Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje.

LUTY

1. W lodowej krainie

2. W sklepie

3. Bajki bajeczki

4. Kosmos

Zima” wiersz Doroty Kossakowskiej.

Mroźna zimo, piękna pani,

czy już zawsze będziesz z nami?

Daj nam śniegu, trochę lodu,

lutowego garstkę chłodu.

Chcemy jeździć na saneczkach

na nartach po góreczkach.

Chcemy lepić dziś bałwana,

śniegowego super pana.

Śnieżek będzie i lód też,

to jest zima, przecież wiesz.

Będę z wami aż do wiosny,

zanim spadnie śnieżek z sosny.

JĘZYK ANGIELSKI W LUTYM:

1.  Wprowadzenie liczb 1,2,3 w zabawach muzyczno- ruchowych.

2. Wprowadzenie w tematykę zabawek.

3. The magic wand. Utrwalenie słownictwa związanego z zabawkami oraz wprowadzenie do tematu ubrań.

4. Poszerzenie i utrwalenie słownictwa w oparciu o zabawy TPR i manipulacyjne.

W lutym:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Zwierzęta hodowlane

„Dziadek Janek farmę miał

Rozpoczynamy Kampanię "Pola Nadziei" 2018 - 2019

Fundacja „Pomóż Im” prowadząca Domowe Hospicjum dla Dzieci po raz dziewiąty zorganizowała na Podlasiu akcję „Pola Nadziei”, a tegorocznym mottem są słowa francuskiego pisarza: „Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć”.

Obchody "Europejskiego Dnia Seniora"

20 października obchodzony jest „Europejski Dzień Seniora”. Chcąc zachęcić dzieci do bezinteresownego i świadomego czynienia dobra na rzecz innych oraz uwrażliwienia ich na los osób w podeszłym wieku „Cytrynki” przygotowały i przekazały podopiecznym Domu Spokojnej Starości Św. Proroka Eliasza w Białymstoku wielką laurkę składając moc najserdeczniejszych życzeń wszystkim Seniorom. Przygotowanie laurki było dla dzieci wielkim przeżyciem.

Pasowanie na Przedszkolaka

18 Października w naszej grupie odbyło się Pasowanie. To była pierwsza tak ważna uroczystość, jaką w życiu przeżyli nasi wychowankowie. Dzieci zaprezentowały krótki program artystyczny. Zgodnie z tradycją wszystkie dzieci złożyły uroczyste ślubowanie, następnie Pani Dyrektor  dokonała pasowania na przedszkolaka, przykładając na ramię każdego dziecka kolorową kredkę. Dzięki temu włączyła „Cytrynki” do grona zacnych przedszkolaków. Na zakończenie każde z dzieci  otrzymało pamiątkowy dyplom, medal oraz balon.  Uwieńczeniem uroczystości był przepyszny słodki poczęstunek przygotowany przez Rodziców.
Był to pamiętny dzień, pełen miłych wrażeń. Niezapomniane emocje będą mogły powrócić dzięki pamiątkowym fotografiom robionym podczas uroczystości.

ZAPROSZENIE

Serdecznie zapraszamy

Konsultacje dla rodziców

Zbieramy żołędzie

W tym tygodniu Cytrynki brały udział w akcji zbierania żołędzi dla zwierząt z białostockiego Akcent Zoo. Dzieci chętnie zbierały żołędzie  na wspólnych spacerach. Zwierzętami, których dietę uzupełnią żołędzie są m. in. daniele, jelenie, dziki i żubry.

Wycieczka do sklepu

Sezon owocowo-warzywny w pełni, warto więc korzystać z darów natury. W tym celu Cytrynki w ubiegłym tygodniu wybrały się na spacer do pobliskiego sklepu spożywczego „Lewiatan” w Dojlidach Górnych.

Święto Uśmiechu w grupie "Cyrtynek"

5 października 2018 r. dzieci z grupy "Cytrynki" świętowały „Światowy Dzień Uśmiechu”. Święto to tradycyjnie obchodzone jest w pierwszy piątek października, a jego symbolem od wielu lat jest uśmiechnięta buźka – smutne minki całe szczęście nie przypadły „Cytrynkom” do gustu. "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat" – to hasło towarzyszyło nam przez cały dzień podczas wspólnych zabaw, które jeszcze bardziej zbliżyły nas do siebie.

Poznajemy warzywa

W tym tygodniu Cytrynki poznają warzywa. Po dokładnej obserwacji wiem już, że mają różny kształt i kolor. Aby zachęcić dzieci do jedzenia zupy postanowiliśmy odwiedzić nasze panie w kuchni, które wyjaśniły nam z jakich składników składa się zupa. Tego dnia Cytrynki wykonały prace plastyczna pt. „Moja zupa”.