Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

PRZYRODNICZE PODRÓŻE "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" podczas spacerów w okolicy przedszkola poznają ciekawy świat przyrody. Liczenie napotkanych ślimaków, poznawanie nazw kwitnących roślin to coś, co ciekawi najmłodszych i wzbogaca ich wiedzę. "Brzoskwinki" uwielbiają oglądać świat przyrody przez lupę. Mrowisko obserwowane przez szkło powiększające robi na wszystkich wielkie wrażenie. Spacery, to także okazja do rozmów na temat prac w przydomowych ogródkach. Udało się nam porozmawiać z panem, który wykonywał prace pielęgnacyjne na swoim podwórku. Dzieci mogły zaobserwować, w jaki sposób obcina się gałęzie drzew. Dowiedziały się też, jakie prace wykonuje się w ogrodzie w okresie wiosny, aby widok zadbanych roślin cieszył wszystkich swoim widokiem. Dzieci stwierdziły, że to nie jest takie trudne. Być może wśród "Brzoskwinek" są przyszli ogrodnicy? Kto wie?

"MIESZKAŃCY ŁĄKI" ZAJĘCIA OTWARTE Z UDZIAŁEM RODZICÓW

Dnia 14 maja w grupie „Brzoskwinek” odbyły się zajęcia otwarte, w których brali udział zarówno rodzice jak i dzieci. Spotkanie odbyło się pod hasłem „Mieszkańcy łąki”. W trakcie zajęć przenieśliśmy się na łąkę pełną kwiatów, wspólnie zatańczyliśmy „Taniec Mai”, a także wykorzystując elementy programowania dzieci ułożyły gigantyczną pszczołę. Na zakończenie zajęć każdy wykonał własnego motylka.

WYRÓŻNIENIE W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE PLASTYCZNYM

Miło nam poinformować, iż Martynka Andrejczuk z grupy "Brzoskwinki" zdobyła wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Wiosna oczami dziecka". Organizatorem konkursu był Zespół Szkolno - Przedszkolny nr 3 w Mysłowicach. Serdecznie gratulujemy!!!

KOLEJNA WYCIECZKA "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" w ramach poznawania najbliższej okolicy odwiedziły sklep meblowy. Były pod wielkim wrażeniem tego, co tam zobaczyły. Meble, stare zegary, lampy, obrazy robiły na dzieciach wrażenie. Z pewnością tę wycieczkę można zaliczyć do udanych.

DZIEŃ BIBLIOTEKARZA I BIBLIOTEK

"Brzoskwinki" dobrze wiedzą o tym, że biblioteka w naszej placówce nie jest jedyną biblioteką, w której można wypożyczyć książki. W związku z tym, że 8 maja obchodzony był Dzień Bibliotekarza i Bibliotek nasze przedszkolaki wykonały wspólnie pracę plastyczną pt. "Elmer – słoń w kratkę". Dzieci kolorowały słonia z wielkim zapałem. Dzieło "Brzoskwinek" można obejrzeć w Filii Książnicy Podlaskiej nr 12 w Białymstoku. Te działania doskonale wpisują się w cele programu "Zaczarowany świat książek" realizowanego w naszej grupie. Mieliśmy też okazję wysłuchać bajkę czytaną przez panią A. Dymną ("Słoń Elmer pomaga hipopotamom") i pana P. Pręgowskiego ("Elmer i motylek") w ramach kampanii "Czytanie przed spaniem - Cała Polska czyta dzieciom".

PRACA PLASTYCZNA "BRZOSKWINKI" NA OGÓLNOPOLSKIEJ WYSTAWIE

Kornel O. wziął udział w XVI Ogólnopolskim Konkursie Twórczości Plastycznej "Świat w oczach najmłodszych – Super być sportowcem", zorganizowanym przez Szkołę Podstawową im. Stefana Żeromskiego w Nałęczowie. Na konkurs nadesłano 987 prac plastycznych dzieci w wieku od 3 do 9 lat. Miło jest nam poinformować, iż z tak dużej liczby prac 24 zakwalifikowano na wystawę. Wśród nich znalazła się praca Kornela. Serdecznie gratulujemy!