Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

Nagroda dla "Brzoskwinki" w wojewódzkim konkursie plastycznym

Z radością informujemy, że Hania Mucha zdobyła NAGRODĘ w wojewódzkim konkursie plastycznym pt. „Św. Jan Paweł II – przyjaciel dzieci i dorosłych” zorganizowanym przez Przedszkole Samorządowe im. Jana Pawła II w Choroszczy. Główną ideą konkursu  było zainteresowanie przedszkolaków osobą papieża oraz rozwijanie twórczej aktywności dzieci.

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Serdecznie gratulujemy Nicolce Dada z grupy „Brzoskwinki” za zajęcie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Zabytki w moim mieście”, którego organizatorem było Niepubliczne Przedszkole „Bim – Bam – Bino” w Aleksandrowie Kujawskim. Głównym celem konkursu było uwrażliwianie na piękno i architekturę swojego miasta; utożsamianie się ze swoim miastem rodzinnym oraz rozwijanie kreatywności, wyobraźni i wrażliwości artystycznej dzieci w wieku przedszkolnym.

Brzoskwinki na wycieczce w ZOO

24.05.2018r. dzieci z grupy „Brzoskwinki” wybrały się na wycieczkę do Białostockiego Akcentu ZOO. Przed wyjazdem przypomniały sobie  zasady bezpiecznego podróżowania oraz właściwego zachowywania się w miejscu publicznym! Podczas spaceru alejkami Zoo zobaczyliśmy różne gatunki przebywających tam zwierząt i ptaków. Oczywiście najdłużej zatrzymaliśmy się przy wybiegu dla niedźwiedzi. Dzieci reagowały bardzo spontanicznie: od radości i zachwytu do zdziwienia i niepewności. Tym bardziej, że niektóre z nich  po raz pierwszy uczestniczyły w takiej samodzielnej wyprawie z dala od rodziców. Zwieńczeniem naszej wycieczki był mały piknik zorganizowany na pobliskim placu zabaw. Po zjedzeniu ciasteczek i wypiciu herbatki zadowolone, choć nieco zmęczone przedszkolaki wróciły autobusem do „Brzoskwiniowego Raju”!

Brzoskwinki obchodzą "Dzień Dobrych Uczynków"

19 maja obchodzony jest w Polsce Dzień Dobrych Uczynków. Ustanowiono go 10 lat temu z inicjatywy fundacji ARKA. Pomysł, by chociaż jednego dnia w roku popatrzeć bardziej na innych niż na siebie, jest godny pochwały i naśladowania! Nasze „Brzoskwinki” również postanowiły włączyć się w obchody tak wyjątkowego święta. Po długiej debacie doszliśmy do wspólnego wniosku, że fajnie byłoby sprawić jakąś miłą niespodziankę starszym, samotnym osobom zamieszkującym Dom Opieki Społecznej „Kalina” w Suwałkach. W związku z tym, tuż po podwieczorku zabraliśmy się za wykonanie ozdobnych serduszek z życzeniami od wszystkich przedszkolaków. Mamy nadzieję, że właśnie przez tak drobne gesty nasi wychowankowie wykształcą pozytywne postawy wobec osób chorych i cierpiących a w dorosłym życiu będą potrafili dostrzec potrzeby i problemy innych.

Wokół zmysłów... sensoryczny tydzień Brzoskwinek

Cały zeszły tydzień Brzoskwinki poświęciły na zgłębianie zmysłów, które są nieodzowne w poznawaniu i odbiorze świata. Każdego dnia odkrywaliśmy nowy zmysł. Dzieci bacznie obserwowały otoczenie, dostrzegały jaki zmysł jest im potrzebny w jego głębszym poznaniu. Świetnie wymieniały rzeczy, które odbieramy za pomocą węchu, słuchu, smaku, dotyku i wzroku. Chętnie próbowały nowych smaków z zamkniętymi oczami! Same komponowały zdrową owsiankę z wybranymi przez siebie owocami.Ćwiczeń było też sporo: tych równoważnych, rozwijających obustronną koordynację, wzmacniających mięśnie grzbietu, wspomagających odpowiednie napięcie mięśniowe. Dzieci uwrażliwiały zmysł dotyku podczas stemplowania paluszkami, ale też podczas pokonywania ścieżki sensorycznej (ścieżka zrobiona z różnych materiałów; pobudzająca zmysły). Stanowczo mogę stwierdzić, że ścieżka sprawiła najwięcej radości! :) Dzieci chodziły kolejno po piachu, makaronach, fasoli, wacie, korze, a kończyły wilgotnymi drobnymi kamykami. Doznań było co niemiara! Wszystkiego nie udało się sfotografować, ale uwierzcie: to był intensywny tydzień!

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Składamy serdeczne gratulacje dla Emilki Rutkowskiej za zajęcie I MIEJSCA w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Zwiastuny wiosny” zorganizowanym przez Zespół Szkolno – Przedszkolny w Łukowie. Bardzo się cieszymy, że twórczość plastyczna naszej wychowanki została zauważona przez jury i tak wysoko oceniona! Emilko, trzymaj tak dalej!!!

I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie dla "Brzoskwinki"

Z przyjemnością informujemy, że Laura Jaworowicz z grupy „Brzoskwinki” zdobyła I MIEJSCE w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. „Autyzm – spójrz inaczej” organizowanym przez Niepubliczne Przedszkole „Kucykowa Kraina” w Kalinówce. Głównym celem konkursu było przybliżenie problematyki autyzmu, tolerancji, empatii oraz pogłębienie wiedzy dzieci, że wśród nich są rówieśnicy zmagający się z zaburzeniem ze spektrum autyzmu.

Zabawy z dawnych lat- III zajęcia otwarte dla dziadków

27 kwietnia dziadkowie z grup I i II już po raz 3 dotarli do nas na cykliczne zajęcia otwarte. Tym razem były to zabawy z dawnych lat. Spotkaliśmy się w bardzo wesołym, stałym już niemal gronie na placu przedszkolnym. Zaczęliśmy od rozgrzewki: piłeczki goniły siebie nawzajem. Potem przeszliśmy do lekkiej rywalizacji: Cytrynki w asyście swoich bliskich stawiały czoła Brzoskwinkom i ich dziadkom. A zadania było bardzo wesołe: dzieci musiały skakać w workach, a także biegać związani nogami z dziadkami bądź rodzicami. Skakaliśmy też na różne strony-wg słów p. Ani. A zakończyliśmy starą zabawą naszego dzieciństwa: szczurem, który kręcił swym długaśnym ogonem! A na pożegnanie pomalowaliśmy sobie kredą-jak za starych, dobrych czasów...

Nagroda dla "Brzoskwinki" w miejskim konkursie literackim

Serdecznie gratulujemy Pawełkowi Jarmińskiemu z grupy „Brzoskwinki” za zdobycie NAGRODY w rodzinnym konkursie literackim pt. „Polska moją Ojczyzną”, którego organizatorem było Przedszkole Samorządowe nr 4 w Białymstoku. Głównym celem w/w konkursu było rozwijanie zdolności literackich, czytelniczych, poetyckich dzieci i rodziców; pobudzenie wyobraźni i aktywności twórczej oraz  budowanie poczucia dumy z bycia Polakiem.