Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

LUTY

1. BEZPIECZNE  ZABAWY  ZIMĄ

2. IDZIEMY DO FRZYJERA

3. W  KRAINIE  BAJKI  I  BAŚNI

4. POZNAJEMY RÓŻNE SKLEPY

Piosenka do nauki

"Idziemy na zakupy"

1. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka misia.

2. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka laleczkę.

3. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka piłeczkę.

Wiersz do nauki

"KTO TO?" (Hanna Ożogowska)

Na podwórku już od rana
dziwny gość zawitał.
Nie rusza się, nic nie mówi,
o nic nie pyta.

Twarz okrągła, nos - kartofel,
oczy - dwa węgielki,
szyi nie ma,
nóg nie widać,
a jak beczka wielki.

Koszyk stary jak kapelusz
ma na czubku głowy.
Któż to taki? Czy już wiecie?
To bałwan śniegowy.

JĘZYK ANGIELSKI W LUTYM:

1. Wprowadzenie i aktywizacja liczb w zakresie 1-3 w zabawach muzyczno- ruchowych.

2. Wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami.

3. The magic wand. Utrwalenie materiału leksykalnego i wprowadzenie do tematu ubrań.

4. Poszerzenie i utrwalenie słownictwa w oparciu o zabawy TPR i manipulacyjne.

W lutym:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Zajęcia otwarte z naszymi wspaniałymi Dziadkami

W dniu 26.02.2018 r. naszym przedszkolu w grupie "Brzoskwinek" i "Cytrynek" odbyły się zajęcia dla Dziadków i wnucząt,  które oparły się o Metodę Ruchu Rozwijającego W.Sherborne.

Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne to system ćwiczeń i zabaw ruchowych, które wywodzą się z naturalnych potrzeb dziecka, zaspokajanych w kontakcie z dorosłym — tzw. baraszkowanie pojawiające się we wczesnym dzieciństwie.

Wyjazd do Białostockiego Teatru Lalek

23 lutego grupa "Brzoskwinki" wyruszyła do Białostockiego Teatru Lalek na spektakl pt. "Lenka". Tytułowa Lenka to dziewczynka taka, jak wszystkie inne dzieci: ciepła, miła, otwarta, wesoła. Dlaczego więc tak bardzo samotna?

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ JĘZYKA OJCZYSTEGO W "BRZOSKWINKACH"

21 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego, który został ustanowiony w 1999 r. przez UNESCO - dla podkreślenia jego bogactwa, różnorodności i piękna. „Brzoskwinki” również postanowiły uhonorować tak ważne święto. Z tej okazji przedszkolaki słuchały przepięknych wierszy i bajek napisanych przez polskich pisarzy i poetów. Wielką niespodziankę sprawiły nam w tym dniu nasze ukochane panie pracujące w kuchni, które przeczytały dzieciom tuż przed leżakowaniem niezwykłe przygody „Siedmiu koźlątek”. Natomiast podczas podwieczorku mama Wojtusia zapoznała nas z utworami Jana Brzechwy. A kiedy wszystkie brzuszki były już pełne - niespodziewanie odwiedził "Brzoskwinki" starszy brat Ani (absolwent naszego przedszkola), który przeczytał nam wiersz J. Tuwima pt. „Dyzio Marzyciel”. Jednak to nie koniec niespodzianek…, podczas zabaw dowolnych przy stolikach zapukał do naszej sali kolejny gość. Tym razem była to mama naszego Olka, która przeczytała nam zabawny wierszyk o sprytnej wiewiórce.

OBCHODZIMY "ŚWIATOWY DZIEŃ KOTA"

17.02.2018r. obchodzony jest „Światowy Dzień Kota”. O tym wyjątkowym święcie nie zapomniały również nasze „Brzoskwinki”. Tuż po pysznym śniadaniu wszyscy upodobniliśmy się do naszych czworonożnych przyjaciół i z wielkim zainteresowaniem wysłuchaliśmy zabawnej bajki pt. „Chory kotek” przeczytanej przez panią Monikę. Była to znakomita okazja do utrwalenia typowych zwyczajów wszystkich kotków a jednocześnie przypomnienia, w jaki sposób należy opiekować się naszymi „pupilami”. W tym dniu było bardzo wesoło: śpiewaliśmy, tańczyliśmy, układaliśmy kocie puzzle, łowiliśmy rybki, rozwiązywaliśmy zagadki, łapaliśmy sprytne myszki oraz na koniec kolorowaliśmy wybrane przez siebie kotki.

DZIĘKUJEMY ZA WALENTYNKOWE NIESPODZIANKI!

ROBIMY OWOCOWE SZASZŁYKI

Dzisiaj  na nasze „Brzoskwinki” czekała miła niespodzianka. Tuż po podwieczorku wszystkie stoły zapełniły się przepysznymi i zdrowymi owocami przyniesionymi do przedszkola przez naszego Olka, który zaprosił swoje koleżanki i kolegów do wykonania „witaminkowych szaszłyków”. Dzieci z wielkim zaangażowaniem zabrały się za krojenie owoców, a następnie nabijanie ich na drewniane patyczki (oczywiście zwracając wielką uwagę na przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa!). Ach, co to była za uczta! Kolorowe szaszłyki smakowały wyśmienicie – nie wiemy, czy dlatego, że owoce były tak pyszne, czy dlatego że sami je przyrządziliśmy?

BRZOSKWINKI WYRUSZAJĄ NA WYCIECZKĘ DO APTEKI

Wszyscy wiedzą, że nasze przedszkole jest placówką promującą zdrowy i aktywny styl życia. W związku z tym, dzieci z grupy „Brzoskwinki” wybrały się na wycieczkę do apteki. Była to wspaniała okazja do bliższego zapoznania się z jej wyposażeniem oraz rozmowy z panem farmaceutą. Z wielkim zaciekawieniem oglądaliśmy różne tabletki, syropy, krople, maści, środki opatrunkowe i wiele innych rzeczy potrzebnych w walce z chorobą. Dzieci dowiedziały się, jak należy dbać o swoje zdrowie oraz, że pod żadnym pozorem nie należy samodzielnie zażywać lekarstw.

WYCIECZKA DO BIBLIOTEKI

31.01.2018 r. dzieci  z  grupy  „Brzoskwinki” wyruszyły na wycieczkę do Filii Książnicy Podlaskiej nr 12 w Białymstoku, gdzie wzięły udział w niezwykle ciekawym  i  pouczającym spotkaniu   przeprowadzonym  przez panią bibliotekarkę. Przedszkolaki dowiedziały się co to jest księgozbiór, co należy zrobić aby móc korzystać z biblioteki oraz  co  najważniejsze, jak szanować  i  dbać o książki. Jednak  największą frajdę sprawiło wszystkim wysłuchanie jednej z zabawnych przygód „Mikołajka” i udział w różnych zadaniach przygotowanych przez panią Asię. Wszystkie  dzieci  były  bardzo  zachwycone  pierwszą wycieczką  do  „Krainy  książek”. W  drodze  powrotnej  zapewniały, że  wrócą  tam  ponownie – być  może  w  towarzystwie  swoich  rodziców.

SPOTKANIE Z BABCIĄ WIKTORKA

W  piątek (03.02.2018r.) odwiedziła grupę „Brzoskwinki” niezwykle sympatyczna babcia naszego Wiktorka. Zaproponowała  wszystkim  przedszkolakom, że  przeczyta  im  ciekawą  opowieść o „Dziesięciu bałwankach”. Bajka  była  bardzo  wesoła i  interesująca  a  nasz  gość  miał  tak  przemiły  głos, że  wszyscy  słuchali  go  z  wielką  przyjemnością. W  dalszej  części  spotkania  mali  słuchacze zmagali się z różnymi zadaniami matematycznymi, które udowodniły jak bardzo lubią i potrafią prawidłowo liczyć. Następnie zaprosiliśmy babcię Marię do wspólnej zabawy z kolorowymi balonami. Okazało się, że nasz gość ma duże poczucie rytmu i bardzo ładnie tańczy. Końcowym etapem piątkowego spotkania było wielkie, integracyjne malowania wesołych bałwanków z wysłuchanej opowieści.