Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

SPOTKANIE "BRZOSKWINEK"

26.11. "Brzoskwinki" po raz trzeci w tym roku udały się do przedszkolnej biblioteki. A wszystko to za sprawą obchodów Dnia Pluszowego Misia. W tym dniu zorganizowaliśmy w sali wystawę książek o misiach. Czytamy codziennie inną książkę. Dzieci też chętnie sięgają po książki i oglądają przygody misiów.

ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI

21.11. obchodzony jest Światowy Dzień Życzliwości. W tym dniu "Brzoskwinki" odwiedził "balonowy ludzik", aby przypomnieć dzieciom o tym ważnym dniu. Wspólnie wyjaśniliśmy co to znaczy być życzliwym. Bawiliśmy się w zabawy "Uśmiech tu, uśmiech tam", tańczyliśmy przy piosence "Ten uśmiech". Nie zapomnieliśmy też o osobach najbliższych dzieciom. "Brzoskwinki" wykonały rodzicom laurki przypominające o Dniu Życzliwości. Wszystkim życzymy dużo życzliwości każdego dnia!

GRATULUJEMY "BRZOSKWINCE"

21.11.2018r. w Młodzieżowym Domu Kultury w Białymstoku odbyła się VII edycja przeglądu piosenki przedszkolnej inspirowanej literaturą dziecięcą pt. "Witajcie w naszej bajce". Miło nam poinformować, iż Igor A. reprezentował nasze przedszkole w tym przeglądzie. Igor świetnie sobie poradził z występem na scenie. Pięknie zaśpiewał piosenkę pt. "Bajkowanie". Jesteśmy bardzo dumni z naszej "Brzoskwinki". Serdecznie gratulujemy!

DZIEŃ KREDKI W "BRZOSKWINKACH"

22 listopada obchodzimy „Dzień Kredki”. Z tej okazji w grupie II odbyły się zabawy z kredkami w roli głównej. Dzieci bawiły się przy piosence „Kolorowe kredki w pudełeczku nosze…”. „Brzoskwinki” poznały również różne rodzaje kredek, a także w trakcje wesołej zabawy z chustą animacyjną utrwalały nazwy kolorów.

WIZYTA GOŚCIA W "BRZOSKWINKACH"

20.11. 2018r. „Brzoskwinki” odwiedziła Pani z Nadleśnictwa. Dzieci dowiedziały się w ciekawy sposób na czym polega praca leśnika, a także jak prawidłowo zachowywać się w lesie. Wiedzę zdobytą na dzisiejszych zajęciach „Brzoskwinki” na pewno wykorzystają przy najbliższym spacerze do lasu.

WAŻNA DATA W KALENDARZU

20 listopada obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka. "Brzoskwinki" przypomniały sobie o prawach, które są umieszczone w sali przedszkolnej.

WIZYTA ŻOŁNIERZY W "BRZOSKWINKACH"

15.11.2018r. odwiedzili nas niezwykli goście – żołnierze 18 Białostockiego Pułku Rozpoznawczego, którzy przeprowadzili z dziećmi zajęcia na temat podstaw musztry wojskowej. Zajęcia wynikały z nawiązanej przed rokiem przez nasze przedszkole współpracy z wojskiem.

I MIEJSCE "BRZOSKWINKI" W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE PLASTYCZNYM

Miło nam poinformować, iż Laura R. z grupy "Brzoskwinki" zajęła I miejsce w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Polska w oczach dziecka 100 lat po odzyskaniu niepodległości". Konkurs został zorganizowany przez Przedszkole Samorządowe w Nowej Wsi. Serdecznie gratulujemy takiego sukcesu!

II MIEJSCE "BRZOSKWINKI" W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE PLASTYCZNYM

Miło jest nam poinformować, iż Igor A. z grupy "Brzoskwinki" zajął II miejsce w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Dawna polska wieś". Konkurs został zorganizowany przez Przedszkole Samorządowe w Chotyłowie. Ogółem w konkursie wzięło udział 74 dzieci. Jeszcze raz gratulujemy Igorowi i życzymy kolejnych sukcesów!

"BRZOSKWINKI" PAMIĘTAJĄ O SENIORACH

14 listopada obchodzony jest Ogólnopolski Dzień Seniora. W związku z tym, że w tym dniu odbyła się w naszej placówce uroczystość "Patriotyczne Śpiewanie 2018" odwiedziło nas wielu seniorów. Wśród nich byli goście z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku (przy ul. Świerkowej). "Brzoskwinki" pamiętając o osobach starszych przygotowały wspólnie laurkę z życzeniami. Naja, Zosia i Martynka w imieniu wszystkich przedszkolaków z grupy II wręczyły ją naszym gościom życząc wszystkiego co najlepsze. Uśmiech na twarzach gości potwierdził tylko od dawna znaną prawdę, że pamięć o osobach bliskich, starszych jest bezcenna.

Dzień Postaci z Bajek w "Brzoskwinkach"

05.11.2018r. jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek. W tym szczególnym dniu "Brzoskwinki" musiały wykonać kilka zadań, aby pomóc zaczarowanej wróżce odzyskać pamięć. Nie obyło się także bez bajkowego balu z balonami. "Puchatkowa" fotobudka w której dzieci z chęcią pozowały, wywołała na ich twarzy wiele uśmiechu.

Szpital Pluszaka w "Brzoskwinkach"

05.11.2018r. „Brzoskwinki” odwiedził ratownik medyczny, który zapoznał dzieci z zasadami funkcjonowania służb ratowniczych, postępowania w sytuacji zagrożenia życia oraz wzywania pomocy. Realistyczny, zabawkowy model karetki z możliwością zajrzenia do środka umożliwił dzieciom zapoznanie się z ambulansem.

"BRZOSKWINKI" SŁUCHAJĄ BAJEK

05.11. naszą grupę odwiedzili goście, którzy czytali dzieciom bajki o przygodach Kubusia Puchatka. Miło nam było gościć mamę Oliwii – panią Wiolettę, mamę Kamili – panią Monikę oraz dziadka Dominika – pana Sławomira. Tak się złożyło, że w tym dniu obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek. Tym bardziej więc dziękujemy za wspólnie spędzony czas.