WIZYTA ŻOŁNIERZY W "BRZOSKWINKACH"

15.11.2018r. odwiedzili nas niezwykli goście – żołnierze 18 Białostockiego Pułku Rozpoznawczego, którzy przeprowadzili z dziećmi zajęcia na temat podstaw musztry wojskowej. Zajęcia wynikały z nawiązanej przed rokiem przez nasze przedszkole współpracy z wojskiem.

Żołnierze prezentowali, w jaki sposób reaguje się na rozkazy: "Baczność!, "Spocznij!", "W dwuszeregu zbiórka!". Następnie pod okiem profesjonalistów dzieci odbyły wojskową musztrę. Goście byli zachwyceni tym, co pokazały przedszkolaki. W nagrodę każde dziecko otrzymało medal.

Nam udało się sprawdzić żołnierzy, czy potrafią być radośni jak przedszkolaki. Dzieci oceniały, czy goście poradzą sobie z zadaniami, które im przygotowaliśmy. Przy dźwiękach harmonijki ćwiczyli jak robią to przedszkolacy. Mieli też za zadanie maszerować przy Marszu Radetzky'ego. Świetnie sobie poradzili. Dzieci wyróżniły żołnierzy za te zadania medalami.

Obserwując zajęcia z naszą grupą prowadzone przez żołnierzy, byłyśmy mile zaskoczone, że ci poważni panowie mają w sobie nadal dziecięcą radość życia. Ze swoich podopiecznych jesteśmy zaś dumne, że udało się nam przeprowadzić z nimi interesującą lekcję poświęconą obrońcom Ojczyzny.

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

oddzialy / grupa2