Grupa I - "Cytrynki"

Marzena Czajkowska - pomoc nauczyciela

Ewa Zalewska - woźna oddziałowa

KONSULTACJE DLA RODZICÓW

W naszym przedszkolu nauczycielki mają czas specjalnie przeznaczony na indywidualne konsultacje z rodzicami. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o osiągnięciach, postępach czy trudnościach swojej pociechy.

Grupa i „Cytrynki”

- nauczycielka Edyta Nobert- I poniedziałek każdego miesiąca, godzina 15:30

- nauczycielka Magdalena Łuckiewicz- III wtorek każdego miesiąca, godzina do ustalenia z nauczycielką

Prosimy o wcześniejsze powiadomienie nauczycielek o chęci przybycia na konsultacje

W tym miesiącu będziemy obchodzić:

„Międzynarodowy Dzień Książki” 2.04.2019r,

„Międzynarodowy Dzień Ziemi”   23.04.2019r.

Kwiecień:

1.Zdrowe przedszkolaki

2. Artysta inspiracji dookoła szuka a gdy ma natchnienie, powstaje wielka sztuka

3. Wielkanoc

4. Dbamy o Ziemię

5. Polska moja Ojczyzna

Piosenka pt.„Wielkanocna wyliczanka”

1.Pewna kurka z podwórka

zniosła jajek siedem.

Jakie one podobne,

będę mieć z tym biedę

2. Nic się nie martw kokoszko,

coś ci poradzimy,

innym wzorkiem jajeczko,

każde przerobimy

3. Jedno będzie w paseczki

a inne w kropeczki.

Ułożymy w koszyczku

śliczne pisaneczki.

Wiersz "Zdrowie mam bo o siebie dbam"

DBAM O SIEBIE, RĘCE MYJĘ

ZĘBY, BUZIĘ ORAZ SZYJĘ

KĄPIĘ W WANNIE PO DNIU CAŁYM

BY ZARAZKI POSPADAŁY

I ODŻYWIAM SIĘ TEŻ ZDROWO!

ZDROWO ZNACZY KOLOROWO

PRZY JEDZENIU NIE GRYMASZĘ

JEM WARZYWA ORAZ KASZE

NA SPACERY, CO DZIEŃ CHODZĘ

PRZY POGODZIE, NIEPOGODZIE

NIE PRZEGRZEWAM SIĘ, NIE ZIĘBIĘ

MAM UBRANIE ODPOWIEDNIE

GIMNASTYKA TO PODSTAWA

WIĘC Z OCHOTĄ JĄ UPRAWIAM

NA ROWERZE JEŻDŻĘ SOBIE

ALBO TAŃCZĘ – SPORT TO ZDROWIE

JĘZYK ANGIELSKI W KWIETNIU:

1. Spring. Easter. Wprowadzenie i aktywizacja słownictwa związanego z wiosna i Świętami Wielkanocnymi.

2. Animal’s homes. Wprowadzenie w tematykę związana ze zwierzętami.

3. Rozwijanie kompetencji rozumienia ze słuchu w oparciu o zabawy muzyczne, rytmiczne i ruchowe.

4. Konsolidacja i utrwalenie wprowadzonego materiału w oparciu o piosenkę tematyczną i zabawy multisensoryczne.

W KWIETNIU:

1. Utrwalenie poznanych tańców : samba, rock and roll.

2. Walc angielski – wprowadzenie kroku podstawowego. Rytm ¾ na bazie kroku podstawowego.

3. Walc angielski – utrwalenie kroku podstawowego.

4. Utrwalenie poznanych kroków w walcu angielskim.

Wizyta gościa w Cytrynkach

W minionym tygodniu naszą grupę odwiedzili wyjątkowi goście: Pani Alicja - mama Tomka wraz ze swoim psem - Granatem :)
Wizyta psa w przedszkolu to coś nowego i ekscytującego dla dzieci. Dzięki temu spotkaniu dowiedzieliśmy się od mamy Tomka, że pies to nie zabawka a także jakie obowiązki spoczywają na właścicielu.
Dzieci wykazały się sporą wiedzą, ale też dowiedziały się o wielu nowych i nieznanych im sprawach związanych z opieką nad psem. To było miłe spotkanie z niezwykłym gościem! Dziękujemy!
  Dziękuję serdecznie dzieciom i rodzicom, za włączenie się w zorganizowaną akcję charytatywną "Bliżej pieska". Dzielenie się tym co mamy – to dobry nawyk. :)

Dbam o ząbki

Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda, tak się zaczyna wielka przygoda...” - słowa tej piosenki znane są nam wszystkim doskonale. Codziennie, w domu dzieci dbają o swoje ząbki, dokładnie czyszcząc je i regularnie odwiedzając stomatologa. W tygodniu, który poświęcony był tematyce zdrowotniej utrwaliliśmy, co szkodzi naszym zębom, w jaki sposób powinniśmy o nie dbać, żeby były zdrowe i piękne. Odmierzyliśmy łyżeczkami, ile cukru znajduje się w słodkich napojach :(

Nagroda w konkursie

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Zosia Wasiluk z grupy „Cytrynki” zdobyła II miejsce w miejskim konkursie plastycznym pt.: „Wiosna w oczach dziecka” zorganizowanym przez Przedszkole Samorządowe nr 86 w Białymstoku

Dzień Nowych Technologii w Edukacji

21 marca obchodziliśmy w naszym przedszkolu Dzień Nowych Technologii w Edukacji.
Z tego powodu grupa Cytrynek i Poziomek wybrały się za pomocą "Wehikułu Czasu" w podróż, zaczynając od dawnych lat,
a kończąc na nowoczesnej technologii, którą posługujemy się w dzisiejszym świecie. Przedszkolaki odwiedziły kącik
"Powrót do przeszłości"gdzie zobaczyły pierwsze komputery, radia, telefony, aparaty fotograficzne, liczydła, konsole i porównywały je z nowoczesnymi wynalazkami. Następnym przystankiem była tablica multimedialna, na której dzieci miały do wykonania zadania i za pomocą swoich paluszków bawiły się w rozwiązywanie zagadek. Następna niespodzianka to zabawa z elektronicznymi myszkami i kodowanie na dywanie. Nie zabrakło również zabaw ruchowych i tańców,
które też możemy wykonywać przy nowoczesnych urządzeniach.
Ten dzień pokazał nam jak bardzo rozwinęła się nasza technologia, jak wiele dzięki niej mamy możliwości
i to, że na pewno należy z niej korzystać - oczywiście z umiarem ;).

Zajęcia otwarte z rodzicami

W poniedziałek odbyły się zajęcia otwarte z u działem rodziców. Przedszkolaki wspólnie z rodzicami i panią Wiosną odgadywały zagadki dotyczące nadchodzącej pory roku. Przenieśliśmy się także „na łąkę” oraz tańczyliśmy z „chusteczkami”. Dzieci bardzo dobrze poradziły sobie z odczytaniem obrazkowego wiersza o wiośnie. Na zakończenie wszystkich czekało niełatwe zadanie. „Cytrynki” wspólnie z rodzicami wykonały wiosenną łąkę według metody W. Froebla z wykorzystaniem Darów Zabawy  :) Zadanie było miłe   i przede wszystkim twórcze.

Wizyta przedstawiciela Fundacji Wiewiórki Julii

Dnia 22 marca „Cytrynki”  odwiedził przedstawiciel Fundacji Wiewiórki Julii. Fundacja Wiewiórki Julii to pierwsza i zarazem jedyna Fundacja w Polsce, której założeniem jest zapewnienie kompleksowej opieki stomatologicznej osobom jej potrzebującym. Celem spotkania było ukazanie dzieciom na czym polega praca dentysty, zapoznanie ze sposobami dbania o zęby, zmniejszenie obaw przed wizytą w gabinecie dentystycznym oraz zachęcenie dzieci do regularnej kontroli zębów.

Zawitała do nas wiosna” – spotkanie z plastykiem

W środę 20 marca "’Cytrynki" uczestniczyły w warsztatach plastycznych prowadzonych przez mamę Hani Panią Joannę Szymborską - nauczyciela plastyki w szkole podstawowej. Dzieci miały możliwość zapoznać się z zawodem wykonywanym przez gościa oraz poznać różne techniki plastyczne. „Cytrynki” przy pomocy i pomysłowości Pani Joasi stworzyły przepiękne prace wykonane techniką kolażu – „Zawitała do nas wiosna

"Cytrynka" wyróżniona

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że Mateuszek Romaniuk z grupy „Cytrynki” zdobyła WYRÓŻNIENIE w miejskim konkursie plastycznym z języka angielskiego pt.: „Wielka Brytania oczami dziecka” zorganizowanym przez Przedszkole Samorządowe nr 35 „Wesołe” w Białymstoku

Zielony kącik w "Cytrynkach" coraz większy

W piątek "Cytrynki" czynnie uczestniczyły w sadzeniu kolejnych nowalijek. Tym razem wzbogaciliśmy nasz "Zielony kącik"  o pietruszkę i bazylię. Teraz będziemy opiekowali się roślinami, a kiedy przyjdzie na to pora posmakujemy.

Zielony kącik w Cytrynkach

Na początku marca, „Cytrynki”, postanowiły założyć zielony kącik przyrody. Dzieci przy niewielkiej pomocy przygotowały warsztat pracy potrzebny do założenia zielonego kącika: ziemię, cebulki, nasiona i wodę. Dzięki temu już wiedzą, co jest potrzebne roślinom do wzrostu.
Trzylatki miały możliwość zapoznania się z różnymi rodzajami nasion oraz dowiedziały się  jak należy pielęgnować rośliny. Następnie pod okiem pani Edyty i pani Marzenki samodzielnie zasiały cebulki. Cebulki wzbogaciły przedszkolny kącik przyrody i dzieci obiecały, że będą je pielęgnować – podlewać. Wszyscy z niecierpliwością czekamy, kiedy pojawi się zielony szczypiorek. Trzeba przyznać, że nasze przedszkolaki to wspaniali ogrodnicy!

Poznajemy Kosmos

W ubiegłym tygodniu Cytrynki wspólnie z panią Edytą i panią Magdą poznawały Kosmos. Zajęcia miały na celu rozbudzenie zainteresowań dzieci otaczającym nas wszechświatem. Dzieci oglądały różne książeczki o kosmosie, planetach, podróżach kosmicznych, lądowaniu człowieka na Księżycu. Zastanawialiśmy się też, czy życie na innych planetach jest możliwe. W trakcie różnych zajęć i zabaw dzieci poznały planety układu słonecznego. Każdy miał okazję przyczynić się do stworzenia rakiety kosmicznej. Był to tydzień pełen wrażeń i nowych doświadczeń.