Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

ZDROWE JEŻYKI

Dzisiaj „Brzoskwinki” samodzielnie wyczarowały „Zdrowe Jeżyki”. Do ich wykonania wykorzystały jabłuszka, wykałaczki i pyszne, słodziutkie rodzynki. Kolczaste zwierzaczki wyglądały przepięknie! Własnoręcznie zrobiony deser był doskonałą lekcją samodzielności a jednocześnie okazją do utrwalenia zasad zdrowego i racjonalnego odżywiania.

ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI

21 listopada obchodzimy "Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień". W tym dniu „Brzoskwinki” od samego rana zastanawiały się, co to jest „życzliwość” i w jaki sposób możemy okazać ją drugiemu człowiekowi. W końcu wszyscy doszliśmy do wniosku, że uśmiech, dobre słowo i pomoc w trudnych sytuacjach jest najlepszą odpowiedzią na nurtujące nas pytanie. Chociaż za oknem było szaro i dość ponuro, postanowiłyśmy wyruszyć na integracyjny spacer i rozdać napotkanym przechodniom własnoręcznie wykonane serduszka z gorącymi pozdrowieniami od przedszkolaków. Naszymi prezentami obdarowaliśmy również pracowników i klientów sklepu spożywczego „Lewiatan”. Dzieci osobiście przekonały się, że zwykły uśmiech i miłe pozdrowienia mają naprawdę magiczną moc! Bardzo byśmy chcieli, aby takich dni w naszym życiu było jak najwięcej!!!

ODWIEDZAMY PODOPIECZNYCH DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ

17 listopada „Brzoskwinki” i „Ananasy” miały przyjemność odwiedzić podopiecznych z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku (mieszczącego się na ul. Świerkowej 9). Korzystając z okazji obchodów „Dnia Seniora” oraz „Dnia Mieszkańca i Pracownika” wystąpiliśmy w wesołym montażu słowno – muzycznym i przekazaliśmy wraz z wielką laurką i własnoręcznie upieczonymi pierniczkami najserdeczniejsze życzenia wszystkim seniorom. Wielkie brawa, łzy wzruszenia oraz przepiękne podziękowania ze strony Pani Dyrektor były największym dowodem na to, że niespodzianka się udała.

PIECZEMY PIERNICZKI

W tym tygodniu „Brzoskwinki” zabrały się za pieczenie pierniczków. Z wielkim zaangażowaniem odmierzały wszystkie potrzebne składniki, wyrabiały i wałkowały ciasto oraz foremkami wykrawały różne kształty ciasteczek. Następnie pod czujnym okiem naszych pań kucharek – pierniczki nabrały przepięknego koloru piekąc się w piekarniku. Wyglądały smakowicie! Jednak mogłyśmy delektować się jedynie ich zapachem, ponieważ przeznaczone były dla podopiecznych Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku. Mamy nadzieję, że ten mały ale płynący z serc naszych wychowanków gest sprawi miłą niespodziankę starszym, samotnym ludziom….

GRATULACJE "BRZOSKWINCE"!

Miło jest nam poinformować, że Hania Mucha zdobyła NAGRODĘ w II edycji ogólnopolskiego konkursu plastycznego pt. „Marzenia małego człowieka”. Głównym organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 68 im. Janusza Korczaka w Białymstoku. Serdecznie gratulujemy naszej wychowance ogromnego talentu i  życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu twórczości artystycznej!

W KRAINIE BAJEK

W piątek mieliśmy przyjemność gościć w naszej sali tatę i starszą siostrę naszej Martynki. Mili goście zaprosili  wszystkie  dzieci  do  wysłuchania dwóch przepięknych  bajek  Hansa Christiana Andersena pt. „Mały ołowiany żołnierzyk” i „Calineczka”. „Brzoskwinki” z  wielkim  zaciekawieniem  śledziły losy  głównych  bohaterów  i  wyciągały  wnioski  z  ich     postępowania. Podczas  popołudniowego spotkania  nie  zabrakło  oczywiście  rozrywki  i  wesołej  zabawy. Korzystając z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Postaci Bajkowych” wcieliliśmy się w role znanych bohaterów z ulubionych bajek i wierszy dla dzieci. Było bardzo miło i wesoło!