Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

LUTY

1. BEZPIECZNE  ZABAWY  ZIMĄ

2. IDZIEMY DO FRZYJERA

3. W  KRAINIE  BAJKI  I  BAŚNI

4. POZNAJEMY RÓŻNE SKLEPY

Piosenka do nauki

"Idziemy na zakupy"

1. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka misia.

2. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka laleczkę.

3. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka piłeczkę.

Wiersz do nauki

"KTO TO?" (Hanna Ożogowska)

Na podwórku już od rana
dziwny gość zawitał.
Nie rusza się, nic nie mówi,
o nic nie pyta.

Twarz okrągła, nos - kartofel,
oczy - dwa węgielki,
szyi nie ma,
nóg nie widać,
a jak beczka wielki.

Koszyk stary jak kapelusz
ma na czubku głowy.
Któż to taki? Czy już wiecie?
To bałwan śniegowy.

JĘZYK ANGIELSKI W LUTYM:

1. Wprowadzenie i aktywizacja liczb w zakresie 1-3 w zabawach muzyczno- ruchowych.

2. Wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami.

3. The magic wand. Utrwalenie materiału leksykalnego i wprowadzenie do tematu ubrań.

4. Poszerzenie i utrwalenie słownictwa w oparciu o zabawy TPR i manipulacyjne.

W lutym:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

"BRZOSKWINKI" W ŚWIĄTECZNYM NASTROJU

„Brzoskwinki” w tym tygodniu mogły poczuć nastrój zbliżających się świąt. Z masy solnej powstały piękne ozdoby na choinkę. Dzieci dekorowały pierniki, które później ze smakiem zjadły. Wspólne słuchanie oraz śpiewanie kolęd umilił nam ten czas.

"BRZOSKIWNKI" ODWIEDZIŁY UCZENNICE KIERUNKU HIGIENISTKA STOMATOLOGICZNA

W poniedziałek (17.12) „BrzoskwinKI” odwiedziły uczennice kierunku higienistka stomatologiczna z Centrum Zawodów Medycznych i Społecznych-Szkoła Policealna Województwa Podlaskiego w Białymstoku. Pod kierunkiem mgr Ewy Kozłowskiej przeprowadziły ciekawe zajęcia dotyczące dbania o higienę jamy ustnej. Dzieci dowiedziały się na czym polega praca dentysty, a także jak prawidłowo należy myć zęby.

W ŚWIĄTECZNYM NASTROJU

Któż z dorosłych nie pamięta czasów wpatrywania się w choinkę ze świecącymi lampkami? To miłe uczucie panowało w "Brzoskwinkach" podczas słuchania bajki pt. "Historia o aniołku i bożonarodzeniowej gwiazdce", czytanej prze mamę Zosi i Martynki. Przy zgaszonym świetle słuchanie bajek wydaje się naprawdę magiczne. Dzieci zaprosiły naszego gościa do wspólnej zabawy o Mikołaju, było też kolorowanie obrazków z Mikołajem, na którego wszyscy czekamy. Dziękujemy serdecznie pani Emilii za to, że w tym przedświątecznym okresie znalazła dla naszych "Brzoskwinek" czas.

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ CIEKAWE TECHNIKI PLASTYCZNE

"Brzoskwinki" przy okazji realizowania tematyki tygodniowej ("Przygotowanie zwierząt do zimy") poznały ciekawe techniki plastyczne. Dzieci malowały przy użyciu gąbek jeża pod liśćmi. Miały też okazję wykonać pachnące obrazki (misia wśród drzew), czyli obrazki sypane przyprawami, znajdującymi się w każdej kuchni. Nowością dla dzieci było także malowanie wałkiem. "Brzoskwinki" tą metodą przygotowały podkłady do świątecznych prac plastycznych, które będziemy wykonywać w przyszłym tygodniu. Wszak święta już tuż, tuż.

NAGRODA DLA "BRZOSKWINKI"

Miło nam poinformować, iż Igor A. zdobył nagrodę w X edycji wojewódzkiego konkursu plastycznego pt. "Podróże po Podlasiu". Organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 79 w Białymstoku. Igor - brawo!!!

"WITAJCIE W NASZEJ BAJCE" - ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU LITERACKIEGO

W grupie II realizowany jest program "Zaczarowany świat książek", mający na celu rozwijanie zainteresowań czytelniczych.     W związku z tym zorganizowany został literacki konkurs rodzinny pod hasłem "Z bajką na wesoło". Zadaniem uczestników konkursu było ułożenie wiersza o bohaterach bajkowych. W konkursie wzięli udział:

MIKOŁAJKOWA WIZYTA W "BRZOSKWINKACH"

6 grudnia odwiedził nas tato Kuby. Pan Radosław przeczytał dzieciom bajkę z książki "Magiczny świat" o zabawkach, które wyruszyły na poszukiwania Mikołaja. Jak przystało na ten dzień, nasz gość wystąpił w czerwonej czapce.  Dzieci dziękując za wizytę zaśpiewały wszystkie razem piosenkę o Mikołaju i wręczyły tradycyjnie już medal. Serdecznie dziękujemy tacie Kuby za czas poświęcony "Brzoskwinkom".

GRATULUJEMY "BRZOSKWINCE"

Miło nam poinformować, iż Igor A. zdobył I miejsce w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Kot w butach w podróży po Polsce". Organizatorem konkursu było Przedszkole nr 143 w Warszawie. Serdecznie gratulujemy takiego sukcesu!

"BRZOSKWINKI" MAŁYMI ARTYSTAMI

"Przedszkolak – mały artysta" – tak brzmi kierunek pracy na rok szkolny 2018/2019 w naszej placówce. Można powiedzieć, iż "Brzoskwinki", to mali artyści ale wielkiego formatu. Dzieci miały bowiem okazję malować pędzlami przy muzyce relaksacyjnej "niewidoczne obrazki", na kartonie w rozmiarze przedszkolnego dywanu. Innym działaniem było samodzielne odrysowywanie wzorów na szablonach. Cała grupa zmieściła się przy kartonie w rozmiarze "maxi". Kolejnego dnia przedszkolaki wykonały collage – Mikołaja, który już przy wejściu do sali wita przedszkolaków. Przed nami Mikołajki. Choinka została już ozdobiona. Dzieci wykonały też brokatowe bombki, które stanowić będą wystrój sali przypominając wszystkim, że coraz bliżej święta. Bardzo ważną rzeczą, jaka miała miejsce przy wykonywaniu prac plastycznych było to, że tworzyliśmy je wszyscy razem. Uczyliśmy się więc pracy w grupie. Brawo mali artyści!

WARTO POMAGAĆ

27.11.2018r. w "Brzoskwinkach" odbyło się spotkanie z koordynatorem wolontariatu i kampanii "Pola Nadziei". Przedszkolaki obejrzały film (bajkę edukacyjną) na temat pomagania innym. Warto już od najmłodszych lat zaszczepiać w dzieciach ideę pomagania, ideę, która uwrażliwia na problemy drugiego człowieka. Po rozmowie z panią Eweliną "Brzoskwinki" próbowały narysować obrazki nawiązujące do tego, w jaki sposób dzieci mogą pomagać najbliższym.