Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

"Kolęda Przedszkolaka"- konkurs w Młodzieżowym Domu Kultury

19 grudnia dwie "Brzoskwinki"- Franek i Olek mieli zaszczyt reprezentować nasze przedszkole podczas XVIII już edycji konkursu kolęd i pastorałek organizowanego przez Przedszkole Samorządowe Nr 27 w Białymstoku przy współpracy z Młodzieżowym Domem Kultury. Chłopcy zaśpiewali pastorałkę "Gwiazdy tańczyły". Mimo zapewne niemałego stresu chłopcy przepięknie odśpiewali pastorałkę kradnąc serce widowni i jury!

GRATULACJE "BRZOSKWINCE"!

W dniu 30 listopada 2017 r. w Młodzieżowym Domu Kultury w Białymstoku odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu plastycznego pt. „Za co kocham Polskę?”. Konkurs skierowany był do wszystkich dzieci w wieku przedszkolnym z województwa podlaskiego. Koordynatorem Projektu było Kuratorium Oświaty w Białymstoku we współpracy z Młodzieżowym Domem Kultury w Białymstoku. Na konkurs wpłynęła rekordowa ilość prac – 1373. Jury przyznało 20 równorzędnych nagród oraz 22 równorzędne wyróżnienia. Miło jest nam poinformować, że jedną z głównych nagród otrzymała nasza wychowanka – Hania Mucha.

MIKOŁAJKOWA NIESPODZIANKA!

06.12.2017r. wszystkie dzieci z grupy „Brzoskwinki” miały nie lada niespodziankę! A to za sprawą naszej Laurki, która przyniosła do przedszkola prześliczne pierniczki upieczone przez samego Świętego Mikołaja. Takie przepyszne prezenty bardzo wszystkim się spodobały i wprawiły naszych wychowanków w radosny i niezwykle świąteczny nastrój.

"BRZOSKWINKI" BIORĄ UDZIAŁ W SZLACHETNEJ AKCJI "SERCE ZA ODWAGĘ"

W piątek nasze „Brzoskwinki” z wielkim zapałem zabrały się za przygotowanie świątecznych pocztówek z okazji Świąt Bożego Narodzenia w ramach ogólnopolskiej akcji „Serce za odwagę” zorganizowanej przez Stowarzyszenia "Pro Patria – Lokalni Patrioci” i „Głos Bohatera” oraz Miejskie Przedszkole nr 2 w Płocku. Własnoręcznie wykonane kartki zostaną przekazane dla Żołnierzy Podziemia Niepodległościowego. W ten symboliczny sposób nasze przedszkolaki oddały hołd za ich wielką odwagę i poświęcenie podczas obrony naszego kraju w czasie wojny.

W MAGICZNEJ KRAINIE BAJEK

29.11.2017r. dzieci wraz z rodzicami z grupy II miały okazję wyruszyć w tajemniczą podróż do „Zaczarowanej Krainy Bajek”. Tam czekało na wszystkich mnóstwo zagadek i trudnych zadań, z którymi dzielnie zmagały się nasze małe i duże „Brzoskwinki”. Dobry nastrój, podekscytowanie i uśmiech na twarzach uczestników wyprawy były dowodem na to, że udział w w/w zajęciach był wspaniałą okazją do wspólnej zabawy i aktywnego spędzenia czasu z najbliższymi. Dodatkowo rodzice mieli możliwość dowiedzieć się,  jaki jest zakres wiadomości i umiejętności ich dzieci oraz osobiste relacje z nauczycielką i rówieśnikami.

Spotkanie ze Strażnikiem Miejskim

1 grudnia "Brzoskwinki" odwiedził bardzo ciekawy gość- funkcjonariusz Straży Miejskiej z prelekcją na temat dbania o środowisko. Poruszaliśmy trudną tematykę dbania o czystość i segregacji odpadów. Dzieci wykazały się w tej kwestii dużą wiedzą, a poszerzyły ją jeszcze bardziej dzięki pomocy pana funkcjonariusza.

GRATULACJE "BRZOSKWINCE"!

Serdecznie gratulujemy Martynce Kryńskiej wykonania przepięknej pracy, która została wyróżniona w II edycji wojewódzkiego konkursu plastycznego pt. „Podlasie pędzlem malowane”. Organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 27 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Białymstoku. Droga Martynko bardzo  cieszymy się  z twojego sukcesu i czekamy na następne!!!