Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje

Czerwiec:

1. Lubimy czytać książki

2.Kolory-jestem malarzem

3. Nadchodzi lato

4. Wakacje

Piosenka „Każdy z nas” D. Gellner

Każdy z nas ma dwoje oczu
Które widzą wszystko (widzą wszystko)
Błękit nieba, biały domek
Zieleń traw i listków (traw i listków)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

Każdy z nas ma jeden nosek
Do wąchania kwiatków (do wąchania)
Czasem także do kichania
Lecz, na szczęście, rzadko (do kichania)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

Dzień Nowych Technologii w Edukacji

21 marca obchodziliśmy w naszym przedszkolu Dzień Nowych Technologii w Edukacji.
Z tego powodu grupa Cytrynek i Poziomek wybrały się za pomocą "Wehikułu Czasu" w podróż, zaczynając od dawnych lat,
a kończąc na nowoczesnej technologii, którą posługujemy się w dzisiejszym świecie. Przedszkolaki odwiedziły kącik
"Powrót do przeszłości"gdzie zobaczyły pierwsze komputery, radia, telefony, aparaty fotograficzne, liczydła, konsole i porównywały je z nowoczesnymi wynalazkami. Następnym przystankiem była tablica multimedialna, na której dzieci miały do wykonania zadania i za pomocą swoich paluszków bawiły się w rozwiązywanie zagadek. Następna niespodzianka to zabawa z elektronicznymi myszkami i kodowanie na dywanie. Nie zabrakło również zabaw ruchowych i tańców,
które też możemy wykonywać przy nowoczesnych urządzeniach.
Ten dzień pokazał nam jak bardzo rozwinęła się nasza technologia, jak wiele dzięki niej mamy możliwości
i to, że na pewno należy z niej korzystać - oczywiście z umiarem ;).

Zajęcia otwarte z rodzicami

W poniedziałek odbyły się zajęcia otwarte z u działem rodziców. Przedszkolaki wspólnie z rodzicami i panią Wiosną odgadywały zagadki dotyczące nadchodzącej pory roku. Przenieśliśmy się także „na łąkę” oraz tańczyliśmy z „chusteczkami”. Dzieci bardzo dobrze poradziły sobie z odczytaniem obrazkowego wiersza o wiośnie. Na zakończenie wszystkich czekało niełatwe zadanie. „Cytrynki” wspólnie z rodzicami wykonały wiosenną łąkę według metody W. Froebla z wykorzystaniem Darów Zabawy  :) Zadanie było miłe   i przede wszystkim twórcze.

Wizyta przedstawiciela Fundacji Wiewiórki Julii

Dnia 22 marca „Cytrynki”  odwiedził przedstawiciel Fundacji Wiewiórki Julii. Fundacja Wiewiórki Julii to pierwsza i zarazem jedyna Fundacja w Polsce, której założeniem jest zapewnienie kompleksowej opieki stomatologicznej osobom jej potrzebującym. Celem spotkania było ukazanie dzieciom na czym polega praca dentysty, zapoznanie ze sposobami dbania o zęby, zmniejszenie obaw przed wizytą w gabinecie dentystycznym oraz zachęcenie dzieci do regularnej kontroli zębów.

Zawitała do nas wiosna” – spotkanie z plastykiem

W środę 20 marca "’Cytrynki" uczestniczyły w warsztatach plastycznych prowadzonych przez mamę Hani Panią Joannę Szymborską - nauczyciela plastyki w szkole podstawowej. Dzieci miały możliwość zapoznać się z zawodem wykonywanym przez gościa oraz poznać różne techniki plastyczne. „Cytrynki” przy pomocy i pomysłowości Pani Joasi stworzyły przepiękne prace wykonane techniką kolażu – „Zawitała do nas wiosna

"Cytrynka" wyróżniona

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Mateuszek Romaniuk z grupy „Cytrynki” zdobyła WYRÓŻNIENIE w miejskim konkursie plastycznym z języka angielskiego pt.: „Wielka Brytania oczami dziecka” zorganizowanym przez Przedszkole Samorządowe nr 35 „Wesołe” w Białymstoku

Zielony kącik w "Cytrynkach" coraz większy

W piątek "Cytrynki" czynnie uczestniczyły w sadzeniu kolejnych nowalijek. Tym razem wzbogaciliśmy nasz "Zielony kącik"  o pietruszkę i bazylię. Teraz będziemy opiekowali się roślinami, a kiedy przyjdzie na to pora posmakujemy.

Zielony kącik w Cytrynkach

Na początku marca, „Cytrynki”, postanowiły założyć zielony kącik przyrody. Dzieci przy niewielkiej pomocy przygotowały warsztat pracy potrzebny do założenia zielonego kącika: ziemię, cebulki, nasiona i wodę. Dzięki temu już wiedzą, co jest potrzebne roślinom do wzrostu.
Trzylatki miały możliwość zapoznania się z różnymi rodzajami nasion oraz dowiedziały się  jak należy pielęgnować rośliny. Następnie pod okiem pani Edyty i pani Marzenki samodzielnie zasiały cebulki. Cebulki wzbogaciły przedszkolny kącik przyrody i dzieci obiecały, że będą je pielęgnować – podlewać. Wszyscy z niecierpliwością czekamy, kiedy pojawi się zielony szczypiorek. Trzeba przyznać, że nasze przedszkolaki to wspaniali ogrodnicy!

Poznajemy Kosmos

W ubiegłym tygodniu Cytrynki wspólnie z panią Edytą i panią Magdą poznawały Kosmos. Zajęcia miały na celu rozbudzenie zainteresowań dzieci otaczającym nas wszechświatem. Dzieci oglądały różne książeczki o kosmosie, planetach, podróżach kosmicznych, lądowaniu człowieka na Księżycu. Zastanawialiśmy się też, czy życie na innych planetach jest możliwe. W trakcie różnych zajęć i zabaw dzieci poznały planety układu słonecznego. Każdy miał okazję przyczynić się do stworzenia rakiety kosmicznej. Był to tydzień pełen wrażeń i nowych doświadczeń.