Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

SERDECZNIE ZAPRASZAMY RODZICÓW

NASZYCH "BRZOSKWINEK"

na uroczyste

"Pasowanie na przedszkolaka",

które odbędzie się

19.10.2018r. o godz. 10.00

(na sali gimnastycznej).

PAŹDZIERNIK

1. JESIENNE OWOCE

2. JESIENNE WARZYWA

3. SKARBY JESIENI

4. LAS JESIENIĄ

Piosenka do nauki

"Małe czerwone jabłuszko" (Danuta Jagiełło, Karol Jagiełł)

1. Małe czerwone jabłuszko tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Za rączki się trzymają  i wkoło obracają. (×2)

2. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Jabłuszko podskakuje,  a gruszka przytupuje. (×2)

3. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: W rączki klaszcze jabłuszko  razem z dojrzałą gruszką. (×2)

4. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Biegną sobie dokoła,  jabłuszko gruszkę woła. (×2)

Wiersz do nauki

"Dzielny przedszkolak"

Ja przedszkolak dzielny

jestem zawsze uśmiechnięty.

Słucham swoje panie

i zjadam całe śniadanie.

Grzecznie się bawię,

pilnie się uczę,

a mamy i taty nigdy nie smucę.

Kropka, kropka, kreska, kreska,

okrągłe kółeczko.

Uśmiechnięte mamy buzie,

jak żółte słoneczko.

JĘZYK ANGIELSKI W PAŹDZIERNIKU:

1. The Autumn Project- wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z jesienią.

2. Autumn Time- utrwalenie słownictwa związanego z jesienią w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

3. Fruit salad! Zapoznanie z nazwami owoców.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o historyjkę

5. Revision.

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

ZDROWE JEŻYKI

Dzisiaj „Brzoskwinki” samodzielnie wyczarowały „Zdrowe Jeżyki”. Do ich wykonania wykorzystały jabłuszka, wykałaczki i pyszne, słodziutkie rodzynki. Kolczaste zwierzaczki wyglądały przepięknie! Własnoręcznie zrobiony deser był doskonałą lekcją samodzielności a jednocześnie okazją do utrwalenia zasad zdrowego i racjonalnego odżywiania.

ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI

21 listopada obchodzimy "Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień". W tym dniu „Brzoskwinki” od samego rana zastanawiały się, co to jest „życzliwość” i w jaki sposób możemy okazać ją drugiemu człowiekowi. W końcu wszyscy doszliśmy do wniosku, że uśmiech, dobre słowo i pomoc w trudnych sytuacjach jest najlepszą odpowiedzią na nurtujące nas pytanie. Chociaż za oknem było szaro i dość ponuro, postanowiłyśmy wyruszyć na integracyjny spacer i rozdać napotkanym przechodniom własnoręcznie wykonane serduszka z gorącymi pozdrowieniami od przedszkolaków. Naszymi prezentami obdarowaliśmy również pracowników i klientów sklepu spożywczego „Lewiatan”. Dzieci osobiście przekonały się, że zwykły uśmiech i miłe pozdrowienia mają naprawdę magiczną moc! Bardzo byśmy chcieli, aby takich dni w naszym życiu było jak najwięcej!!!

ODWIEDZAMY PODOPIECZNYCH DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ

17 listopada „Brzoskwinki” i „Ananasy” miały przyjemność odwiedzić podopiecznych z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku (mieszczącego się na ul. Świerkowej 9). Korzystając z okazji obchodów „Dnia Seniora” oraz „Dnia Mieszkańca i Pracownika” wystąpiliśmy w wesołym montażu słowno – muzycznym i przekazaliśmy wraz z wielką laurką i własnoręcznie upieczonymi pierniczkami najserdeczniejsze życzenia wszystkim seniorom. Wielkie brawa, łzy wzruszenia oraz przepiękne podziękowania ze strony Pani Dyrektor były największym dowodem na to, że niespodzianka się udała.

PIECZEMY PIERNICZKI

W tym tygodniu „Brzoskwinki” zabrały się za pieczenie pierniczków. Z wielkim zaangażowaniem odmierzały wszystkie potrzebne składniki, wyrabiały i wałkowały ciasto oraz foremkami wykrawały różne kształty ciasteczek. Następnie pod czujnym okiem naszych pań kucharek – pierniczki nabrały przepięknego koloru piekąc się w piekarniku. Wyglądały smakowicie! Jednak mogłyśmy delektować się jedynie ich zapachem, ponieważ przeznaczone były dla podopiecznych Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku. Mamy nadzieję, że ten mały ale płynący z serc naszych wychowanków gest sprawi miłą niespodziankę starszym, samotnym ludziom….

GRATULACJE "BRZOSKWINCE"!

Miło jest nam poinformować, że Hania Mucha zdobyła NAGRODĘ w II edycji ogólnopolskiego konkursu plastycznego pt. „Marzenia małego człowieka”. Głównym organizatorem w/w konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 68 im. Janusza Korczaka w Białymstoku. Serdecznie gratulujemy naszej wychowance ogromnego talentu i  życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu twórczości artystycznej!

W KRAINIE BAJEK

W piątek mieliśmy przyjemność gościć w naszej sali tatę i starszą siostrę naszej Martynki. Mili goście zaprosili  wszystkie  dzieci  do  wysłuchania dwóch przepięknych  bajek  Hansa Christiana Andersena pt. „Mały ołowiany żołnierzyk” i „Calineczka”. „Brzoskwinki” z  wielkim  zaciekawieniem  śledziły losy  głównych  bohaterów  i  wyciągały  wnioski  z  ich     postępowania. Podczas  popołudniowego spotkania  nie  zabrakło  oczywiście  rozrywki  i  wesołej  zabawy. Korzystając z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Postaci Bajkowych” wcieliliśmy się w role znanych bohaterów z ulubionych bajek i wierszy dla dzieci. Było bardzo miło i wesoło!