Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

LUTY

1. BEZPIECZNE  ZABAWY  ZIMĄ

2. IDZIEMY DO FRZYJERA

3. W  KRAINIE  BAJKI  I  BAŚNI

4. POZNAJEMY RÓŻNE SKLEPY

Piosenka do nauki

"Idziemy na zakupy"

1. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka misia.

2. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka laleczkę.

3. Idziemy na zakupy do sklepu z zabawkami.

Do sklepu nasza mama idzie razem z nami.

Wkładamy do koszyczka piłeczkę.

Wiersz do nauki

"KTO TO?" (Hanna Ożogowska)

Na podwórku już od rana
dziwny gość zawitał.
Nie rusza się, nic nie mówi,
o nic nie pyta.

Twarz okrągła, nos - kartofel,
oczy - dwa węgielki,
szyi nie ma,
nóg nie widać,
a jak beczka wielki.

Koszyk stary jak kapelusz
ma na czubku głowy.
Któż to taki? Czy już wiecie?
To bałwan śniegowy.

JĘZYK ANGIELSKI W LUTYM:

1. Wprowadzenie i aktywizacja liczb w zakresie 1-3 w zabawach muzyczno- ruchowych.

2. Wprowadzenie w tematykę związaną z zabawkami.

3. The magic wand. Utrwalenie materiału leksykalnego i wprowadzenie do tematu ubrań.

4. Poszerzenie i utrwalenie słownictwa w oparciu o zabawy TPR i manipulacyjne.

W lutym:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

"CYTRYNKI" I "BRZOSKWINKI" POZNAJĄ CIEKAWY ZAWÓD

20.02. "Cytrynki" i "Brzoskwinki" odwiedził pan Andrzej, który opowiedział dzieciom o zawodzie stolarza. Nasz gość pokazał narzędzia stolarskie, wyjaśnił do czego służą. Dzieci porównywały narzędzia pana Andrzeja z tymi, które znajdują się w przedszkolnej sali w "kąciku stolarskim". Całe spotkanie rozpoczęliśmy od wysłuchania bajki "Pinokio". Historia o chłopcu z drewna posłużyła nam do zabaw muzycznych. Dzieci grały na drewnianych instrumentach. Wszystkim wyrosły nosy jak w bajce, chociaż przedszkolaki wiedzą o tym, iż nie należy kłamać. Pan Andrzej dostał od nas w prezencie medal. Serdecznie dziękujemy za miłe spotkanie z najmłodszymi.

"BRZOSKWINKI" W ŚWIECIE BAJKI

18.02. "Brzoskwinki" uczestniczyły w kolejnym spotkaniu w przedszkolnej bibliotece. Tym razem nawiązywało ono do wszystkim dobrze znanej bajki pt. "Czerwony Kapturek". Przedszkolaki wysłuchały bajkę, śpiewały o bajkowym wilku, zaś w prowadzącym do domu babci  lesie zbierały kwiaty. Wielką atrakcją było znalezienie w lesie torby z bajkowymi pacynkami. Każde dziecko wybrało z niej swojego ulubionego bohatera i zaprezentowało się przed kolegami i koleżankami. Serdecznie dziękujemy pani Magdzie za ciekawe zajęcia czytelnicze.

CIEKAWE EKSPERYMENTY PLASTYCZNE "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" oglądały ostatnio film edukacyjny na temat tego, w jaki sposób powstaje śnieg. W lesie szukały na białym śniegu śladów zwierząt. W sali przedszkolnej nawiązując do koloru białego - koloru zimy, przeprowadziły eksperymenty z białym jak śnieg mlekiem. Dzieci poznały nową technikę plastyczną – malowanie na mleku. Same barwiły wodę i eksperymentowały kolorami, rysując wzory według własnego pomysłu. Mogły zaobserwować, jak kolorowa woda zachowuje się na płynie do mycia naczyń i na oleju dolanym do mleka. To było ciekawe doświadczenie. Każde dziecko było pod wielkim wrażeniem powstających kolorów i wzorów.

CIĄG DALSZY PLASTYCZNYCH ZABAW "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" nawiązując do białej zimy, bawiły się malując wzory na mleku. Tak im się to spodobało, że postanowiliśmy kontynuować nasze plastyczne działania. Zajęcia zaczęliśmy od rozpoznawania produktów w kolorze białym, które można znaleźć w każdej kuchni. Jak się okazało jest ich całkiem sporo. Tym razem przedszkolaki rysowały palcami obrazki na soli kuchennej i mące. Zabawa była wyśmienita!

"BRZOSKWINKI" UTRWALAJĄ ZASADY BEZPIECZEŃSTWA NA DRODZE

05.02.2019r. "Brzoskwinki" odwiedził pan Dawid – instruktor nauki jazdy. Było to dobrą okazją do tego, aby przypomnieć sobie o ważnych zasadach bezpieczeństwa. Nasz gość mówił dzieciom o takich zasadach, jak: zapinanie pasów w samochodzie, jazda w fotelikach, używanie kasków podczas jazdy rowerem czy noszenie odblasków.

"Zimo, baw się z nami"

W tym tygodniu mieliśmy piękną zimową pogodę. "Brzoskwinki" ubrały się ciepło i wyszły do przedszkolnego ogrodu. Wszyscy zamienili się w małych artystów dekorując śnieg kolorowymi farbami. "Brzoskwinkom" to zajęcie się bardzo podobało, na pewno je powtórzymy.

DZIEŃ BABCI I DZIADKA W "BRZOSKWINKACH"

24.01.2019r. w "Brzoskwinkach" obchodziliśmy DZIEŃ BABCI I DZIADKA. Dziadkowie, to osoby niezmiernie ważne w życiu dzieci. Przedszkolaki podczas występu śpiewały, grały na instrumentach, tańczyły z pomponami i recytowały wiersze. Do tej uroczystości przygotowywały się wcześniej przygotowując prezenty. Jeszcze raz dziękujemy naszym BABCIOM I DZIADKOM za wszystko, czym obdarowujecie swoje wnuki: miłość, cierpliwość, czas. Życzymy Państwu wszystkiego co najlepsze!