły się ostatnio w ogrodników. Rozmawiały na temat tego, co jest potrzebne do wzrostu roślin. Po wspólnych ustaleniach, podlewały kwiaty znajdujące się w "kąciku przyrody". Miały okazję oglądać cebule o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Zobaczyły w jaki sposób sadzi się w ziemi cebulę i sieje sałatę. Na koniec każde dziecko umieściło swoją cebulę w słoiku wypełnionym wodą. Teraz tylko patrzeć, jak w naszej sali się zazieleni!

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PISARZY - OBCHODY ŚWIĘTA WSPÓLNIE Z MAMĄ "BRZOSKWINKI"

3 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pisarzy. W związku z tym obchody tego święta rozpoczęliśmy od spotkania z mamą Kuby – panią Ewą. Mama naszej "Brzoskwinki" przeczytała dzieciom utwór pt. "Inna bajka o kaczuszce". Przedszkolaki zobaczyły, w jaki sposób w dawnych czasach pisano książki. Dowiedziały się co to jest atrament, czy też maszyna do pisania. Bawiliśmy się do wyciszanki – rymowanki, która została ułożona na konkurs literacki, w którym wzięli udział nauczyciele z naszego przedszkola. Serdecznie dziękujemy pani Ewie za wspólnie spędzony z nami czas!

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ RÓŻNE RODZAJE SKLEPÓW

W poprzednim tygodniu „Brzoskwinki” poznały różne rodzaje sklepów. W przyjemny sposób dzieci dowiedziały się gdzie można kupić dany produkt. Wspólna zabawa w sklep umożliwiła dzieciom zapoznanie się z banknotami oraz monetami.