Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje.

LUTY

1. W lodowej krainie

2. W sklepie

3. Bajki bajeczki

4. Kosmos

Zima” wiersz Doroty Kossakowskiej.

Mroźna zimo, piękna pani,

czy już zawsze będziesz z nami?

Daj nam śniegu, trochę lodu,

lutowego garstkę chłodu.

Chcemy jeździć na saneczkach

na nartach po góreczkach.

Chcemy lepić dziś bałwana,

śniegowego super pana.

Śnieżek będzie i lód też,

to jest zima, przecież wiesz.

Będę z wami aż do wiosny,

zanim spadnie śnieżek z sosny.

JĘZYK ANGIELSKI W LUTYM:

1.  Wprowadzenie liczb 1,2,3 w zabawach muzyczno- ruchowych.

2. Wprowadzenie w tematykę zabawek.

3. The magic wand. Utrwalenie słownictwa związanego z zabawkami oraz wprowadzenie do tematu ubrań.

4. Poszerzenie i utrwalenie słownictwa w oparciu o zabawy TPR i manipulacyjne.

W lutym:

1. Rock and roll – wprowadzenie.

2. Krok podstawowy w rock and roll w miejscu. Rytm 4/4 na bazie kroku podstawowego.

3. Obrót w prawo, obrót w lewo w rock and roll.

4. Utrwalenie poznanych kroków w rock and roll.

Zajęcia otwarte z naszymi wspaniałymi Dziadkami

W dniu 26.02.2018 r. naszym przedszkolu w grupie "Cytrynek" i "Brzoskwinek" odbyły się zajęcia dla Dziadków i wnucząt,  które oparły się o Metodę Ruchu Rozwijającego W.Sherborne.

Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne to system ćwiczeń i zabaw ruchowych, które wywodzą się z naturalnych potrzeb dziecka, zaspokajanych w kontakcie z dorosłym — tzw. baraszkowanie pojawiające się we wczesnym dzieciństwie.

Wycieczka do Białostockiego Teatru Lalek

23 lutego grupa "Cytrynki" i "Brzoskwinki" wyruszyła do Białostockiego Teatru Lalek na spektakl pt. "Lenka". Tytułowa Lenka to dziewczynka taka, jak wszystkie inne dzieci: ciepła, miła, otwarta, wesoła. Dlaczego więc tak bardzo samotna?

Wyróżnienie dla "Cytrynki"

Serdecznie gratulujemy Mii Barylskiej , która zdobyła wyróżnienie w konkursie piosenki "Co babcia i dziadek śpiewali kiedy byli mali?" Życzymy dalszych sukcesów

Wycieczka do sklepu meblowego

W ramach realizowanego tematu tygodniowego "Poznajemy różne zawody", "Cytrynki" wybrały się dzisiaj na wycieczkę do sklepu meblowego, by bliżej przyjrzeć się zawodowi, jakim jest sprzedawca. Z zaciekawieniem oglądaliśmy, na czym polega rola sprzedawcy i czym się zajmuje. Serdecznie dziękujemy właścicielom pobliskiego sklepu za umożliwienie nam  zorganizowania tak ciekawej i pouczającej wycieczki.

Dzień Pozytywnego Myślenia

Dnia 2 lutego "Cytrynki" obchodziły Dzień Pozytywnego Myślenia. To święto nietypowe, ale  zarazem bardzo potrzebne w dzisiejszym świecie .Z tej okazji dzieci przygotowały postać "Cytrynkowego Optymisty". Przedszkolaki próbowały odpowiedzieć sobie jak wygląda taki człowiek...,  jakie cechy posiada..., czy udało nam się odpowiedzieć na te pytanie...zapraszamy do galerii zdjęć:)

Poznajemy "Dar zabawy"

Friedrich Wilhelm Froebel jest nazywany prorokiem i ojcem nowożytnego wychowania przedszkolnego. Był to niemiecki pedagog, architekt i miłośnik przyrody, żył i tworzył w latach 1782-1852. Jest znany przede wszystkim jako twórca tzw. „ogródków dziecięcych”, czyli instytucji wychowawczych dla dzieci 3-6-letnich, w których wprowadzał autorski system metodyczny, oparty na zabawowej i zajęciowej samodzielności i aktywności dziecięcej.