Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje

Czerwiec:

1. Lubimy czytać książki

2.Kolory-jestem malarzem

3. Nadchodzi lato

4. Wakacje

Piosenka „Każdy z nas” D. Gellner

Każdy z nas ma dwoje oczu
Które widzą wszystko (widzą wszystko)
Błękit nieba, biały domek
Zieleń traw i listków (traw i listków)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

Każdy z nas ma jeden nosek
Do wąchania kwiatków (do wąchania)
Czasem także do kichania
Lecz, na szczęście, rzadko (do kichania)

Uszy słyszą ptaków śpiew
Dzwonki deszczu, granie drzew
A nad stawem chóry żab
Nasze uszy słyszą świat

JĘZYK ANGIELSKI W CZERWCU:

1. Summer Time. Wprowadzenie słownictwa związanego z latem

2. Look It's Summer! Utrwalenie słownictwa w zabawach.

3. Revision

4. Time to say goodbye !

Gratulacje Cytrynkom

Serdecznie gratulujemy Oli  i Mateuszowi z grupy Cytrynek, którzy wzięli udział w Przeglądzie Piosenki „Radosna Wiosna” zorganizowanym w naszym przedszkolu. To pierwszy występ dzieci przed tak liczną publicznością .Gratulujemy wielkiej odwagi i  zdolności muzycznych oraz życzymy dalszych sukcesów!!!!!!!

Bezpieczny przedszkolak w sieci

Czas pierwszych kontaktów z tabletem i Internetem to doskonały moment, aby poprzez wspólną zabawę pokazać dzieciom pozytywne zastosowania Internetu oraz ostrzec je przed czyhającymi w sieci zagrożeniami. Dlatego        w minionym tygodniu Cytrynki rozmawiały  na temat bezpiecznego korzystania z sieci.  Dzieci wykazały się podstawową wiedzą o Internecie oraz bezpiecznych zasadach korzystania z niego. Brawo Cytrynki.

Zajęcia koleżeńskie w grupie "Cytrynek"

W piątek (24.05.19 r.) dzieci z grupy „Cytrynek” i grupy „Kokosy” wspólnie uczestniczyły w zajęciach ruchowych z elementami gimnastyki korekcyjnej. W ramach zajęć koleżeńskich Pani Kasia przygotowała nam szereg ciekawych ćwiczeń. Był to dla „Cytrynek” czas relaksu i doskonałej zabawy oraz ciekawym sposobem na spędzenie aktywnie czasu ze starszymi kolegami i koleżankami.

Wizyta dzieci z Wolontariatu ze Szkoły Podstawowej nr 52

W piątek (24.05.19 r.) na „Cytrynki” czekała miła niespodzianka. Dzieci z Grupy Wolontariat ze Szkoły Podstawowej nr 52 im. dr Ireny Białówny w Białymstoku przygotowały dla nas przedstawienie teatralne pt. „Kopciuszek”. „Cytrynki” z wielką uwagą obejrzały występ młodych aktorów.

"W krainie bajek" - spotkanie czytelnicze u "Cytrynek"

W środę (22.05.19 r.) „Cytrynki” gościły w swojej grupie mamę Eryczka, która przeczytała nam bajkę przyniesioną tego dnia do przedszkola przez Jasia pt. „W stadninie kucyków”. Dzieci dowiedziały się min.: jak należy opiekować się konikami, co lubią jeść
i wiele innych ciekawostek dotyczących życia koni. Opowieść o kucykach była wspaniałą okazją do wspólnej zabawy podczas której okazało się, że zwierzęta również mają swoje domy. „Cytrynki” z wielkim zapałem dopasowywały zwierzęta do poszczególnych domów.

Wiosna, ach to ty” – zajęcia otwarte z udziałem rodziców w grupie „Cytrynek”

Dnia 16 maja 2019 r. w grupie „Cytrynek” odbyły się zajęcia otwarte z udziałem dzieci i rodziców. Zajęcia te zawsze wzbudzają wiele pozytywnych emocji wśród rodziców. Spotkanie odbyło się pod hasłem „Wiosna, ach to ty” – zabawy matematyczne z elementami metody Edyty Gruszczyk – Kolczyńskiej. Celem spotkania było rozbudzanie dziecięcej aktywności i samodzielności poprzez działania z zakresu edukacji matematycznej.
Radości, pracy i wesołej zabawy było co niemiara.

Praca plastyczna w Cytrynkach

Kiedy wiosenny deszcz  za oknem… pobudzamy dzieci do twórczego działania.Poprzez zabawę w wyklejanie plasteliną i robienie małych kuleczek usprawniamy rozwój dłoni, motorykę małą jak również ćwiczymy koncentrację uwagi. J

Gratulujemy Cytrynkom !!!

09.05.2019r. w Przedszkolu Samorządowym nr 51 „Przyjazne” w Białymstoku odbył się przegląd recytatorski inspirowany literaturą dziecięcą pt. "Dzieciaki lubią zwierzaki". Miło nam poinformować, iż Weronika S. i Tymon K. reprezentowali nasze przedszkole w tym przeglądzie. Dzieci świetnie sobie poradził z pierwszym występem na scenie. Pięknie recytowały wiersze Jana Brzechwy pt. "Dzik" i „Niedźwiedź”. Jesteśmy bardzo dumni z „Cytrynek". Serdecznie gratulujemy!