Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

GRUDZIEŃ:

1. WĘGIEL NASZYM SKARBEM

2. PRZYGOTOWANIE ZWIERZĄT DO ZIMY

3. ŚWIĘTA TUŻ-TUŻ

4. ZAWITAŁA DO NAS ZIMA

Piosenka do nauki

"MIKOŁAJ JEDZIE SAMOCHODEM"  (autor nieznany)

Mikołaj, Mikołaj jedzie samochodem,
bo gdzieś zgubił saneczki w tę mroźną pogodę.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Mikołaj, Mikołaj lat ma już bez liku,
a prezenty dziś wiezie dzieciom w bagażniku.
Hu, hu, ha, tralala, co to za Mikołaj?

Wiersz do nauki

"PADA ŚNIEG" (D. GELLNER)

Pada śnieżek,

Pada śnieżek.

Już ze śniegu mam kołnierzyk,

białe uszy i policzki,

i śniegowe rękawiczki.

A jak padać nie przestanie wiecie,

co się ze mną stanie?

Będzie kino nie z tej ziemi -

nos w marchewkę mi się zmieni.

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

NAGRODA DLA "BRZOSKWINKI"

Miło nam poinformować, iż Igor A. zdobył nagrodę w X edycji wojewódzkiego konkursu plastycznego pt. "Podróże po Podlasiu". Organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 79 w Białymstoku. Igor - brawo!!!

"WITAJCIE W NASZEJ BAJCE" - ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU LITERACKIEGO

W grupie II realizowany jest program "Zaczarowany świat książek", mający na celu rozwijanie zainteresowań czytelniczych.     W związku z tym zorganizowany został literacki konkurs rodzinny pod hasłem "Z bajką na wesoło". Zadaniem uczestników konkursu było ułożenie wiersza o bohaterach bajkowych. W konkursie wzięli udział:

MIKOŁAJKOWA WIZYTA W "BRZOSKWINKACH"

6 grudnia odwiedził nas tato Kuby. Pan Radosław przeczytał dzieciom bajkę z książki "Magiczny świat" o zabawkach, które wyruszyły na poszukiwania Mikołaja. Jak przystało na ten dzień, nasz gość wystąpił w czerwonej czapce.  Dzieci dziękując za wizytę zaśpiewały wszystkie razem piosenkę o Mikołaju i wręczyły tradycyjnie już medal. Serdecznie dziękujemy tacie Kuby za czas poświęcony "Brzoskwinkom".

GRATULUJEMY "BRZOSKWINCE"

Miło nam poinformować, iż Igor A. zdobył I miejsce w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Kot w butach w podróży po Polsce". Organizatorem konkursu było Przedszkole nr 143 w Warszawie. Serdecznie gratulujemy takiego sukcesu!

"BRZOSKWINKI" MAŁYMI ARTYSTAMI

"Przedszkolak – mały artysta" – tak brzmi kierunek pracy na rok szkolny 2018/2019 w naszej placówce. Można powiedzieć, iż "Brzoskwinki", to mali artyści ale wielkiego formatu. Dzieci miały bowiem okazję malować pędzlami przy muzyce relaksacyjnej "niewidoczne obrazki", na kartonie w rozmiarze przedszkolnego dywanu. Innym działaniem było samodzielne odrysowywanie wzorów na szablonach. Cała grupa zmieściła się przy kartonie w rozmiarze "maxi". Kolejnego dnia przedszkolaki wykonały collage – Mikołaja, który już przy wejściu do sali wita przedszkolaków. Przed nami Mikołajki. Choinka została już ozdobiona. Dzieci wykonały też brokatowe bombki, które stanowić będą wystrój sali przypominając wszystkim, że coraz bliżej święta. Bardzo ważną rzeczą, jaka miała miejsce przy wykonywaniu prac plastycznych było to, że tworzyliśmy je wszyscy razem. Uczyliśmy się więc pracy w grupie. Brawo mali artyści!

WARTO POMAGAĆ

27.11.2018r. w "Brzoskwinkach" odbyło się spotkanie z koordynatorem wolontariatu i kampanii "Pola Nadziei". Przedszkolaki obejrzały film (bajkę edukacyjną) na temat pomagania innym. Warto już od najmłodszych lat zaszczepiać w dzieciach ideę pomagania, ideę, która uwrażliwia na problemy drugiego człowieka. Po rozmowie z panią Eweliną "Brzoskwinki" próbowały narysować obrazki nawiązujące do tego, w jaki sposób dzieci mogą pomagać najbliższym.