Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje

Czerwiec:

1. Lubimy czytać książki

2.Kolory-jestem malarzem

3. Nadchodzi lato

4. Wakacje

Piosenka „Każdy z nas” D. Gellner

Każdy z nas ma dwoje oczu
Które widzą wszystko (widzą wszystko)
Błękit nieba, biały domek
Zieleń traw i listków (traw i listków)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

Każdy z nas ma jeden nosek
Do wąchania kwiatków (do wąchania)
Czasem także do kichania
Lecz, na szczęście, rzadko (do kichania)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

Dzień Dinozaura

W Dinozaurach jest coś magicznego, coś, co bardzo interesuje dzieci… Dlatego w naszej  grupie postanowiliśmy pogłębić wiedzę o tych największych na świecie, żyjących kilka milionów lat temu gadach. Wspólnie z panią Magdą oglądaliśmy książki i zdjęcia a dzieci z ogromną uwagą słuchały ciekawostek o dinozaurach oraz poznały ich trudne nazwy. Wykonaliśmy prace plastyczną- techniką stemplowania palcami. Dinozaury na dużym formacie z pewnością  będą nam przypominały o super zabawie. :)

"CYTRYNKI" I "BRZOSKWINKI" POZNAJĄ CIEKAWY ZAWÓD

20.02. "Cytrynki" i "Brzoskwinki" odwiedził pan Andrzej, który opowiedział dzieciom o zawodzie stolarza. Nasz gość pokazał narzędzia stolarskie, wyjaśnił do czego służą. Dzieci porównywały narzędzia pana Andrzeja z tymi, które znajdują się w przedszkolnej sali w "kąciku stolarskim". Całe spotkanie rozpoczęliśmy od wysłuchania bajki "Pinokio". Historia o chłopcu z drewna posłużyła nam do zabaw muzycznych. Dzieci grały na drewnianych instrumentach. Wszystkim wyrosły nosy jak w bajce, chociaż przedszkolaki wiedzą o tym, iż nie należy kłamać. Pan Andrzej dostał od nas w prezencie medal. Serdecznie dziękujemy za miłe spotkanie z najmłodszymi.

Światowy Dzień Kota

Są puszyste, mięciutkie, mruczą, miauczą, łaszą się. Są rasowe ale bywają też bezdomne. Kto? Oczywiście koty.
W poniedziałek, 18 lutego Cytrynki obchodziły nietypowe święto – Światowy Dzień Kota.
Ten dzień rozpoczęliśmy  wspólną zabawą, przy znanej wszystkim piosence  „Uciekaj myszko do dziury”. Dzieci z zainteresowaniem oglądały ilustracje różnych kotów, nadając im imiona, rozwiązywały zagadki, słuchały wierszy  o „Kotkach”. Ten dzień był pełen wrażeń i wszystkie dzieci wspaniale się bawiły.:)

100 Lat Niepodległości(1919-2019)

Białystok - moja mała ojczyzna

Poznajemy zawód krawcowej

1 lutego w ramach tematyki „Poznajemy zawody” „Cytrynki” miały możliwość zapoznania się z pracą krawcowej. Przedszkolaki rozmawiały o zawodzie krawcowej. Poznały wiele wyrazów określających akcesoria krawieckie, takie jak: naparstek, szpulka nici, miarka krawiecka, nożyce krawieckie, oglądały różne dodatki krawieckie: guziki, szpilki. Dzieci mówiły także o zasadach bezpieczeństwa, które powinny towarzyszyć krawcowej podczas pracy (ostrożność w obchodzeniu się igłą, używanie naparstka, aby zabezpieczyć palec przed ukłuciem). Dzieci były bardzo zainteresowane zajęciami, a niektóre nawet przyznały ze chciałyby w przyszłości pracować, jako krawiec czy też krawcowa.

"Cytrynki" na wycieczce w sklepie meblowym

1 lutego „Cytrynki wybrały się na wycieczkę do pobliskiego sklepu meblowego. Wszyscy obejrzeli ekspozycję różnej wielkości mebli. Dowiedzieliśmy się, że meble są wykonywane z różnorodnych materiałów, np. drewna, elementów szklanych, tekstyliów, płyty, skóry. Dzieci zapoznały się z wyposażeniem sklepu, pracą sprzedawcy oraz obserwowały klientów znajdujących się w sklepie.