Grupa II - "Brzoskwinki"

Katarzyna Grabowska – pomoc nauczyciela

Małgorzata Prus – woźna oddziałowa

Grupa pracuje w godzinach: 6.30 - 17.00

Konsultacje indywidualne z rodzicami odbywają się

w każdy pierwszy i drugi poniedziałek miesiąca o godz. 16.30.

Dziękujemy

CZERWIEC

1. KSIĄŻKA MOIM PRZYJACIELEM

2. NADCHODZI LATO

3.WAKACJE

4. DBAMY O BEZPIECZEŃSTWO

W CZASIE WAKACJI

Piosenka do nauki

"BAJECZKI"

(U. Piotrowska)

1. Na półkach mieszkają książeczki,

w książeczkach mieszkają bajeczki.

Opowiem o nich wam,

bo wszystkie dobrze znam. -2x

2. W bajeczkach znajdziecie rycerzy,

królewnę, co spała na wieży,

i dobrych wróżek sto,

i czarownicę złą. - 2x

3. A kiedy się dziecko zasłucha,

to wróżki mu szepczą do ucha:

Pokochaj bajek świat

na wiele, wiele lat. - 2x

Wiersz do nauki

"WAKACJE"

(B. Forma)

Na wakacje przedszkolacy

dzisiaj wyjeżdżają.

Już za chwilę do pociągu

wesoło wsiadają.

Tuf, tuf, tuf, tuf jedzie pociąg

wiezie nas daleko.

Odpoczniemy gdzieś nad morzem

w lesie i nad rzeką.

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

VIII BIAŁOSTOCKI TYDZIEŃ CZYTANIA DZIECIOM W "BRZOSKWINKACH"

W poprzednim tygodniu w naszym przedszkolu odbył się "VIII Białostocki Tydzień Czytania Dzieciom" w tym czasie "Brzoskwinki" odwiedzili ciekawi goście. Dzieci z zainteresowaniem słuchały czytanych książek.

"BRZOSKWINKI" MAŁYMI ARTYSTAMI

Jednym z założeń planu rocznego jest zapoznawanie dzieci z postaciami wybitnych artystów. "Brzoskwinki" miały okazję poczuć się jak prawdziwi artyści. Bawiły się w malarzy. Prace wykonywane były różnymi technikami. Przedszkolaki odbijały na kartce farbę, pomalowaną na folii bąbelkowej. Malowały promienie słoneczne palcem, zaś gąbka stemplowały szablony motyli. Efekty ostatnich eksperymentów z farbami można zobaczyć na tablicy w przedszkolnej szatni. Każde działanie z użyciem farb sprawiało najmłodszym wielką radość.

"BRZOSKWINKI" I ICH "ZACZAROWANY ŚWIAT KSIĄŻEK"

10 czerwca w grupie "Brzoskwinki" miało miejsce podsumowanie rocznej realizacji programu czytelniczego pt. "Zaczarowany świat książek". Dzieci po raz siódmy w tym roku szkolnym odwiedziły przedszkolną bibliotekę. Pani Magda za każdym razem prowadziła ciekawe zajęcia z przedszkolakami. Tym razem na naszych najmłodszych czekały kolejne niespodzianki – książkowe zagadki. Dzieci doskonale sobie z nimi poradziły. W nagrodę za udział w całorocznych spotkaniach, wszyscy otrzymali pamiątkowe medale. My też przygotowaliśmy pani Magdzie medal, dziękując za możliwość wspólnego odkrywania świata książek. Dziękujemy przy tej okazji rodzicom, rodzeństwu i dziadkom, którzy czytając książki naszym "Brzoskwinkom" aktywnie włączali się w realizację programu. Dziękujemy!

W "BRZOSKWINKACH" CZYTAMY "NIEZWYKŁE BAJKI"

W środę w "Brzoskwinkach" gościliśmy rodziców naszych przedszkolaków. Odwiedzili nas: mama Igora – pani Beata wraz z Rozalią i Borysem, tato Kuby – pan Michał, oraz tato Liliany – pan Leszek. Nasi goście w ramach Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom czytali "Niezwykłe bajki", które uczą dzieci akceptacji, które pokazują, że obok są wyjątkowe osoby. Dziękujemy rodzicom za poświęcony "Brzoskwinkom" czas! Z pewnością lektura tych bajek była swojego rodzaju lekcją tolerancji. Jeszcze raz dziękujemy!

PATRIOTYCZNE SPOTKANIE "BRZOSKWINEK" Z KSIĄŻKĄ W ROLI GŁÓWNEJ

W związku z obchodami Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom "Brzoskwinki" odwiedzili goście: mama Miłosza – pani Agnieszka, mama Martynki i Zosi – pani Emilia i dziadek Dominika – pan Sławomir. Dzieci wysłuchały wierszy o Polsce,                o podróżach rowerowych po kraju, o stolicy, plaży nad Morzem Bałtyckim. Nie mogło też zabraknąć "Katechizmu polskiego dziecka" znanego wszystkim pod tradycyjną nazwą "Kto ty jesteś?".

GRATULUJEMY "BRZOSKWINCE"

Miło nam poinformować, iż Igor A. zdobył nagrodę w X edycji ogólnopolskiego konkursu plastycznego "Różnorodność przestrzenią dialogu. Moja mała ojczyzna - miejsce dialogu międzykulturowego". Konkurs został zorganizowany przez Szkołę Podstawową nr 26 w Białymstoku, Fundację Uniwersytetu w Białymstoku, Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku. Serdecznie gratulujemy Igorowi!!!

INTERNET ŹRÓDŁEM INFORMACJI - ZAJĘCIA "BRZOSKWINEK"

"Brzoskwinki" rozmawiały na temat internetu. Temat trudny, ale jak w dzisiejszych czasach wszechobecny. Dzieci dowiedziały się o zaletach internetu (jak i zagrożeniach), z którego można czerpać wiedzę o otaczającym świecie. Przedszkolaki wiedzą, iż są alternatywne źródła zdobywania wiedzy, jak na przykład czytanie książek (doskonale wpasowujące się w obchody Białostockiego Tygodnia Czytania Dzieciom) czy spacery.