Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

SERDECZNIE ZAPRASZAMY RODZICÓW

NASZYCH "BRZOSKWINEK"

na uroczyste

"Pasowanie na przedszkolaka",

które odbędzie się

19.10.2018r. o godz. 10.00

(na sali gimnastycznej).

PAŹDZIERNIK

1. JESIENNE OWOCE

2. JESIENNE WARZYWA

3. SKARBY JESIENI

4. LAS JESIENIĄ

Piosenka do nauki

"Małe czerwone jabłuszko" (Danuta Jagiełło, Karol Jagiełł)

1. Małe czerwone jabłuszko tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Za rączki się trzymają  i wkoło obracają. (×2)

2. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Jabłuszko podskakuje,  a gruszka przytupuje. (×2)

3. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: W rączki klaszcze jabłuszko  razem z dojrzałą gruszką. (×2)

4. Małe czerwone jabłuszko  tańczy dziś pod drzewem z gruszką.

Ref.: Biegną sobie dokoła,  jabłuszko gruszkę woła. (×2)

Wiersz do nauki

"Dzielny przedszkolak"

Ja przedszkolak dzielny

jestem zawsze uśmiechnięty.

Słucham swoje panie

i zjadam całe śniadanie.

Grzecznie się bawię,

pilnie się uczę,

a mamy i taty nigdy nie smucę.

Kropka, kropka, kreska, kreska,

okrągłe kółeczko.

Uśmiechnięte mamy buzie,

jak żółte słoneczko.

JĘZYK ANGIELSKI W PAŹDZIERNIKU:

1. The Autumn Project- wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z jesienią.

2. Autumn Time- utrwalenie słownictwa związanego z jesienią w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

3. Fruit salad! Zapoznanie z nazwami owoców.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o historyjkę

5. Revision.

W PAŹDZIERNIKU:

1. Utrwalenie kroku "disco step".

2. Krok polkowy – wprowadzenie.

3. Prezentacja par – wprowadzenie.

4. Krok polkowy w przód, w tył, w miejscu.

ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK - OBCHODY ŚWIĘTA W "BRZOSKWINKACH"

15.10. obchodzony jest Światowy Dzień Mycia Rąk. "Brzoskwinki" rozpoczęły obchody tego święta od wysłuchania opowiadania M. Kownackiej pt. "Kukuryku na ręczniku". Pan Wojtek – tato Kamilki przeczytał dzieciom historię o Kogutku Złotobutku. Po śniadaniu kogut pilnował w przedszkolnej łazience, aby dzieci myły ręce, przestrzegając kolejnych etapów. "Brzoskwinki" rozmawiały na temat tego, dlaczego należy myć ręce. Przypomniały też w jakich sytuacjach o myciu rąk nie można zapominać. Przedszkolaki wykonały prace plastyczne nawiązujące do obchodzonego święta. Można je obejrzeć w przedszkolnej szatni.

JESIENNE DEKORACJE "BRZOSKWINEK"

W piątek "Brzoskwinki" wspólnie wykonały pracę plastyczną. Każde dziecko maczało rękę w farbie, następnie odbijało ją na kartce tworząc "Jesienne drzewo". Temu zadaniu towarzyszyła dzieciom piosenka "Kolorowe listki".

CZYTELNICZE SPOTKANIE W "BRZOSKWINKACH"

W piątek (12.10) odwiedziła nas Julia Szpila – absolwentka naszego przedszkola. Przez cztery lata uczęszczała do naszej placówki, a od września jest uczennicą I klasy. Mama Julii – pani Aneta przeczytała dzieciom bajki o Misiu Uszatku. Julka wspólnie z "Brzoskwinkami" miała okazję przypomnieć sobie, jak to całkiem niedawno bawiła się w przedszkolu. Zaprosiliśmy bowiem naszych gości do wspólnej zabawy przy śpiewie dzieci. Serdecznie dziękujemy za odwiedzenie naszej grupy. Julce życzymy zaś duuuużo sukcesów w szkole!

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ WARZYWA

W tym tygodniu "Brzoskwinki" poznają warzywa. Warzywa, podobnie jak owoce, dostarczają człowiekowi wielu witamin. Dzieci utrwalały nazwy warzyw, liczyły je. Wspólnie zrobiliśmy smaczny i zdrowy sok z marchewki i jabłek. "Brzoskwinki" wykonały również "Warzywne Uśmiechy", które następnie zjadły. Największą radość dzieciom sprawiło malowanie sokiem z buraka. Uśmiech nie schodził z twarzy dzieci przez cały tydzień.

ŚWIĘTO UŚMIECHU W "BRZOSKWINKACH"

05.10. obchodzony jest Światowy Dzień Uśmiechu. "Brzoskwinki" układały w tym dniu uśmiechnięte buzie z darów jesiennych i kolorowych klocków. Udało im się ułożyć uśmiechnięte twarze – puzzle w rozmiarze maxi. Dzieci wykonały też uśmiechnięte słoneczka, które można obejrzeć w przedszkolnej szatni. Chcąc, aby w tym dniu uśmiech pojawił się także na twarzach osób najbliższych dzieciom, "Brzoskwinki" podarowały "uśmiechnięte" prezenty swoim rodzicom i dziadkom. Życzymy Państwu i najmłodszym uśmiechu nie tylko od święta, ale każdego dnia!

WIZYTA "BRZOSKWINEK" W BIBLIOTECE

04.10 obchodzony jest Światowy Dzień Zwierząt. "Brzoskwinki" już od rana bawiły się z wielką rybą, karmiły głodnego lwa oraz ćwiczyły z jeżem. Miejscem, w którym można dowiedzieć się dużo na temat zwierząt jest biblioteka. "Brzoskwinki" udały się więc do przedszkolnej biblioteki. Nasze spotkanie w tym miejscu było związane z realizacją programu własnego w grupie "Brzoskwinek" pt. "Zaczarowany świat książek". W tym roku wiele razy będziemy jeszcze tu gościć. W bibliotece pani Magda przygotowała dzieciom wiele niespodzianek ze zwierzętami w roli głównej. Było oczywiście słuchanie bajki o wilku ("Czerwony Kapturek"), zabawy ze zwierzętami występującymi w książkach, zagadki obrazkowe. Dzieci wzbogaciły wiedzę na temat funkcjonowania biblioteki, oglądały zgromadzony księgozbiór.

WIZYTA GOŚCIA W "BRZOSKWINKACH"

"Brzoskwinki" odwiedziła pani Małgosia, która pracuje w naszym przedszkolu. Wraz z innymi paniami przygotowuje codziennie dzieciom pyszne posiłki. Nic więc dziwnego, że w tygodniu, kiedy rozmawiamy o owocach, zaprosiliśmy do siebie właśnie panią Małgosię. Od naszego gościa dowiedzieliśmy się wielu ważnych rzeczy na temat owoców, przygotowywanych z nich przetworów na zimę. Dzieci wysłuchały wiersze o wartościach zdrowotnych owoców, o konieczności mycia ich przed jedzeniem. Były też "owocowe" tańce przy śpiewie dzieci. Na koniec nie mogło się obyć bez jedzenia owoców, przyniesionych przez dzieci do przedszkola. "Brzoskwinki" wręczyły pani Małgosi medal, dziękując za tak cenne spotkanie.

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ MUZYKI W "BRZOSKWINKACH"

01.10. obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Muzyki. W związku z tym u "Brzoskwinek" było w tym dniu też muzycznie. Dzieci przed śniadaniem ćwiczyły przy dźwiękach harmonijki. Podczas zajęć stworzyły orkiestrę, grając na drewienkach i grzechotkach. Słuchały brzmienia i odgadywały nazwy instrumentów muzycznych, znajdujących się w "muzycznym pociągu". Śpiewały przy dźwiękach fletu. Każde dziecko samodzielnie zagrało na bębenku, trójkącie i dzwonkach. Dobrze sobie poradziły z rozwiązaniem zagadek obrazkowych (dopasowywaniem cieni do instrumentów). Tak się składa, że w poniedziałki w naszej grupie odbywają się zajęcia z rytmiki. Wesołe tańce przy muzyce przekonały nas po raz kolejny, że ruch przy muzyce, to doskonała zabawa dla małych i dużych.