Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje.

Grudzień

1.W kopalni

2.Jestem malarzem

3. Czekamy na święta Bożego Narodzenia

4. Zawitała do nas zima.

Wiersz pt. ”Odgłosy zimy” P. Siewiera-Kozłowska

Buciki po śniegu wciąż tupią: tup, tup

Ale te buciki też ślizgać się lubią: ziuup, ziuuup!

Dźwięczą długie sople: dzyń, dzyń, dzyń, dzyń,

A w karmiku wróble: ćwir, ćwir, ćwir, ćwir!

Wśród gałęzi wiatr nam zaszumi: szuuu, szuuu!

Zawieje, zamiecie: fiuuuu, fiuuu!

Piosenka pt. „Świeć, gwiazdeczko, świeć” Arka Noego

1.Zaprowadź mnie, prosto do Betlejem zaprowadź mnie,

gdzie Bóg narodził się zaprowadź mnie, nie mogę spóźnić się

2.Narodził się, Bóg zstąpił na Ziemie Narodził się,

by uratować mnie Narodził się i nie zostawił mnie

3. Czekaja tam, Józef i Maryja Śpiewają nam,

śpiewają gloriia to gloriia, święta historii

Ref: Świeć, gwiazdeczko, mała świeć do Jezusa prowadź mnie

JĘZYK ANGIELSKI W GRUDNIU:

1. The winter project .Utrwalenie słownictwa związanego z zimą w zabawach ruchowych i manipulacyjnych.

2. Merry Christmas. Zapoznanie ze zwyczajami świątecznymi krajów anglosaskich.

3. A Christmas story- utrwalenie zwyczajów świątecznych krajów anglosaskich.

4. Revision.

W GRUDNIU:

1. Cwał bokiem w polce

2. Formy zabawowe z wyklaskiwaniem rytmu w dłonie i o kolana

3. Prezentacja par i ukłony - utrwalenie

4. Cha, cha - basic Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego

Zwierzęta hodowlane

„Dziadek Janek farmę miał

Rozpoczynamy Kampanię "Pola Nadziei" 2018 - 2019

Fundacja „Pomóż Im” prowadząca Domowe Hospicjum dla Dzieci po raz dziewiąty zorganizowała na Podlasiu akcję „Pola Nadziei”, a tegorocznym mottem są słowa francuskiego pisarza: „Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć”.

Obchody "Europejskiego Dnia Seniora"

20 października obchodzony jest „Europejski Dzień Seniora”. Chcąc zachęcić dzieci do bezinteresownego i świadomego czynienia dobra na rzecz innych oraz uwrażliwienia ich na los osób w podeszłym wieku „Cytrynki” przygotowały i przekazały podopiecznym Domu Spokojnej Starości Św. Proroka Eliasza w Białymstoku wielką laurkę składając moc najserdeczniejszych życzeń wszystkim Seniorom. Przygotowanie laurki było dla dzieci wielkim przeżyciem.

Pasowanie na Przedszkolaka

18 Października w naszej grupie odbyło się Pasowanie. To była pierwsza tak ważna uroczystość, jaką w życiu przeżyli nasi wychowankowie. Dzieci zaprezentowały krótki program artystyczny. Zgodnie z tradycją wszystkie dzieci złożyły uroczyste ślubowanie, następnie Pani Dyrektor  dokonała pasowania na przedszkolaka, przykładając na ramię każdego dziecka kolorową kredkę. Dzięki temu włączyła „Cytrynki” do grona zacnych przedszkolaków. Na zakończenie każde z dzieci  otrzymało pamiątkowy dyplom, medal oraz balon.  Uwieńczeniem uroczystości był przepyszny słodki poczęstunek przygotowany przez Rodziców.
Był to pamiętny dzień, pełen miłych wrażeń. Niezapomniane emocje będą mogły powrócić dzięki pamiątkowym fotografiom robionym podczas uroczystości.

ZAPROSZENIE

Serdecznie zapraszamy

Konsultacje dla rodziców

Zbieramy żołędzie

W tym tygodniu Cytrynki brały udział w akcji zbierania żołędzi dla zwierząt z białostockiego Akcent Zoo. Dzieci chętnie zbierały żołędzie  na wspólnych spacerach. Zwierzętami, których dietę uzupełnią żołędzie są m. in. daniele, jelenie, dziki i żubry.

Wycieczka do sklepu

Sezon owocowo-warzywny w pełni, warto więc korzystać z darów natury. W tym celu Cytrynki w ubiegłym tygodniu wybrały się na spacer do pobliskiego sklepu spożywczego „Lewiatan” w Dojlidach Górnych.

Święto Uśmiechu w grupie "Cyrtynek"

5 października 2018 r. dzieci z grupy "Cytrynki" świętowały „Światowy Dzień Uśmiechu”. Święto to tradycyjnie obchodzone jest w pierwszy piątek października, a jego symbolem od wielu lat jest uśmiechnięta buźka – smutne minki całe szczęście nie przypadły „Cytrynkom” do gustu. "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat" – to hasło towarzyszyło nam przez cały dzień podczas wspólnych zabaw, które jeszcze bardziej zbliżyły nas do siebie.

Poznajemy warzywa

W tym tygodniu Cytrynki poznają warzywa. Po dokładnej obserwacji wiem już, że mają różny kształt i kolor. Aby zachęcić dzieci do jedzenia zupy postanowiliśmy odwiedzić nasze panie w kuchni, które wyjaśniły nam z jakich składników składa się zupa. Tego dnia Cytrynki wykonały prace plastyczna pt. „Moja zupa”.