Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

Wiersz do nauki

"KÓŁKO MAŁE, KÓŁKO DUŻE"

Kółko małe, kółko duże,

Plecy proste, ręce w górze.

Skłoń się w prawo, skłoń się w lewo,

Tak się w lesie chwieje drzewo.

Kółko małe, kółko duże,

Głowa prosto, ręce w górze,

Takie skrzydła ptaki mają,

Pokażemy jak fruwają.

Kółko małe, kółko duże.

Głowa prosto, ręce w górze,

Tak się drzewa kołysały,

A tak dzieci prosto stały.

Już skończyła się zabawa.

Maszerujemy: lewa-prawa.

Już nie jestem żadnym ptakiem,

Tylko małym przedszkolakiem.

JĘZYK ANGIELSKI W KWIETNIU:

1. Spring. Easter. Wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z wiosna i Świętami Wielkanocnymi.

2. Animal’s homes. Wprowadzenie w tematykę związana ze zwierzętami.

3. Rozwijanie kompetencji rozumienia ze słuchu w oparciu o zabawy muzyczne, rytmiczne i ruchowe.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o piosenkę tematyczną i zabawy multisensoryczne.

W KWIETNIU:

1. Utrwalenie poznanych tańców : samba, rock and roll.

2. Walc angielski – wprowadzenie kroku podstawowego. Rytm ¾ na bazie kroku podstawowego.

3. Walc angielski – utrwalenie kroku podstawowego.

4. Utrwalenie poznanych kroków w walcu angielskim.

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KSIĄŻKI DLA DZIECI W "BRZOSKWINKACH"

Międzynarodowy Dzień Książki dla Dzieci, to święto obchodzone 2 kwietnia, w dzień urodzin duńskiego baśniopisarza H. Ch. Andersena. W związku z tym "Brzoskwinki" w tym dniu w przedszkolnej bibliotece miały przygotowaną niespodziankę w postaci wielkiej gry planszowej, która nawiązywała do tego święta. Dzieci poruszały się po polach gry, stosując się do kodów. Dzięki temu udało się im dotrzeć do mety, gdzie czekała na nich koperta z niespodzianką. Każde dziecko otrzymało w nagrodę zakładkę do książki. Oprócz tego były zabawy muzyczne i słuchanie książki czytanej przez panią Magdę. Wszystkie te działania mają na celu rozbudzanie zainteresowań czytelniczych wśród najmłodszych. Dziękujemy pani Magdzie za kolejne spotkanie z "Brzoskwinkami".

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ CIEKAWE ZAWODY

W ramach cyklu zajęć "Poznajemy ciekawe zawody" "Brzoskwinki" udały się do pobliskiego warsztatu samochodowego. Dzieci były pod wielkim wrażeniem tego, co tam obejrzały. Pan Adam pokazał przedszkolakom narzędzia używane do naprawy pojazdów. Dzieci zobaczyły w jaki sposób pompuje się koła. Doszły do wniosku, że zawód mechanika samochodowego jest bardzo potrzebny. Najmłodszym tak się to spotkanie podobało, że kolejnego dnia ponownie zawitały w warsztacie, aby wręczyć panu Adamowi BRZOSKWINKOWY MEDAL! Serdecznie dziękujemy za czas poświęcony przedszkolakom!

MIŁA WIZYTA W "BRZOSKWINKACH"

Grupę "Brzoskwinki" odwiedziła mama Miłosza – pani Agnieszka. Przedszkolaki rozmawiają w bieżącym tygodniu o zwierzętach wiejskich. W związku z tym w przedszkolnym kąciku wyszukaliśmy książki o zwierzakach, które można spotkać w wiejskiej zagrodzie. Pani Agnieszka pięknie czytała naszym najmłodszym historie o zwierzętach. Serdecznie dziękujemy za poświęcony nam czas! Było nam bardzo miło!

"BRZOSKWINKA" NAGRODZONA W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE PLASTYCZNYM

Miło nam poinformować, iż Igor Awramiuk zdobył nagrodę w ogólnopolskim konkursie plastycznym pt. "Utwory Jana Brzechwy w dziecięcej wyobraźni". Organizatorem konkursu było Przedszkole Samorządowe nr 49 w Białymstoku. Na konkurs wpłynęło 130 prac z 67 placówek oświatowych. Serdecznie gratulujemy Igorowi sukcesu!!!

ZAJĘCIA PROFILAKTYCZNE W "BRZOSKWINKACH"

22 marca "Brzoskwinki" uczestniczyły w zajęciach profilaktycznych dotyczących higieny jamy ustnej. Prowadzone były one przez przedstawiciela Fundacji Wiewiórki Julki. Dzieci dowiedziały się, jak dbać o zęby (prawidłowe szczotkowanie, wymiana szczoteczki). Z pewnością tego typu spotkania, wpływają na kształtowanie prawidłowych nawyków higienicznych wśród najmłodszych.

OBCHODY "ŚWIATOWEGO DNIA WODY"

W piątek obchodziliśmy "Światowy Dzień Wody". Nazywaliśmy morskie stworzenia, słuchaliśmy jak szumią muszle morskie a następnie układaliśmy je na niebieskiej wodzie. To święto było pretekstem do tego, aby porozmawiać na temat znaczenia wody w życiu ludzi, zwierząt i roślin. Przedszkolaki mówiły dlaczego i w jaki sposób należy dbać (oszczędzać) o wodę. Postanowiliśmy w tym dniu przeprowadzić muzyczny eksperyment z wodą w roli głównej. Jakież było zdziwienie dzieci, gdy pani zagrała na słoikach z kolorową wodą "Wlazł kotek na płotek" czy "Panie Janie". Wspólnie śpiewaliśmy przy dźwiękach "muzycznych słoików" sylaby, znane rymowanki. Ta zabawa tak się spodobała "Brzoskwinkom", że do pięciu dźwięków dodaliśmy jeszcze 3 i tak śpiewaliśmy melodię całej gamy. Własne improwizacje muzyczne oklaskiwane były po każdorazowym występie najmłodszych. Brawo!!!

"BRZOSKWINKOWY" DZIEŃ SZCZĘŚCIA

20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia. W związku z tym w "Brzoskwinkach" od rana można było spotkać klauna, który od dawien dawna na twarzach dzieci wywołuje uśmiech. Już przed śniadaniem witaliśmy się z nim przy wesołej muzyce. Ten dzień był pretekstem, aby porozmawiać na temat tego, kiedy dzieci czują się szczęśliwe. W ich odpowiedziach bardzo często powtarzały się dwa wyrazy (mama, tato). Przedszkolaki próbowały nazwać emocje (szczęście, radość, strach, smutek) przedstawione na obrazkach i przyporządkowywały do nich uśmiechnięte bądź smutne buzie. Na koniec wszyscy wykonaliśmy wspólną pracę plastyczną oczywiście z uśmiechem w roli głównej.

"W MARCU JAK W GARNCU"

W poprzednim tygodniu w grupie „Brzoskwinek” była realizowana tematyka tygodniowa „W marcu jak w garncu”. Dzieci w ciekawy sposób dowiedziały się co oznacza to powiedzenie. Z zaciekawieniem oglądały przygotowaną prezentację. Eksperymenty z wodą były świetną zabawą, ale także nauką.

"BRZOSKWINKI" ZAKŁADAJĄ ZIELONY KĄCIK

Przedszkolaki bawiły się ostatnio w ogrodników. Rozmawiały na temat tego, co jest potrzebne do wzrostu roślin. Po wspólnych ustaleniach, podlewały kwiaty znajdujące się w "kąciku przyrody". Miały okazję oglądać cebule o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Zobaczyły w jaki sposób sadzi się w ziemi cebulę i sieje sałatę. Na koniec każde dziecko umieściło swoją cebulę w słoiku wypełnionym wodą. Teraz tylko patrzeć, jak w naszej sali się zazieleni!

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PISARZY - OBCHODY ŚWIĘTA WSPÓLNIE Z MAMĄ "BRZOSKWINKI"

3 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pisarzy. W związku z tym obchody tego święta rozpoczęliśmy od spotkania z mamą Kuby – panią Ewą. Mama naszej "Brzoskwinki" przeczytała dzieciom utwór pt. "Inna bajka o kaczuszce". Przedszkolaki zobaczyły, w jaki sposób w dawnych czasach pisano książki. Dowiedziały się co to jest atrament, czy też maszyna do pisania. Bawiliśmy się do wyciszanki – rymowanki, która została ułożona na konkurs literacki, w którym wzięli udział nauczyciele z naszego przedszkola. Serdecznie dziękujemy pani Ewie za wspólnie spędzony z nami czas!

"BRZOSKWINKI" POZNAJĄ RÓŻNE RODZAJE SKLEPÓW

W poprzednim tygodniu „Brzoskwinki” poznały różne rodzaje sklepów. W przyjemny sposób dzieci dowiedziały się gdzie można kupić dany produkt. Wspólna zabawa w sklep umożliwiła dzieciom zapoznanie się z banknotami oraz monetami.