Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

WYCIECZKA "BRZOSKWINEK" DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO

W poniedziałek "Brzoskwinki" rozmawiały o symbolach narodowych Polski. Utrwalały nazwę kraju, miejscowości, w której żyją, barwy flagi. Podczas spaceru udało się nam dostrzec dwie flagi powiewające na wietrze. Nawiązując do miejsc użyteczności publicznej  w najbliższej okolicy przedszkola, udaliśmy się na wycieczkę do sklepu spożywczego. Było to dobrą okazją do tego, aby utrwalić zasady zachowania obowiązujące w sklepie. Przedszkolakom chętnie o swojej pracy opowiadały panie tam pracujące. Nazywaliśmy wspólnie produkty ze sklepowych półek a na koniec kupiliśmy pyszny sok, który wypiliśmy po powrocie do przedszkola.

OBCHODY DNIA ZIEMI W "BRZOSKWINKACH"

22 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi, którego celem jest promowanie postaw ekologicznych. Hasło tegorocznej akcji brzmi "Chrońmy zagrożone gatunki". "Brzoskwinki" dowiedziały się jakim zwierzętom grozi wyginięcie. Ten dzień był okazją do tego, aby porozmawiać o pszczołach, które niestety też giną masowo. Przedszkolaki rozmawiały o ich ważnej roli w życiu człowieka. Na koniec wszyscy kolorowali owady, używając odpowiednich kolorów.

ŚWIATOWY DZIEŃ KSIĄŻKI W "BRZOSKWINKACH"

W "Brzoskwinkach" realizowany jest program czytelniczy pt. "Zaczarowany świat książek". W związku z tym na początku kwietnia dzieci przygotowały wspólnie pracę na konkurs plastyczny, organizowany przez Dom Bajek w Poznaniu, w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Książki dla Dzieci. Przedszkolaki otrzymały pamiątkowy dyplom za pracę pod hasłem "W krainie baśni".

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KSIĄŻKI DLA DZIECI W "BRZOSKWINKACH"

Międzynarodowy Dzień Książki dla Dzieci, to święto obchodzone 2 kwietnia, w dzień urodzin duńskiego baśniopisarza H. Ch. Andersena. W związku z tym "Brzoskwinki" w tym dniu w przedszkolnej bibliotece miały przygotowaną niespodziankę w postaci wielkiej gry planszowej, która nawiązywała do tego święta. Dzieci poruszały się po polach gry, stosując się do kodów. Dzięki temu udało się im dotrzeć do mety, gdzie czekała na nich koperta z niespodzianką. Każde dziecko otrzymało w nagrodę zakładkę do książki. Oprócz tego były zabawy muzyczne i słuchanie książki czytanej przez panią Magdę. Wszystkie te działania mają na celu rozbudzanie zainteresowań czytelniczych wśród najmłodszych. Dziękujemy pani Magdzie za kolejne spotkanie z "Brzoskwinkami".

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ CIEKAWE ZAWODY

W ramach cyklu zajęć "Poznajemy ciekawe zawody" "Brzoskwinki" udały się do pobliskiego warsztatu samochodowego. Dzieci były pod wielkim wrażeniem tego, co tam obejrzały. Pan Adam pokazał przedszkolakom narzędzia używane do naprawy pojazdów. Dzieci zobaczyły w jaki sposób pompuje się koła. Doszły do wniosku, że zawód mechanika samochodowego jest bardzo potrzebny. Najmłodszym tak się to spotkanie podobało, że kolejnego dnia ponownie zawitały w warsztacie, aby wręczyć panu Adamowi BRZOSKWINKOWY MEDAL! Serdecznie dziękujemy za czas poświęcony przedszkolakom!

MIŁA WIZYTA W "BRZOSKWINKACH"

Grupę "Brzoskwinki" odwiedziła mama Miłosza – pani Agnieszka. Przedszkolaki rozmawiają w bieżącym tygodniu o zwierzętach wiejskich. W związku z tym w przedszkolnym kąciku wyszukaliśmy książki o zwierzakach, które można spotkać w wiejskiej zagrodzie. Pani Agnieszka pięknie czytała naszym najmłodszym historie o zwierzętach. Serdecznie dziękujemy za poświęcony nam czas! Było nam bardzo miło!