Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

PASOWANIE NA MAŁEGO CZYTELNIKA

W grupie II realizowany jest program pt. "Zaczarowany świat książek". W związku z tym 29.10."Brzoskwinki" w przedszkolnej bibliotece zostały pasowane na małych czytelników. Pani Magda wręczyła wszystkim dzieciom pamiątkowe dyplomy. Wcześniej przedszkolaki wysłuchały bajkę o przyjaźni pt. "Skarb biednych myszek" z książki J. Wachowiak ("Opowiastki dla małych uszu"). Przypominamy, iż w każdy poniedziałek od 14.30 do 15.30 mogą Państwo odwiedzać przedszkolną bibliotekę i wspólnie z dziećmi wypożyczać książki do domu. Być może staną się one inspiracją do konkursu rodzinnego organizowanego w naszej grupie pt. "Z bajką na wesoło". Informacje na temat konkursu zostały umieszczone na tablicy ogłoszeń przy sali grupy II oraz na stronie internetowej przedszkola - w zakładce konkursy. Serdecznie zachęcamy Państwa do zaangażowania się i wzięcia udziału w konkursie. Pani Magdzie zaś serdecznie dziękujemy za kolejne, ciekawe spotkanie naszych małych czytelników w bibliotece.

DZIEŃ KUNDELKA W "BRZOSKWINKACH"

25.10. obchodzony jest Dzień Kundelka. "Brzoskwinki" miały okazję do rozmów na temat tego, w jaki sposób należy dbać o psiaki. Oglądały psy różnych ras, wyszukiwały te, które są podobne do ich pupilów. Przedszkolaki podczas zabaw grafomotorycznych próbowały odnaleźć drogę psów do budy. Wielką frajdę sprawiło też dzieciom wspólne kolorowanie wielkiego psa. Jedno jest pewne. Od najmłodszych lat należy uczyć dzieci właściwego stosunku do zwierzaków!

DZIADKOWIE ODWIEDZAJĄ "BRZOSKWINKI"

20.10. obchodzony jest "Europejski Dzień Seniora". W związku z tym w poniedziałek odwiedzili nas dziadkowie naszych przedszkolaków. Do zabawy przy muzyce zaprosiliśmy dziadka Franka – pana Mirka oraz babcię i dziadka Bartka i Radka – panią Danusię i pana Waleriana. W zabawach tych uczestniczyli także brat i mama Zosi i Martynki. Było więc bardzo rodzinnie. Dziadek Kuby – pan Krzysztof przeczytał dzieciom "Kwokę" J. Brzechwy i "Chorego kotka" S. Jachowicza. Było to dobrym pretekstem do rozmowy pana Krzysztofa z dziećmi na temat dobrego wychowania i zdrowego odżywiania. Wszyscy dziadkowie naszych "Brzoskwinek" otrzymali medale z podziękowaniami za wspólnie spędzony czas. Czas, który sprawił, że zarówno na twarzach dzieci jak i dorosłych pojawił się uśmiech. Jeszcze raz serdecznie Państwu dziękujemy!

PASOWANIE NA PRZEDSZKOLAKA W "BRZOSKWINKACH"

19.10.2018r. w "Brzoskwinkach" odbyła się uroczystość z udziałem zaproszonych gości. Dzieci po raz pierwszy wystąpiły przed tak dużą publicznością. Przedszkolaki mówiły wiersze, śpiewały piosenki, tańczyły i grały na instrumentach. Pani Dyrektor uroczyście pasowała wszystkie dzieci. Na pamiątkę tej ważnej uroczystości "Brzoskwinki" otrzymały pamiątkowe medale i dyplomy. Rodzicom dziękujemy za zorganizowanie słodkiego poczęstunku i za wspólnie spędzony czas. Dzieciom zaś serdecznie gratulujemy!!! Jesteśmy z Was bardzo dumni!!!

ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK - OBCHODY ŚWIĘTA W "BRZOSKWINKACH"

15.10. obchodzony jest Światowy Dzień Mycia Rąk. "Brzoskwinki" rozpoczęły obchody tego święta od wysłuchania opowiadania M. Kownackiej pt. "Kukuryku na ręczniku". Pan Wojtek – tato Kamilki przeczytał dzieciom historię o Kogutku Złotobutku. Po śniadaniu kogut pilnował w przedszkolnej łazience, aby dzieci myły ręce, przestrzegając kolejnych etapów. "Brzoskwinki" rozmawiały na temat tego, dlaczego należy myć ręce. Przypomniały też w jakich sytuacjach o myciu rąk nie można zapominać. Przedszkolaki wykonały prace plastyczne nawiązujące do obchodzonego święta. Można je obejrzeć w przedszkolnej szatni.

JESIENNE DEKORACJE "BRZOSKWINEK"

W piątek "Brzoskwinki" wspólnie wykonały pracę plastyczną. Każde dziecko maczało rękę w farbie, następnie odbijało ją na kartce tworząc "Jesienne drzewo". Temu zadaniu towarzyszyła dzieciom piosenka "Kolorowe listki".

CZYTELNICZE SPOTKANIE W "BRZOSKWINKACH"

W piątek (12.10) odwiedziła nas Julia Szpila – absolwentka naszego przedszkola. Przez cztery lata uczęszczała do naszej placówki, a od września jest uczennicą I klasy. Mama Julii – pani Aneta przeczytała dzieciom bajki o Misiu Uszatku. Julka wspólnie z "Brzoskwinkami" miała okazję przypomnieć sobie, jak to całkiem niedawno bawiła się w przedszkolu. Zaprosiliśmy bowiem naszych gości do wspólnej zabawy przy śpiewie dzieci. Serdecznie dziękujemy za odwiedzenie naszej grupy. Julce życzymy zaś duuuużo sukcesów w szkole!

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ WARZYWA

W tym tygodniu "Brzoskwinki" poznają warzywa. Warzywa, podobnie jak owoce, dostarczają człowiekowi wielu witamin. Dzieci utrwalały nazwy warzyw, liczyły je. Wspólnie zrobiliśmy smaczny i zdrowy sok z marchewki i jabłek. "Brzoskwinki" wykonały również "Warzywne Uśmiechy", które następnie zjadły. Największą radość dzieciom sprawiło malowanie sokiem z buraka. Uśmiech nie schodził z twarzy dzieci przez cały tydzień.

ŚWIĘTO UŚMIECHU W "BRZOSKWINKACH"

05.10. obchodzony jest Światowy Dzień Uśmiechu. "Brzoskwinki" układały w tym dniu uśmiechnięte buzie z darów jesiennych i kolorowych klocków. Udało im się ułożyć uśmiechnięte twarze – puzzle w rozmiarze maxi. Dzieci wykonały też uśmiechnięte słoneczka, które można obejrzeć w przedszkolnej szatni. Chcąc, aby w tym dniu uśmiech pojawił się także na twarzach osób najbliższych dzieciom, "Brzoskwinki" podarowały "uśmiechnięte" prezenty swoim rodzicom i dziadkom. Życzymy Państwu i najmłodszym uśmiechu nie tylko od święta, ale każdego dnia!

WIZYTA "BRZOSKWINEK" W BIBLIOTECE

04.10 obchodzony jest Światowy Dzień Zwierząt. "Brzoskwinki" już od rana bawiły się z wielką rybą, karmiły głodnego lwa oraz ćwiczyły z jeżem. Miejscem, w którym można dowiedzieć się dużo na temat zwierząt jest biblioteka. "Brzoskwinki" udały się więc do przedszkolnej biblioteki. Nasze spotkanie w tym miejscu było związane z realizacją programu własnego w grupie "Brzoskwinek" pt. "Zaczarowany świat książek". W tym roku wiele razy będziemy jeszcze tu gościć. W bibliotece pani Magda przygotowała dzieciom wiele niespodzianek ze zwierzętami w roli głównej. Było oczywiście słuchanie bajki o wilku ("Czerwony Kapturek"), zabawy ze zwierzętami występującymi w książkach, zagadki obrazkowe. Dzieci wzbogaciły wiedzę na temat funkcjonowania biblioteki, oglądały zgromadzony księgozbiór.

WIZYTA GOŚCIA W "BRZOSKWINKACH"

"Brzoskwinki" odwiedziła pani Małgosia, która pracuje w naszym przedszkolu. Wraz z innymi paniami przygotowuje codziennie dzieciom pyszne posiłki. Nic więc dziwnego, że w tygodniu, kiedy rozmawiamy o owocach, zaprosiliśmy do siebie właśnie panią Małgosię. Od naszego gościa dowiedzieliśmy się wielu ważnych rzeczy na temat owoców, przygotowywanych z nich przetworów na zimę. Dzieci wysłuchały wiersze o wartościach zdrowotnych owoców, o konieczności mycia ich przed jedzeniem. Były też "owocowe" tańce przy śpiewie dzieci. Na koniec nie mogło się obyć bez jedzenia owoców, przyniesionych przez dzieci do przedszkola. "Brzoskwinki" wręczyły pani Małgosi medal, dziękując za tak cenne spotkanie.

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ MUZYKI W "BRZOSKWINKACH"

01.10. obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Muzyki. W związku z tym u "Brzoskwinek" było w tym dniu też muzycznie. Dzieci przed śniadaniem ćwiczyły przy dźwiękach harmonijki. Podczas zajęć stworzyły orkiestrę, grając na drewienkach i grzechotkach. Słuchały brzmienia i odgadywały nazwy instrumentów muzycznych, znajdujących się w "muzycznym pociągu". Śpiewały przy dźwiękach fletu. Każde dziecko samodzielnie zagrało na bębenku, trójkącie i dzwonkach. Dobrze sobie poradziły z rozwiązaniem zagadek obrazkowych (dopasowywaniem cieni do instrumentów). Tak się składa, że w poniedziałki w naszej grupie odbywają się zajęcia z rytmiki. Wesołe tańce przy muzyce przekonały nas po raz kolejny, że ruch przy muzyce, to doskonała zabawa dla małych i dużych.