Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

SERDECZNIE ZAPRASZAMY RODZICÓW

NASZYCH "BRZOSKWINEK"

na uroczyste

"Pasowanie na przedszkolaka",

które odbędzie się

19.10.2018r. o godz. 10.00

(na sali gimnastycznej).

PAŹDZIERNIK

1. JESIENNE OWOCE

2. JESIENNE WARZYWA

3. SKARBY JESIENI

4. LAS JESIENIĄ

Piosenka do nauki

"Małe czerwone jabłuszko" (Danuta Jagiełło, Karol Jagiełł)

1. Małe czerwone jabłuszko tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Za rączki się trzymają  i wkoło obracają. (×2)

2. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Jabłuszko podskakuje,  a gruszka przytupuje. (×2)

3. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: W rączki klaszcze jabłuszko  razem z dojrzałą gruszką. (×2)

4. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Biegną sobie dokoła,  jabłuszko gruszkę woła. (×2)

Wiersz do nauki

"Dzielny przedszkolak"

Ja przedszkolak dzielny

jestem zawsze uśmiechnięty.

Słucham swoje panie

i zjadam całe śniadanie.

Grzecznie się bawię,

pilnie się uczę,

a mamy i taty nigdy nie smucę.

Kropka, kropka, kreska, kreska,

okrągłe kółeczko.

Uśmiechnięte mamy buzie,

jak żółte słoneczko.

JĘZYK ANGIELSKI W PAŹDZIERNIKU:

1. The Autumn Project- wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z jesienią.

2. Autumn Time- utrwalenie słownictwa związanego z jesienią w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

3. Fruit salad! Zapoznanie z nazwami owoców.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o historyjkę

5. Revision.

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

Wyróżnienie dla "Brzoskwinki" w ogólnopolskim konkursie

Z wielką przyjemnością informujemy, że Hania G-L.z grupy "Brzoskwinki" zdobyła wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Bocian w literaturze dziecięcej”, którego organizatorem było Przedszkole nr 3 w Bieruniu.

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Wielkie gratulacje dla Nicolki D. z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Maluchy, średniaki i starszaki to bezpieczne przedszkolaki”. Organizatorem konkursu było Przedszkole Publiczne nr 19 z Oddziałami Integracyjnymi w Radomiu.

III MIEJSCE w miejskim konkursie plastycznym dla "Brzoskwinki"

W kwietniu obchodzony był Światowy Dzień Wiedzy na temat Autyzmu. Świadomość społeczeństwa na temat tego zaburzenia niestety nadal jest niewystarczająca, a brak wiedzy wpływa na niezrozumiałe reakcje ludzi w codziennych sytuacjach. Dlatego też Niepubliczne Przedszkole Terapeutyczne „Przyjazny Domek” w Białymstoku zorganizowało dla dzieci w wieku przedszkolnym  konkurs plastyczny pod hasłem Widzę świat na niebiesko”. Jego celem była integracja dzieci  ze spektrum autyzmu z ich rówieśnikami, zwrócenie uwagi społeczeństwa na problemy i potrzeby osób z autyzmem, zwiększenie świadomości na temat autyzmu a także - rozbudzanie i kształtowanie wyobraźni plastycznej dziecka.

I MIEJSCE w miejskim konkursie plastycznym dla "Brzoskwinki"

Serdecznie gratulujemy Hani M. z grupy „Brzoskwinki”  za zajęcie I miejsca w miejskim konkursie plastycznym pt. „Zwierzęta chronione w Polsce”, którego głównym organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 50 w Białymstoku.

Warzywna podróż

W tym tygodniu Brzoskwinki rozmawiają o środkach transportu, w związku z tym, postanowiliśmy przygotować smaczny i zdrowy pociąg. Dzieci bardzo skupiły się na swojej pracy. Niemal wszystko zrobiły samodzielnie. I świetnie sobie z tym poradziły!

Nagroda dla "Brzoskwinki" w wojewódzkim konkursie

Miło jest nam poinformować, że Martynka Kryńska z grupy „Brzoskwinki”  otrzymała główną nagrodę w XI edycji wojewódzkiego  konkursu plastycznego pt. „Patriotyczna rodzina” pod honorowym patronatem J.E. Arcybiskupa Metropolity Białostockiego, Podlaskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Miasta Białegostoku. Głównym organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 30        im. Św. Jana Pawła II „Radosne” w Białymstoku.

"Brzoskwinki" czytają w plenerze!

Niedawno wszystkie „Brzoskwinki” wybrały się na wycieczkę do pobliskiego lasu aby poczytać na łonie natury ulubione bajki i wiersze znanych poetów i pisarzy. Takie spotkanie w plenerze okazało się wspaniałym pomysłem na uczczenie obchodów „Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom”. „Brzoskwinkom” najbardziej podobała się opowieść o „Złotowłosej i trzech niedźwiadkach”. Po uważnym wysłuchaniu utworu doskonaliły umiejętność  określania wielkości różnych przedmiotów i przyporządkowywania ich do właściwych bohaterów bajki. Spisały się znakomicie! Po dobrze wypełnionym zadaniu zasłużyły na „mały piknik” z ciasteczkami, paluszkami i jogurtami przyniesionymi z domu. Ten dzień z pewnością na długo zagości w naszej pamięci, ponieważ w przyjemny sposób przyczynił się do zaszczepienia czytelnictwa wśród naszych przedszkolaków!

"Brzoskwinka" na scenie Opery i Filharmonii Podlaskiej

We wtorek, 5 czerwca w Operze i Filharmonii Podlaskiej została zainaugurowana kolejna edycja Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom, którego pomysłodawcą jest fundacja "ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom". Goście Honorowi – Prezydent Miasta Białegostoku, przedstawiciele białostockich urzędów, Komendant Straży Miejskiej, Komendant Wojewódzkiej Policji w Białymstoku, Komendant Miejski Policji w Białymstoku, Komendanci i przedstawiciele innych służb mundurowych, mediów, współorganizatorzy i partnerzy akcji czytali wybrane fragmenty literackie.

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Wielkie gratulacje dla Laury Jaworowicz z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastyczno - patriotycznym pt. KOCHAM CIĘ POLSKO!zorganizowanym przez Oddziały przedszkolne przy Zespole Szkół w Malawie. Głównym celem konkursu było promowanie wśród dzieci  idei patriotyzmu, kształtowanie poczucia świadomości narodowej i szacunku wobec własnego państwa.

"Brzoskwinki" organizują akcję "Dzieci - Dzieciom!"

Niedawno obchodziliśmy „Dzień Dziecka”. Z tej okazji „Brzoskwinki” postanowiły sprawić miłą niespodziankę swoim rówieśnikom uczęszczającym do świetlicy socjoterapeutycznej w Białymstoku. W porozumieniu ze swoimi rodzicami i dziadkami przyniosły do przedszkola zdumiewającą ilość puzzli, gier i książek, które wspólnie zapakowały do wielkiego kartonu, aby służyły innym dzieciom. Bardzo się cieszymy, że już w tak małych serduszkach tkwi tak wiele dobroci i chęci do niesienia pomocy drugiemu człowiekowi!