Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje

Czerwiec:

1. Lubimy czytać książki

2.Kolory-jestem malarzem

3. Nadchodzi lato

4. Wakacje

Piosenka „Każdy z nas” D. Gellner

Każdy z nas ma dwoje oczu
Które widzą wszystko (widzą wszystko)
Błękit nieba, biały domek
Zieleń traw i listków (traw i listków)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

Każdy z nas ma jeden nosek
Do wąchania kwiatków (do wąchania)
Czasem także do kichania
Lecz, na szczęście, rzadko (do kichania)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

Śniegowy bałwanek u "Cytrynek"

23 stycznia „Cytrynki” odwiedził zimowy gość. Tego dnia do wspólnych zabaw zaprosił nas śniegowy bałwanek. Pomimo mrozu za oknem u nas panowała wysoka temperatura. Śniegowy gość przeczytał dzieciom wiersz pt.: „Dziesięć bałwanków” Wandy Chotomskiej, następnie wszyscy stworzyliśmy zimowego bałwanka, co prawda nie ze śniegu lecz z papieru, ale i tak jesteśmy dumni z naszej wspólnej pracy. Po obejrzeniu filmu edukacyjnego o bezpiecznych zabawach na śniegu dzieci miały również przyjemność uczestniczyć w zabawach muzyczno – ruchowych.

Dzień Babci i Dziadka

Dzień  Babci i Dziadka  to dzień szczególny z  tej okazji do naszego przedszkola przybyli najbardziej wyczekiwani goście: najdroższe babcie  i najcudowniejsi dziadkowie. Cytrynki  z tej okazji przygotowały program artystyczny. W wierszu, piosence czy tańcu przedszkolaki wyrażały swój szacunek i miłość płynącą z serca do swoich dziadków. Z tej okazji dzieci podarowały  najbliższym własnoręcznie wykonane prezenty. Z podziwem i  wzruszeniem dziadkowie oglądali występy swoich wnucząt, nagradzając ich gromkimi brawami.

"CO BABCIA I DZIADEK CZYTALI, KIEDY BYLI MALI?" - SPOTKANIE CZYTELNICZE W BIBLIOTECE

25.01.2019r. "Cytrynki" i "Brzoskwinki" uczestniczyły w bibliotece przedszkolnej w spotkaniu czytelniczym pod hasłem "Co babcia i dziadek czytali, kiedy byli mali?". Na dzieci czekało w bibliotece wiele niespodzianek. Przedszkolaki rozpoznawały bajki, które z pewnością znają ich dziadkowie, rozwiązywały "bajkowe" zagadki obrazkowe, wykonywały zadania z "bajkowej" kostki. Dzieci mogły się poczuć jak na prawdziwym zamku, wczuwając się w role króla i królowej. Dodatkowo obejrzały bajkę o Misiu Uszatku. Było to dobrą okazją do tego, aby zwrócić uwagę najmłodszych na to, że wśród wielu bajek, które oferuje nam współczesny świat, warto wybierać takie, w których nie ma przemocy.

Wyróżnienie w konkursie

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Weroniczka Sikora z grupy „Cytrynki” zdobyła WYRÓŻNIENIE w konkursie plastycznym  pt.: „BAJE, BAJKI, BAJECZKI – od zawsze w naszej rodzinie” pod hasłem „Bajki, legendy i podania polskie” zorganizowanym przez Przedszkole Samorządowe nr 35 „Wesołe” w Białymstoku. Konkurs zorganizowano z okazji 100 rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości.

Życzenia dla Seniorów

W poniedziałek 21 stycznia  z okazji „Dnia Babci i Dziadka

Światowy Dzień Kusia Puchatka oraz odwiedziny gościa...

Dnia 18.01.2019r. w piątek Cytrynki obchodziły Światowy Dzień Kubusia Puchatka. Dzieci zapoznały się ze wszystkimi mieszkańcami Stumilowego lasu, z uwagą wysłuchały przygód Kubusia Puchatka, spróbowały jego ulubionego przysmaku (miodu) oraz rozwiązywały zagadki dotyczące przyjaciół Kubusia Puchatka.