Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

SERDECZNIE ZAPRASZAMY RODZICÓW

NASZYCH "BRZOSKWINEK"

na uroczyste

"Pasowanie na przedszkolaka",

które odbędzie się

19.10.2018r. o godz. 10.00

(na sali gimnastycznej).

PAŹDZIERNIK

1. JESIENNE OWOCE

2. JESIENNE WARZYWA

3. SKARBY JESIENI

4. LAS JESIENIĄ

Piosenka do nauki

"Małe czerwone jabłuszko" (Danuta Jagiełło, Karol Jagiełł)

1. Małe czerwone jabłuszko tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Za rączki się trzymają  i wkoło obracają. (×2)

2. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Jabłuszko podskakuje,  a gruszka przytupuje. (×2)

3. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: W rączki klaszcze jabłuszko  razem z dojrzałą gruszką. (×2)

4. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Biegną sobie dokoła,  jabłuszko gruszkę woła. (×2)

Wiersz do nauki

"Dzielny przedszkolak"

Ja przedszkolak dzielny

jestem zawsze uśmiechnięty.

Słucham swoje panie

i zjadam całe śniadanie.

Grzecznie się bawię,

pilnie się uczę,

a mamy i taty nigdy nie smucę.

Kropka, kropka, kreska, kreska,

okrągłe kółeczko.

Uśmiechnięte mamy buzie,

jak żółte słoneczko.

JĘZYK ANGIELSKI W PAŹDZIERNIKU:

1. The Autumn Project- wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z jesienią.

2. Autumn Time- utrwalenie słownictwa związanego z jesienią w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

3. Fruit salad! Zapoznanie z nazwami owoców.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o historyjkę

5. Revision.

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

ROBIMY ZDROWE DESERY

„Brzoskwinki”  doskonale wiedzą jak ważny jest zdrowy tryb życia i właściwe odżywianie. W związku z tym postanowiły w tym tygodniu własnoręcznie przyrządzić pyszne galaretki z owocami. Zabawa w małych kucharzy przyniosła im  wiele radości i nowych doświadczeń. Możliwość zrobienia czegoś własnego, a zarazem  „smakowitego” okazała się wielką frajdą. Samodzielnie wykonane desery były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Potwierdziły to również panie pracujące w przedszkolu, które również poczęstowaliśmy naszymi „przysmakami”.

GRATULACJE "BRZOSKWINCE"!

Bardzo jesteśmy dumni, że praca naszego wychowanka Wiktora Oniszczuk została zakwalifikowana na ogólnopolską wystawę plastyczną  pt. „Moja ulubiona postać bajkowa”. Głównym organizatorem w/w wystawy jest Przedszkole Miejskie nr 59 w Sosnowcu. Kochany Wiktorku gratulujemy wielkiego talentu i życzymy dalszych sukcesów!!!

ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK

15 października obchodzimy „Światowy Dzień Mycia Rąk”. To niezwykłe święto zostało ustanowione w 2008 r. przez ONZ, a jego głównym założeniem była  globalna edukacja dotycząca wpływy częstego mycia rąk na zdrowie każdego człowieka.

Brzoskwinki wyruszają do krainy bajek

Światowy Dzień Uśmiechu

6 października przypada Światowy Dzień Uśmiechu. W związku z tym dzieci z grupy „Brzoskwinki” już tydzień wcześniej zabrały się za przygotowanie własnoręcznie wykonanych pocztówek z symbolem „uśmiechniętego słoneczka”. Swoje pocztówki zapakowały do wielkiej koperty i z przepięknymi życzeniami wysłały do samotnych seniorów z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku. Mamy nadzieję, że skromny upominek od naszych przedszkolaków wywoła uśmiech na ich twarzy i  sprawi radość w ich sercu!

Spotkanie z dziadkiem Nicolki

W piątek (06.10.17r.) gościliśmy w grupie „Brzoskwinki” bardzo sympatycznego dziadka naszej Nicolki. Pan Janusz przeczytał nam zabawną opowieść o „Kurce – Złotopiórce”; pomagał w wykonywaniu różnorodnych zadań (związanych z treścią bajki) oraz uczestniczył we wspólnych zabawach i tańcach. Na zakończenie popołudniowego spotkania przedszkolaki miały możliwość obejrzeć zdjęcia pana Janusza ze swoją ukochaną wnuczką. Czas spędzony z dziadkiem Nicolki upłynął bardzo szybko, a wspólnie spędzone chwile z pewnością na długo pozostaną wszystkim w pamięci! Bardzo dziękujemy Panu Januszowi za odwiedziny i z niecierpliwością czekamy na następne!!!

Uśmiech to podstawa!

W tym tygodniu Brzoskwinki rozmawiają na temat optymizmu. Tańczymy więc wesoły, śmieszny taniec kaczuszek, wiemy już, że uśmiech zapewnia nam dobre zdrowie oraz zjednuje do nas ludzi, a także wszyscy razem ustaliliśmy, że rzeczy sprawiające radość nic nie kosztują… Uśmiech, buziak, przytulas, wspólny czas są baaaardzo, bardzo cenne i dają zarówno dzieciom, jak i dorosłym mnóstwo szczęścia!