Grupa II - "Brzoskwinki"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

J

VIII BIAŁOSTOCKI TYDZIEŃ CZYTANIA DZIECIOM W "BRZOSKWINKACH"

W poprzednim tygodniu w naszym przedszkolu odbył się "VIII Białostocki Tydzień Czytania Dzieciom" w tym czasie "Brzoskwinki" odwiedzili ciekawi goście. Dzieci z zainteresowaniem słuchały czytanych książek.

"BRZOSKWINKI" MAŁYMI ARTYSTAMI

Jednym z założeń planu rocznego jest zapoznawanie dzieci z postaciami wybitnych artystów. "Brzoskwinki" miały okazję poczuć się jak prawdziwi artyści. Bawiły się w malarzy. Prace wykonywane były różnymi technikami. Przedszkolaki odbijały na kartce farbę, pomalowaną na folii bąbelkowej. Malowały promienie słoneczne palcem, zaś gąbka stemplowały szablony motyli. Efekty ostatnich eksperymentów z farbami można zobaczyć na tablicy w przedszkolnej szatni. Każde działanie z użyciem farb sprawiało najmłodszym wielką radość.

"BRZOSKWINKI" I ICH "ZACZAROWANY ŚWIAT KSIĄŻEK"

10 czerwca w grupie "Brzoskwinki" miało miejsce podsumowanie rocznej realizacji programu czytelniczego pt. "Zaczarowany świat książek". Dzieci po raz siódmy w tym roku szkolnym odwiedziły przedszkolną bibliotekę. Pani Magda za każdym razem prowadziła ciekawe zajęcia z przedszkolakami. Tym razem na naszych najmłodszych czekały kolejne niespodzianki – książkowe zagadki. Dzieci doskonale sobie z nimi poradziły. W nagrodę za udział w całorocznych spotkaniach, wszyscy otrzymali pamiątkowe medale. My też przygotowaliśmy pani Magdzie medal, dziękując za możliwość wspólnego odkrywania świata książek. Dziękujemy przy tej okazji rodzicom, rodzeństwu i dziadkom, którzy czytając książki naszym "Brzoskwinkom" aktywnie włączali się w realizację programu. Dziękujemy!

W "BRZOSKWINKACH" CZYTAMY "NIEZWYKŁE BAJKI"

W środę w "Brzoskwinkach" gościliśmy rodziców naszych przedszkolaków. Odwiedzili nas: mama Igora – pani Beata wraz z Rozalią i Borysem, tato Kuby – pan Michał, oraz tato Liliany – pan Leszek. Nasi goście w ramach Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom czytali "Niezwykłe bajki", które uczą dzieci akceptacji, które pokazują, że obok są wyjątkowe osoby. Dziękujemy rodzicom za poświęcony "Brzoskwinkom" czas! Z pewnością lektura tych bajek była swojego rodzaju lekcją tolerancji. Jeszcze raz dziękujemy!

PATRIOTYCZNE SPOTKANIE "BRZOSKWINEK" Z KSIĄŻKĄ W ROLI GŁÓWNEJ

W związku z obchodami Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom "Brzoskwinki" odwiedzili goście: mama Miłosza – pani Agnieszka, mama Martynki i Zosi – pani Emilia i dziadek Dominika – pan Sławomir. Dzieci wysłuchały wierszy o Polsce,                o podróżach rowerowych po kraju, o stolicy, plaży nad Morzem Bałtyckim. Nie mogło też zabraknąć "Katechizmu polskiego dziecka" znanego wszystkim pod tradycyjną nazwą "Kto ty jesteś?".

GRATULUJEMY "BRZOSKWINCE"

Miło nam poinformować, iż Igor A. zdobył nagrodę w X edycji ogólnopolskiego konkursu plastycznego "Różnorodność przestrzenią dialogu. Moja mała ojczyzna - miejsce dialogu międzykulturowego". Konkurs został zorganizowany przez Szkołę Podstawową nr 26 w Białymstoku, Fundację Uniwersytetu w Białymstoku, Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku. Serdecznie gratulujemy Igorowi!!!

INTERNET ŹRÓDŁEM INFORMACJI - ZAJĘCIA "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" rozmawiały na temat internetu. Temat trudny, ale jak w dzisiejszych czasach wszechobecny. Dzieci dowiedziały się o zaletach internetu (jak i zagrożeniach), z którego można czerpać wiedzę o otaczającym świecie. Przedszkolaki wiedzą, iż są alternatywne źródła zdobywania wiedzy, jak na przykład czytanie książek (doskonale wpasowujące się w obchody Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom) czy spacery.